U fokusu

Online prijetnje britanskoj novinarki i parlamentarki

Napadi zbog novčanice s likom Jane Austen

Napadi zbog novčanice s likom Jane Austen

Carolina Criado-Perez britanska je novinarka i feministkinja koja se svojom kampanjom uspješno izborila za prikaz ženskog lica na novčanici, a Stella Creasy je parlamentarka koja podržavala kampanju. Tako će od 2017. godine Britanci i Britanke na novčanici od 10 funti gledati renomiranu spisateljicu Jane Austen.

Carolina Criado-Perez kampanju je započela ubrzo nakon što je najavljeno da će Elizabeth Fry, britansku društvenu reformatoricu, zamijeniti Winston Churchill i tako izgurati posljednje žensko lice s britanskih novčanica. Iako je prijetila tužbom i pozivala na Zakon u ravnopravnosti, Mervyn King, tadašnji guverner Engleske banke, odbio je njen zahtjev. Tjedan dana kasnije, na čelo banke zasjeo je Mark Carney i priča je ipak dobila sretan završetak, a Britanci Jane Austen na novčanici.

Međutim, ovakvu novost nisu svi primili s jednakim oduševljenjem. Uspjeh kampanje uskoro je dobio novu dimenziju te rezultirao stotinama nasilnih, mizoginih poruka, kao i prijetnjama silovanjem, smrću, bombama te uznemirujućim fotografijama koje su se Stelli i Carolini počele slijevati na Twitter profile. Budući da nijedna od njih nije ustuknula pred takvim porukama, svoje su prijetnje prijavljivale policiji i dosad je uhićeno troje muškaraca. Nadaju se što većem broju uhićenja kako bi se odaslala poruka o težini i ove situacije i zakonima koji se moraju poštovati, budući da su sadržaji poruka koje su primale zakonom zabranjeni.


U samo 140 znakova na koje su ograničene poruke na Twitteru, njihovi pošiljatelji, od kojih su se neki otvoreno predstavljali kao bivši zatvorenici, navodili su najrazličitije oblike nasilja. Većina prijetnji uključivala je gnjusne oblike silovanja te postavljanje njihovih snimki na Internet. Jedan si je korisnik posebno dao trude te se uslikao u maniri serijskog ubojica Micheala Myersa – obučen u crno s bijelo obojanim licem i čvrsto držeći nož u ruci u prijetećem položaju – te uz sliku dodao i popratnu poruku “Kada se probudiš, ja ću biti prvo što ćeš ugledati”, koju je potom uputio Stelli. Korisnik je ubrzo odstranjen s Twittera. Tijekom kampanje Carolini su također stizale neprijateljske poruke, poput “Vrati se u kuhinju!”, ali njih je smatrala jednostavno nepristojnim te tada još nije vidjela potrebu za policijom.

{slika}

U međuvremenu je više od 100.000 ljudi potpisalo online peticiju kojom pozivaju Twitter da poboljša svoje mehanizme zaštite korisnika od nasilnih i prijetećih poruka. Iako su tvorci Twittera nedavno najavili uvođenje opcije za prijavljivanje nasilja, to se još nije ostvarilo. Tony Wang, menadžer odgovoran za britansku domenu Twittera, sa svog se profila ispričao u nekoliko navrata te izjavio da je takvo ponašanje nedopustivo, kako u stvarnom životu, tako i na Twitteru. Međutim, kako kaže Stella Creasy, problem ionako nije u Twitteru, nego ljudima koji ga koriste, stoga smatra kako policija treba surađivati s društvenim mrežama i razvijati određene “cyber” vještine za dokidanje virtualnog nasilja.

Stella Creasy i Carolina Criado-Perez obje su odlučne u svojim borbama da društvene mreže učine sigurnijima, a žene ravnopravnima pa je na pitanje o odustajanju Carolina odgovorila: “Apsolutno ne, zašto bih? Iskreno, neću im pružiti to zadovoljstvo”.

{slika}