U fokusu

Seksualno nasilje

Tragedija zbog koje je Indija rekla – DOSTA!

Tragedija zbog koje je Indija rekla – DOSTA!

Brutalno silovanje studentice prošlog mjeseca u New Delhiju bilo je okidač koji je pokrenuo veliki aktivistički pokret za prava žena u Indiji.

Šestorica mladića otela su studenticu Jyoti Singh Pandey kada se vraćala iz kina i satima su je brutalno silovali. Nažalost, mlada je djevojka ubrzo nakon tragičnog događaja preminula zbog teških ozljeda mozga i tijela koje je zadobila u napadu. Prije nekoliko dana započelo je suđenja petorici osumnjičenih mladića za silovanje, otmicu i ubojstvo, a šestom optuženom će se suditi na maloljetničkom sudom. Ako ih sud proglasi krivima mogli bi dobiti i smrtnu kaznu.

Silovanja su u Indiji dio svakodnevice i rijetko se prijavljuju, a još rjeđe kažnjavaju. Zakon protiv seksualnog uznemiravanja ne postoji iako se mnoge žene osjećaju nesigurno i žale se na seksualno zlostavljanje u autobusima.

Međunarodna je zajednica iskazala zabrinutost seksualnim zločinima koji su u Indiji svakodnevica o čemu svjedoči i činjenica da je u 2011. godini prijavljeno više od 24.000 silovanja. Ipak, brutalan napad na mladu studenticu izuzetno je naljutio i natjerao stanovnike i stanovnice New Delhija na niz prosvjeda koji su zbog svoje masivnosti prerasli u nasilne sukobe prosvjednika i prosvjednica s policijom. Prosvjedi su trajali više od dva tjedna, a masa je zahtijevala da se konačno stane na kraj silovanjima i teškom položaju žena u Indiji.

{slika}

Ona simbolizira svaku mladu osobu u Indiji i nećemo je zaboraviti!

Prema riječima aktivista i aktivistica u New Delhiju ključan razlog ovako masovnih prosvjeda je činjenica da je mladež Indije umorna od licemjernog pristupa silovanjima u kojem je žrtva kriva za tragediju.  Ovoga puta nisu željeli da se to dogodi i pokrenuli su demonstracije. Zbog spontanosti prosvjeda mladež se osjećala sigurno glasno izraziti svoje nezadovoljstvo situacijom u kojoj se žene nalaze. Također, tragedija se dogodila običnoj djevojci koja se vraćala iz kina sa svojim prijateljem. Svaka djevojka u Indiji barem je jednom u životu učinila isto. Iz tog su razloga u Jyoti vidjeli sebe ili svoje bližnje. Ona je postala simbol koji je ujedinio mladež u borbi za ženska prava.

Javni prosvjedi rezultirali su pregovorima aktivista i aktivistica, policije i Vlade na kojima su razmatrali uvođenje novih mjera za suzbijanje i promjenu sudske prakse, što je rezultiralo prekretnicom u borbi za ženska prava u toj zemlji. Najavljeno je jačanje zakona o seksualnom zlostavljanju, kao i plan prema kojem će svaka postaja u New Delhiju zaposliti nekoliko policajka koje će primati pritužbe žena u vezi silovanja i seksualnog zlostavljanja. U zapadnom Bengalu uspostavljen je i prvi ženski sud u Indiji.

“Nadam se da je ovo trenutak koji će obilježit tranziciju Indije iz zemlje koja je najgore mjesto za žene do zemlje koja se ozbiljno zalaže za priznanje ženskih prava diljem svijeta”, kazao je aktivist Malika Dut za Women media centar.

Aktivističke grupe su lansirale i kampanju koja želi osvijestiti ljude da oni sami mogu svoje gradove učiniti sigurnijim mjestima za život, ako se usmjere na to što oni kao pojedinci mogu učiniti. Izgradnja sigurnog grada odgovornost je svake osobe, poručuju iz kampanje. Također, nadaju se da će ova tragedija potaknuti svijet da doživi rodno nasilje kao ozbiljan problem.

{slika}

“Obećajem da neću ostati nijemi promatrač!”

To je samo jedna od poruka prosvjednika i prosvjednica u New Delhiju. Doista, brojke o silovanjima i seksualnom zlostavljanju u Indiji su tragične, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je još veći broj onih silovanja koja nisu prijavljena, bilo zbog straha ili tradicionalnog položaja žena u indijskom društvu. Kada je u pitanju rodno nasilje, odgovornost da ga se prepozna i zaustavi nije samo na institucijama, već i na svakome od nas. Stoga je važno da se senzibiliziramo za taj problem. Kako će mlada djevojka prepoznati seksualno zlostavljanje ako društvo to ne smatra problemom, kako će ga prijaviti ako ne postoje mehanizmi kojima se ono kažnjava? Ili, u slučaju Indije, kako da žena prijavi napadača ako nema podršku obitelji ili ako njezin suprug to smatra uvredom vlastite časti?

Međunarodna podrška iznimno je važna jer je ovaj spontani pokret koji je pokrenulo ogorčenje važan za budućnost svake žene u Indiji. Može joj omogućiti da se osjeća sigurno i zaštićeno. Da ne bude nijemi promatrač dok joj životni put kroje odluke drugih ljudi. Kulture su različite i treba ih poštovati i razumjeti, no u svakoj kulturi ipak bi najveća vrijednost trebao biti ljudski život.