U fokusu

Popularna humoristična serija obiluje rodnih, rasnim i inim stereotipima

Stereotipi u Teoriji velikog praska

Stereotipi u Teoriji velikog praska

Željela sam zavoljeti Teoriju velikog praska (The Big Bang Theory, skrać. BBT), zaista jesam. Na prvu sam pala na koncept serije: humoristična serija u čijem su središtu četiri znanstvenika-geeka (Sheldon, Leonard, Howard i Raj), a u kojoj svako malo u cameo ulozi osvane neka od geek ikona poput Wila Wheatona. Nešto poput Prijatelja, samo što se ekipa ne okuplja u kvartovskom kafiću već provodi vrijeme igrajući Boggle na klingonskom ili škare-papir-kamen-gušter-Spock. Priznajem, serija je duhovita, no nakon odgledanih pet sezona sve mi je teže ignorirati rasne i rodne stereotipe kojima BBT obiluje.

{slika}

U prve tri sezone muškoj četvorci parira tek jedan ženski lik, prekrasna ali praznoglava Penny koja stanuje preko puta Leonarda i Sheldona, a u koju se Leonard zaljubljuje. Penny radi kao konobarica i sanja o glumačkoj karijeri koja se, s obzirom na njen manjak talenta, čini prilično nedostižnom. Ona vjeruje u horoskop, izlazi s mišičavim i praznoglavim tipovima, i rijetko kad kuži o čemu razglabaju Leonard i Sheldon. Uglavnom funkcionira kao seksualni objekt: u jednoj epizodi dečki postave web kamere na autiće na daljinsko upravljanje, koje Howard zatim usmjeri među Pennyine noge kako bi zavirio pod njenu suknju. Povremeno ih ´opere´ zbog takvih ispada, no i dalje se druži s njima. Osim toga, Penny je vrlo kompetitivna kad su u pitanju druge djevojke. Za glumicu koja je odabrana da glumi leš u epizodi serije CSI kaže da je “mrtva kurva na televiziji – živa kurva u stvarnom svijetu”. Leonardova kolegica s Odsjeka za fiziku Sveučilišta u američkom gradiću Pasadeni Leslie Winkle trebala bi predstavljati kontrast stereotipima koje utjelovljuje Penny. Leslie je inteligentna, uspješna, no fizički ne osobito dojmljiva, što samo potvrđuje odvratni stereotip da žena može biti ili lijepa ili pametna. Spomenuti se stereotip nastavlja perpetuirati kroz lik Sheldonove kvazi-djevojke Amy, briljantne znanstvenice koja se ´skriva´ iza naočala i odbojnih odjevnih kombinacija u stilu naših baka. Inženjer Howard u potpunosti je opsjednut seksom; velik dio njegovih ´provala´ prije su uvredljive negoli smiješne. U jednoj epizodi on i Raj koriste satelite kako bi uhodili natjecateljice showa Američki top model. Da, ideja je toliko suluda da ne možete a da se ne smijete, no također podržava ideju da su lijepe žene tek objekti koji žude za muškom pažnjom.

{slika}

Primjera radi, bacimo pogled na epizodu “The Weekend Vortex” (19. epizoda pete sezone). Raj predloži dečkima da provedi cijeli vikend igrajući online igru Star Wars: The Old Republic. Ideja ´vikenda za dečke´ u kombinaciji s Ratovima zvijezda dočekana je sa sveopćim oduševljenjem, no problemi počinju kada njihove partnerice obznanjuju da imaju drugačije planove za vikend, koji se postupno pretvara u bitku na relaciji cure – dečki. Amy se jada Penny jer je Sheldon odabrao video igru umjesto odlaska na rođendansku zabavu njene devedesetogodišnje tete. Penny ju huška da pokvari zabavu dečkima i zahtjeva od Sheldona da se iskupi. Povrh svega, mušku idilu narušava Howardova djevojka Bernadette koja se, oboružana ružičastim laptopom, prikrpa Howardu. Nakon što se par pojavi u Sheldonovom i Leonardovom stanu, slijedi serija stereotipnih prizora: Bernadette se glupira i proizvodi infantilne zvukove pucnjave tijekom igre, dok ostatak društva igri pristupa vrlo ozbiljno; inzistira da njen lik u igri i Howardov lik nose odjeću u jednakim bojama, kako bi ostali sudionici igre znali da su par; u igrici koristi iscjeljujuće moći svog lika samo u korist Howardovog lika. Bernardettin status u društvu je od samog početka marginaliziran: nju se trpi jer je Howardova djevojka, njene igračke (ne)sposobnosti neprestano se izruguje i kritizira. Zaključak? Djevojke koje igraju video igre u pravilu su loše u tome, a na igranje gledaju kao na priliku da se druže sa svojim dečkima

