U fokusu

Heroina iz Kine

Inspirativna priča o kineskoj kolekcionarki smeća koja je spasila i othranila 30 napuštenih beba

Inspirativna priča o kineskoj kolekcionarki smeća koja je spasila i othranila 30 napuštenih beba

Lou Xiaoying ima 88 godina i boluje od zatajenja bubrega. Ta je heroina za života spasila 30 beba od sigurne smrti u istočnoj pokrajini Zhejiang gdje zarađuje za život recikliranjem smeća. Zajedno s pokojnim suprugom Li Zinom zadržala je četvero djece, a ostale su posvojili njihovi prijatelji i obitelj te su im pružili novi život. Najmlađi joj sin ima tek sedam godina i pronašla ga je u kanti za smeće kada je imala 82 godine.

“Iako sam već ostarjela nisam mogla ignorirati dijete i ostaviti ga da umre u kanti za smeće. Izgledao je tako slatko, morala sam ga ponijeti sa sobom. Odnijela sam ga u svoj skromni dom na selu i othranila ga. Danas je uspješan maleni dječak, zdrav i sretan” , rekla je.

“Sve je počelo kad sam pronašla prvo dijete, djevojčicu, 1972. godine. Ležala je u smeću, napuštena i da je nismo uzeli umrla bi. Gledajući je kako raste i jača osjetila sam toliku sreću pa sam odlučila pomoći i drugoj napuštenoj djeci. Shvatila sam da nam je recikliranje smeća dalo priliku da nanovo kreiramo nešto mnogo važnije, ljudski život. Sva ova djeca zaslužuju ljubav i brigu, ona su dragocjena. Ne razumijem kako ih ljudi mogu ostaviti na ulici” , objasnila je.

Kina i dalje podržava politiku ‘krive djece’

Priča o Lou proširila se Kinom gdje su napuštena djeca velik problem. Jedan od njenih obožavatelja je objasnio: “Ona našoj Vladi, školama i ljudima koji stoje po strani i ne čine ništa može biti primjer i podsjetnik na njihovu sramotu. Možda nema novac ili moć, ali je spasila mnogo djece od sigurne smrti.”{slika}

Lou je lokalna heroina. No, na žalost postoji previše napuštene djece u Kini koja vjerojatno neće preživjeti.Odbačena djeca su uglavnom djevojčice. One su žrtve politike zemlje prema kojoj svaka obitelj može imati samo jedno dijete, a roditelji preferiraju sinove. Ubojstva ‘krive djece’ problem su u ruralnim područjima, no u gradovima je to ipak rijetkost. Ondje djecu obično napuštaju, ali ne i ubijaju. Unatoč svemu, takva sudbina užasava dio kineskog stanovništva.

Prošlog tjedna objavljena je vijest o bebi koja je srećom preživjela nakon što joj je prerezano grlo te je stavljena u plastičnu vrećicu i bačena u kantu za smeće u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Liaoning. Pronašao ju je prolaznik te je bio siguran da je mrtva. Tek kad je detaljno pregledao torbu u kojoj se nalazila shvatio je da beba još diše te je nazvao Hitnu. Liječnici/e su rekli/e da bi se beba ugušila da je samo nekoliko minuta dulje bila u torbi te da joj je grlo samo milimetar dublje zarezano, odmah bi umrla.

Kineska kontroverzna politika ‘planiranja rađanja’ uvedena je 1978. godine kako bi se smanjio veliki rast populacije u zemlji. Službeno su obitelji ograničene na jedno dijete te oni koji prekrše pravila moraju platiti kaznu ili naknadu. S druge strane, oni koji se drže pravila mogu se financijski okoristiti, npr. primati dodatnu mjesečnu plaću sve dok dijete ne navrši 14 godina. Izuzeća su moguća u nekim slučajevima kao što su ruralna područja, u obiteljima bez rodbine i kod etničkih manjina. Određene ruralne sredine dopuštaju parovima imati drugo dijete ako je prvo djevojčica, no mnogi roditelji osjećaju pritisak da dobiju nasljednika i napuštaju žensku djecu. Posebice zato što ako je drugo dijete djevojčica, ne smijete imati više djece. Vrlo je rijetko da neka obitelj ima dva sina.{slika}

Kineska vlada tvrdi da je politika vjerojatno spriječila više od 400 milijuna rođenih, no kritičari unutar Kine i diljem svijeta je osuđuju i optužuju vladu da je time povećala broj pobačaja. Unatoč činjenici da nije legalno ubiti novorođenče, žensko čedomorstvo kao i neprijavljivanje rođenja rasprostranjeno je, osobito u ruralnim područjima.

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima nalaže: “Roditelji imaju osnovno ljudsko pravo slobodno i odgovorno odrediti broj i razmak između svoje djece.” Ipak, unatoč tome nezavisna studija iz 2008. godine govori da 76 posto kineskog stanovništva podržava politiku.

 

Prevela i prilagodila Iva Zelić