U fokusu

Nazire li se kraj seksizma u video igrama?

Nazire li se kraj seksizma u video igrama?

Halo 4 je jedna od najočekivanijih video igrica ove godine a vjerojatno i najuspješnija. Dvoje proizvođača komentirali su seksizam u video igrama raspravljajući o moderiranju Microsoft sustava kako bi se spriječile pogrde i zlostavljanja tipična za video igre.

U intervju za Gamespot, izvršna producentica igrice Halo 4 Kiki Wolfkill i producentica video kuće  343 Industries Bonnie Ross naglasile su da je seksističko ponašanje veliki problem u video igricama te da Xbox Live poslužitelji, gdje će biti dostupna i igrica Halo 4, primjenjuju princip nulte tolerancije na nasilne i diskriminirajuće komentare u video igricama.

Iako su producentice naglašavale da politika zabrane takvih komentara postoji već duže vrijeme unutar Xbox Live poslužitelja, nije potpuno jasno koliko je dugo ta politika prisutna ili na koji način se ona primjenjuje. Časopisi o video igricama ovaj intervju su prenijeli kao najavu velike promjene unutar svijeta video igrica što sugerira da je na snazi potpuno nova politika ili da nije bilo potpuna jasna i implementirana na način na koji to sugeriraju producenti video igrica. Ipak, sama činjenica da producenti javno govore o ovom problemu je dobrodošla promjena s obzirom da je u tradiciji video igrica već dugo prisutno zlostavljanje žena i njihov prikaz na seksistički i neprimjeren način.

Govoreći za Gamespot, Bonnie Ross kaže:“To je ponašanje koje je potpuno uvredljivo i neprimjereno. Želio bih vjerovati da većina naših Xbox igrača ne podržavaju ovakvo ponašanje…Kao proizvođačica video igrica vjerujem da imam osobnu odgovornost za način na koji naše video igrice djeluju na igrače.”

Pohvalno je što se u svijetu video igara javlja ideja o društvenoj odgovornosti proizvođača i spremnosti da priznaju svoj utjecaj.

Postoje još neki pozitivni pomaci u svijetu video igara. Dugo su se vodile kontroverze o djevojkama na štandovima koje su oskudno obučene promovirale video igrice. Nakon što su na promociji jedne video igrice djevojke obučene u kratke hlačice imale kodove za skeniranje pomoću mobitela na stražnjicama Eurogamer je odlučio zabraniti takav vid promocije.

Druge igrice također provode politiku zabrane i kažnjavanja neprimjerenih komentara. U jednoj od najpopularnijih igrica, Guild of Wars 2, igračima se dodjeljuju zabrane uz objašnjenje. Drugim riječima, dobivaju povratnu informaciju o tome zašto su kažnjeni, a radi se najčešće o seksističkim, homofobnim i rasističkim komentarima.

Xbox Live je dugo bio u središtu pozornosti upravo zbog ovog problema. Razne stranice bavile su se problemom diskriminacije i seksizma na ovom poslužitelju. Popularna online video serija Extra Credits posvetila je jednu epizodu istražujući mogućnosti rješavanja uznemiravanja prisutnog na Xbox Live-u te pozvala Microsoft da razvije nove alate za sprječavanje istog.

Najveći problem nalazi se u slučajevima “rubnog uznemiravanja” odnosno problematici gdje se nalazi tanka granica između ograničavanja slobode mišljenja i slobode tržišta video igara te diskriminacije i uznemiravanja. Upravo zato je bitna provedba i jasan stav koji iskazuju Wolfkill i Ross.

Nesumnjivo je prisutan proces promjene i prilagodbe, kako za igrače koji su godinama nesmetano koristili video igrice za uznemiravanje, tako i za sve one koji su bili primorani isključiti chat kako bi izbjegli isto. Iz tog razloga, bitno je da glas promjene dolazi od samih proizvođača. Nadajmo se samo da će ovakav trend potrajati.

Prevela i prilagodila Enea Hasukić