Prozor u svijet

19.01.2015. 08:45:05 (women you should know)

Žene u znanosti

Prekrasne ilustracije koje slave velike znanstvenice

Rachel  Ignotofsky je grafička dizajnerica i ilustratorica koja radi za Hallmark Greeting po danu, a kao slobodna ilustratorica po noći. U svojoj najnovijoj seriji Žene u znanosti,  Rachel odaje počast velikim znanstvenicama kao što su Valentina Tereškova, Rosalinda Franklin, Patricia Bath, Jane Goodall i Marie Curie.

"Htjela sam proslaviti uspjehe ovih žena. Nadam se da ću inspirirati znatiželju u mladih žena da se zapitaju o svijetu u kojem živimo i da budu one koje će pronaći odgovore", kazala je Rachel.

Puno Rachelinog prekrasnog rada inspirirano je njenom strašću za znanošću. U intervjuu za Scientific American Rachel govori o svojim najdražim znanostima:  "Biologija i ljudska anatomija su mi uvijek bile najdraži predmeti u školi, mislim da postoji prava ljepota u funkcioniranju svijeta i našem zapažanju navedenoga. Želim pružiti informaciju i učiniti ju dostupnom i zabavnom za učenje".  

Ako vam se svidjela serija Žene u znanosti, morate pogledati Racheline druge znanstveno-inspirirane radove kao što su:  Laboratorijska Oprema, Anatomija & Botanika te  Ljudski Sistemi, od kojih sve možete kupiti na Etsyju.

Prevela I prilagodila Jasmina Mujkić 

Tagovi: ilustracije, rachel ignotofsky, svijet, umjetnost, žene u znanosti, znanost

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

Bocko:
Da se polomiš od smijeha - Valentina Tereškova - ZNANSTVENICA!
LOL

Valentina Tjerješkova je najbolji primjer uspjeha neke osobe samo zato jer je negdje trebalo u jednom trenutku pogurati neku ženu. U trenutku kada je ona poletjela u svemir, U SSSR-u je bilo ni manje ni više nego bar milijun boljih kandidata - muškaraca!
Valentina je bila tvornička radnica u tekstilnoj tvornici. Uz to što je bila zgodna, glavni razlozi zašto je odabrana bili su da je napravila neoliko skokova padobranom i da joj je otac poginuo kao heroj u ratu.
Nakon kozmonautske karijere bila je u osnovi partijska dužnosnica.

Da se razumijemo, nisu ni Gagarin i Armstrong i ostali 'prvaci' svemira bili neki znanstvenici, ali su bar bili vrhunski vojni piloti i poznavali su letjelice prije kozmonautsko-astronautske karijere.
Od 12 ljudi koji su ikada hodali Mjesecom, samo jedan je bio znanstvenik - Harrison Schmitt, geolog .

Rosalind Franklin NIJE otkrila DNK.
Ona čak nije ni snimila onaj snimak na kojem su Watson i Crick otkrili DNK, nego je to snimio jedan njen suradnik.
Taje fotografija mjesecima stajala u arhivi prije nego su ju pogledali Watson i Crck.
Rosalind Franklin je razvila postupak rendgenske kristalografije kojim je omogućeno takvo snimanje.

Maria Curie npr. nije sama otkrila sve što je otkrila, nego je radila zajedno sa mužem Pierreom i Henrijem Becquerelom.Ali je zato ovaj znanstvenik:
www.latimes.com/opinion/opinion-la/la-ol-shirtstorm-rosetta-scientist-matt-taylor-shirt-20141118-story.html

stvarno najzaslužniji za jedan od najvećih znanstvenih uspjeha u zadnjih nekoliko godina.

Ali feminističke mrziteljice su odlučile da je on muškarac, i zato je govno, i treba ga popljuvati.
Pa su ga i popljuvale.
23.01.2015. 18:04
zlatan:
Prva žena u orbiti, odnosno u Svemiru, gore spomenuta Valentina Terješkova (izgovarati Terješkova, da ne bude zabune) nije tek tako izabrana da bude prva žena u Svemiru.
Bilo je ukupno 400 kandidatkinja, pa je ostalo njih četiri i na kraju je poletjela Valentina. Razlog? Osim što je bila odlična padobranka, jest i taj što je među tih 400 žena zadovoljila stroge kriterije obuke. Nije se tek tako moglo u orbitu. Bila je kao i svi kozmonauti, zdrava, vitalna, hrabra i niskog rasta i skladnog stasa (uvjet je bio da mora biti ispod 170cm i ispod 70kg).
Nakon završetka leta zavrišila je Vojno-zrakoplovnu akademiju, bila je pilot i dugo je u Zvjezdanom gradu podučavala buduće kozmonaute. To dokazuje da nije bila baš neka guska!
Iako je htjela opet u Svemir, nisu joj dali, jer je razlog jednostavan. Svima koji su bili prvi u Svemiru (ona kao žena) nisu dali jer su se bojali da bi mogli poginuti, jer let u orbitu nije kao šetnja uz more! A da taj prvi strada u ponovnom pokušaju, hm, toliko nisu htjeli riskirati.
Inače ona je u biti bjeloruske narodnosti, odnosno bjeloruskog porijekla iako je rođena u središnjoj evropskoj Rusiji.
Druga žena u Svemiru, Svjetlana Savickaja (letjela 1982, ponovo 1984)) bila je ujedno prva žena koja je napravila "leonovanje", tj.lebdjela je oko kapsule u bestežinskom stanju, oko tri i pol sata. To se naziva "leonovanje" po sovjetskom kozmonautu Alekseju Leonovu koji je prvi lebdio izvan kapsule 18.3.1965.
Savickaja je bila vrhunski pilot sa mnogim svjetskim rekordima i odlična padobranka, a završila je studij za Avio inženjerstvo. Prvi put u Svemiru bila je 1982, a idući put 1984, kada je bila prva žena koja je lebdjela izvan kapsule dana 25.7.1984.
24.01.2015. 14:48
zlatan:
Danas Terješkova ima 78 godina i vitalna je starija gospođa, a kada je 2013 godine bilo obilježavanje njene pedesete godišnjice u orbiti, izjavila je da bi rado otišla na Mars!
Iako je let na Mars za ljude za sada nemoguć i iako je to let bez povratka. Ona je izjavila da bi riskirala svoj život za znanost.
Njena kćerka, jedino dijete, inače liječnica, nije htjela ni čuti da se upusti u svemirsku avanturu. Iako joj je majka Valentina stalno govorila: i među kozmonautima su potrebni liječnici! Očito nije naslijedila hrabrost (na ruskom se isto kaže hrabrost, ali i mužestvo), hrabrost od majke.
24.01.2015. 14:55

Stup srama

Iz drugih medija

AEM