{slika}

Motiv djevojke koja se isprječava između muškarca i onoga što on želi nije samo osnovna premisa ove epizode, već, u određenoj mjeri i čitave serije. Bernadette tako brani Howardu da ostvari životni san i postane astronaut, dok se Penny neprestano petlja u Leonardov ljubavni život (iako ga je ostavila). Iako važnost ženskog trojca raste iz epizode u epizode, one same, svaka za sebe gotovo da i nemaju individualnosti, da ne spominjem da ne njeguje nikakve ´štreberske´ interese ili hobije. Njihova se druženja uglavnom svode na opijanje, tračanje i šopingiranje. Istina je da barataju nekom osnovnom SF-fantasy terminologijom, no čini se kako im je čitava ta priča prilično zamorna (Amy, primjerice, tvrdi da je “razočarana” što Sheldon ne gaji neki “intelektualniji” hobi od čitanja stripova). Doista mi je teško povjerovati da u seriji čiji je cilj glorificirati znanosti i prezentirati štrebere kao cool tipove, nema niti jednog važnijeg i trajnijeg ženskog lika koji bi bio zainteresiran za SF, video igre ili stripove. Problem je u tome što su svi ženski likovi zapravo (potencijalne) partnerice: Leonard se već u prvoj epizodi do ušiju zaljubljuje u Penny, Bernadette upoznajemo kao Howardov spoj na slijepo, dok je Amy odabrana kao idealna partnerica za Sheldona putem dating stranice. 

{slika}

Čak su i sporedni ženski likovi tu tek kako bi unijeli seksualnu napetost i dodatno zakomplicirali odnose unutar velike četvorke. Tako Leslie (koja se, usput budi rečeno, pojavljuje u svega osam epizoda) u društvu slovi kao žderačica muškaraca kojoj je na pameti samo seks bez obaveza. Rajeva sestra Priya s kojom je Leonard u kraćoj vezi toliko malo drži do svog dečka da ne želi roditeljima reći da hodaju, a prevari ga čim se vrati u Indiju. Čini se da se količina stereotipa povećava proporcionalno s porastom popularnosti serije. Pretpostavljam da se ovako nešto vjerojatno vrti po glavama scenarista: “Treba nam više gledatelja/ica – hajmo izbaciti štreberske dijelove i povećati broj seksualnih aluzija. Ubacit ćemo lik Amy kao žensku verziju Sheldona – briljantnu ali društveno neprilagođenu. Naravno, buduću da je žena, mora biti usredotočena na važne stvari u život, poput romantičnih veza i popularnosti. Ubacit ćemo i natruhe lezbijstva – dečki to obožavaju!”

{slika}

Nažalost, situacija nije mnogo bolja niti po pitanju rase. Brojni su stereotipi o Azijatima kao boljima u znanosti i matematici. Jedini glavni lik koji nije bijelac je Indijac Raj: iako inteligentan i uspješan, njegovo nesnalaženje u američkoj kulturi i neuspjeh sa ženama (s kojima ne može niti razgovarati ukoliko nije pijan) čine ga vječitim predmetom sprdnje. Česte su šale na račun štovanja krava u Indiji, dok Howard u više navrata izruguje Rajov indijski naglasak. To (nažalost!) nije sve! Još nekoliko detalja koji me izluđuju:

inhalator… Kako najbrže i najjasnije publici dati do znanja da je lik štreber? Tutnite mu inhalator u ruke. Tko još ne zna da astma pogađa samo društveno neprilagođene?

govorne mane su smiješne… Još jedan glupi klišej! Ali hej, u redu je smijati se Sheldonovom i Leonardovom kolegi Kripkeu jer on nije osobito simpatičan, zar ne?

ismijavanje pretilih… Howardova majka je debela. Nije li to urnebesno? Pitam se koliko bi TV scenarista ostalo bez posla kada bi se svi udružili i složili da nije u redu pretile ljude tretirati kao govno.

seljober šale… Sheldonova majka živi u Texasu, saveznoj državi napučenoj zatucanim vjerskim fanaticima. A Penny je iz Nebraske, zemlje glupih farmerica.

{slika}

U konačnici, ipak se ne mogu natjerati da volim Teoriju velikog praska. Da, to je samo humoristična serija, no to je također trenutno najpopularniji prikaz geekova na svijetu. Mnogo je drugih emisija i serija koje se barem pokušavaju suprotstaviti uvriježenim rodnim i rasnim stereotipima – BBT nema izliku da ne pokuša isto.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić