U fokusu

Ubijene žene tijekom 20 godina u Hrvatskoj 

400 stabala za 400 ubijenih žena

Park Bundek je proglašen mjestom sjećanja, stvarajući prostor gdje se priroda i sjećanje spajaju, te potičući razvoj društva usmjerenog ka suzbijanju nasilja nad ženama.

Foto: Promo

Na dan planeta Zemlje, u Parku Bundek posađeno je 400 stabala. Ovim se događajem odala počast 400 žena koje su tragično izgubile živote u Hrvatskoj, u posljednjih 20 godina. Ceremoniji su prisustvovali istaknuti članovi zajednice, uključujući gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Danijelu Stanojević, Radu Borić i Sanju Sarnavku. Uz ostala stabla, posađene su i četiri sadnice Javora mliječnog, simbolizirajući novi početak i nadu.

„Žrtve femicida me uvijek ostavljaju bez riječi. Neke zakonske inicijative su pokrenute, ali to nije dovoljno jer je i dalje nasilje nad ženama duboko ukorijenjeno ne samo u naše društvo, ali isto tako i u naše društvo. Dok god imamo neravnopravnost između muškaraca i žena, imat ćemo, na žalost, i rodno uvjetovano nasilje. Nadam se da ovim povodom nećemo morati posaditi više nijedno novo stablo na ovom mjestu“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević uoči sadnje stabala.

Cilj ceremonije sadnje je poslati poruku o nužnosti poboljšanja sustava prevencije femicida. Ovu inicijativu organizirali su Ženski filmski festival, inicijativa Milijarda ustaje i Grad Zagreb.

Njome je Park Bundek proglašen mjestom sjećanja, stvarajući prostor gdje se priroda i sjećanje spajaju, te potičući razvoj društva usmjerenog ka suzbijanju nasilja nad ženama.