Prozor u svijet

16.03.2013. 17:05:46 - Sarah Mirk (bitchmagazine.org)

zalijepili usta

Studenti i studentice katoličkih sveučilišta protiv diskriminacije LGBT osoba

Studenti i studentice Sveučilišta u Portlandu prošlog su tjedna prosvjedovali zalijepivši trakom usta i zahtijevali da Sveučilište odbaci naslijeđe diskriminacije. Studenti i studentice od Sveučilišta traže da u svoju politiku nediskriminacije uključi i seksualnu orijentacije te rodni identitet.

Ista se rasprava pokrenula na katoličkim sveučilištima diljem zemlje. Sve se veći broj mladih queer friendly ljudi protivi tradicionalnoj antigej politici sveučilišta. Na sveučilištu Notre Dame i Američkom katoličkom sveučilištu održane su javne rasprave o ustrajanju sveučilišta na katoličkom učenjima u vrijeme kada studenti na fakultetima osnivaju gay friendly studentske grupe i udruge.

Sveučilište u Portalndu katolička je institucija koja je dopustila studentima i studenticama osnivanje Gay-Straight Partnership 2008. godine. Tom odlukom mnogi su bili nezadovoljni, a konzervativni internetski portal LifeNews u to je vrijeme pisao: "Iako je Gay-Straight Partnership imalo problema s izjavljivanjem da će ostati pri učenju Crkve o seksualnosti, iskustvo je pokazalo pristalicama obiteljskih vrijednosti da takva partnerstva obično rezultiraju pokušajem normaliziranja i afirmiranja aktivnog homoseksualnog načina života među studentima i studenticama kao moralno prihvatljivog".

To je upravo ono što na Sveučilištu danas žele studenti i studentice - kampus gdje se svi studenti i studentice osjećaju sigurno i dobivaju podršku, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

Studentica sociologije Andrea Merrill rekla je da je administracija Sveučilišta samo jedan od uzroka represivne atmosfere u učionicama i među studentima i studenticama.

"Osjećam se bespomoćno kada se moram opravdavati studentima i studenticama te profesorima i profesoricama. Zbog toga ne treba kriviti pojedince i pojedinke već atmosferu na Sveučilištu u kojoj se zataškava većina problema manjina ", rekla je Merrill koja se izjašnjava kao genderqueer. "."

"Višegodišnje objašnjavanje queer identiteta ljudima na kampusu bilo je vrlo iscrpljujuće", dodaje.

Rektor Sveučilišta u Portlandu Bill Beauchamp rekao je studentskim novinama kako je institucija već napravila gestu prema LGBT studentima i fakultetskom osoblju tako što je prihvatila 'izjavu o inkluziji' 2011. godine koja obvezuje sveučilište na nediskriminaciju seksualnih manjima. Također, Beauchamp je rekao da bi dodavanje seksualne orijentacije u službenu nediskriminirajuću politiku Sveučilišta značilo da sveučilište oprašta seksualne prakse koje Katolička crkva ne prihvaća.

Studentica Anna Barlow također je posegnula za Biblijom kad je formirala svoj stav o politici Sveučilišta, ali došla je do drukčijeg zaključka nego Beauchamp. Barlow je heteroseksualka, ali smeta joj diskriminacija njezinih prijatelja i prijateljica.

"Trebamo prekinuti svrstavati ljude u razne kategorije temeljene na njihovih razlikama. Radije ujedinimo studente i studentice tei fakultetsko osoblje oko vrijednosti kojima nas Isus Krist uči u Bibliji", rekla je Barlow.  


Prevela i prilagodila Ela Tončić

Tagovi: diskriminacija, katoličko sveučilište, lgbt, politika, rodni identiteti, sad, seksualna orijentacija, studenti, studentice, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM