Prozor u svijet

13.03.2015. 16:50:39 - Laura Bates (www.theguardian.com)

Alat koji pokazuje rodne predrasude

Sveučilišne profesorice suočavaju se sa seksističkim predrasudama

Novi online alat pokazuje velike rodne predrasude kada studenti/ice ocjenjuju svoje sveučilišne profesore/ice. Ovo je još jedna prepreka koju žene u visokom školstvu trebaju savladati.

Benjamin Schmidt, profesor asistent na Sveučilištu Northeastern, napravio je online alat uz pomoć kojeg se može mjeriti učestalost riječi pri evaulaciji profesora i profesorica. Schimdt je stvorio interaktivnu tablicu koristeći podatke recenzija 14 milijuna studenata/ica na web-stranici RateMyProfessors.com. Rezultati su zapanjujući.

Već otprije znamo da brojne recenzije otkrivaju ozbiljne rodne predrasude, bilo namjerne, bilo nenamjerne, i da žene i muškarci mogu biti prosuđivani različito iako se ponašaju slično. U situaciji gdje se muškarca vidi kao asertivnog, odlučnog ili strastvenog, žena se suočava s opasnošću da je se vidi kao kreštavu, napornu i histeričnu; pojava koja može imati veoma negativan utjecaj na žene na poslu. Međutim, ovi podatci pokazuju da se problem javlja puno ranije, i već je u potpunosti razvijen za vrijeme visokog obrazovanja.

Nešto je gotovo hipnotizirajuće u upisivanju pojmova u Schmidtov alat i gledanju kako se obojene točkice kreću s jedne strane tablice na drugu stranu i uzastopno se dijele prema rodnim linijama. Čim više pojmova upišete, to uređaj sve češće ponavlja većinu rodnih stereotipa. Probajte pojam "smiješan" zamijeniti s, primjerice, "dosadan", i gledajte kako se točkice ubrzano kreću na drugu stranu zaslona.

Recenzije muških profesora češće će uključivati riječi poput "briljantan", "inteligentan" i "pametan",  a najčešće riječ "genij". S druge strane, žene će se češće opisati kao "zlobne", "grube" , "nepravedne" i "stroge", a najčešće "dosadne".

Odmah se uočavaju poznati društveni stereotipi – riječi poput "neorganiziran" češće se pojavljuju kod recenzija žena, dok će muškarci najčešće biti opisani kao "cool" ili "zabavan".  Žene se češće naziva "ljubaznima" i "spremnima pomoći",  no muškarce se češće opisuje "dobrima".

No, u svakom zlu neko dobro – i dok rezultati potvrđuju društvene stereotipe o inteligenciji i osobnosti, manje je pažnje posvećeno izgledu profesorica nego što biste mislili.  Pojam "privlačan" daje potpuno oprečne rezultate, i, iako se rijetko koristi, pojam "seksipilan" puno se češće pojavljuje u recenzijama profesora nego profesorica. Bitka nije u potpunosti dobivena jer riječ "lijepa" se češće pojavljuje kod žena, no puno rijeđe nego pojmovi "zabavna" ili "dobra".

Kao što i sam Schmidt ukazuje, pouzdanost podataka je ograničena – ovo su samo recenzije, a ne službene povratne informacije studenata/ica. Nije moguće napraviti analizu prema spolu recenzenata/ica te, naravno, postoji mogućnost pogreške pri interpretaciji rečenica u kojima se pojavljuje određeni pojam.

No, to djelomično biva ublaženo Schimdtovim alatom, koji omogućava korisnicima/cama da vide učestalost svakog pojma (gdje veća učestalost donosi točnije podatke), i da se podatci filtriraju prema pozitivim i negativnim recenzijama. Rezultati su potvrđeni i drugim istraživanjima, primjerice istraživanjem povratnih informacija studenata/ica o profesorima/icama online kolegija koje je došlo do zaključka da su ocjene veće u svakoj kategoriji kada je rečeno da je profesor muškarac.

Jačina tih nesvjesnih predrasuda je začuđujuća - i kada se radi o objektivnoj mjeri poput točnosti, studenti/ice su profesorice ocijenili s 3.55 od mogućih 5 dok je profesor dobio ocjenu 4.35, iako su u isto vrijeme  vratili natrag studentske radove.

Posljedice su ozbiljne. U konkuretnom akademskom svijetu ocjene studenata/ica često se koriste kao alati za zapošljavanje novih kadrova i za promocije. Činjenica da su ocjene studenata/ica pristrane kada se radi o radu profesorica dovodi do velikih problema kada se prisjetimo postojeće rodne neravnoteže, posebice u najvišim akademskim krugovima. Prema podatcima Američke udruge sveučilišnih profesora/ica (American Association of University Professors) u 2012. godini 62 posto muškaraca dobilo je status redovitih profesora za razliku od 44 posto žena, dok su žene češće na poslovima kojima neće postići status redovitih profesorica (32 posto žena u akademskoj zajednici za razliku od 19 posto muškaraca).

U međuvremenu, statistika prikupljena od strane Times Higher Educationa u 2013. godini otkrila je da je odnos profesora i profesorica na sveučilištima Ujedinjenog Kraljevstva 1 naprama 5 u korist muškaraca, a postotak žena na nekim sveučilištima iznosi čak niskih 8-9 posto. Podatci neprofitne organizacije Catalyst  sugeriraju da je takva neravnoteža međunarodna pojava.

Zanimljivo je usporediti ovakve podatke s nedavnim zabrinjavajućim saznanjima  o seksizmu i mizoginiji na kampusima. Vjerojatno će biti teško uhvatiti se ukoštac s predrasudama i seksističkim  ocjenjivanjem profesorica prije nego se riješi širi problem seksizma studenata/ica.

Prevela i prilagodila Marija Sabolić

Tagovi: fakultet, predrasude, profesori, profesorice, stereotipi, studenti i studentice, sveučilište, visoko obrazovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

Ida:
Super tekst!!
16.03.2015. 12:30
Bocko:
Zašto ne bi stavili jedan tekst o tome kako se profesorice sve više pretvaraju i seksistice i šovinistice, i da mnoge od njih ne zaslužuju biti profesorice.

Dali smo ovdje već mnogo primjera u kojima je to očito.
Da se koji muški profesor samo pokuša tako ophoditi prema studenticama, dobio bi doživotni izgon iz akademske zajednice.
17.03.2015. 08:12
maša:
super! i istinit!
18.03.2015. 17:20
muško:
19.03.2015. 20:38
muško:
19.03.2015. 20:38
još jedno muško:
Malo zanimljivosti kojepriliče portalu o rodu spolu i demokraciji.
Svake treće nedjelje u lipnju veliki broj zemalja obilježava Dan očeva.
Hrvatska i još neke zemlje obilježavaju Dan očeva na dan Svetog Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Danas je taj dan.
Postoji i Dan muškaraca. Obilježava se u 60-ak zemalja 19. studenog. Od prije 4 godine UN je na taj datum uveo obilježavanje dana WC-a.
JFYI
19.03.2015. 22:01
Bocko:
Da citiramo nekoliko nevjerojatnih šovinističkih izjava uvaženih profesorica:

Catherine Commins:
falserapesociety.blogspot.com/2010/05/catherine-comins-actual-quote-about.html

' Comins argues that men who are unjustly accused can sometimes gain from the experience. 'They have a lot of pain, but it is not a pain that I would necessarily have spared them. I think it ideally initiates a process of self-exploration. 'How do I see women?' 'If I didn't violate her, could I have?' 'Do I have the potential to do to her what they say I did?' Those are good questions.'"

Dakle, ona kaže da muškarci lažno optuženi za silovanje imaju korist od tog iskustva, Oni mnogo pate, ali ona ii 'ne bi nužno poštedjela tih patnji..
itd, itd...

Kako jedna bolesna sociopatkinja nakon tajkve izjave i dalje može biti ne samo cijenjena osoba nego i raditi na sveučilištu?


ili ova:
Catherine MacKinnon (Prominent legal feminist scholar; University of Michigan, & Yale.) :

"All sex, even consensual sex between a married couple, is an act of violence perpetrated against a woman."

"Politically, I call it rape whenever a woman has sex and feels violated."

"In a patriarchal society, all heterosexual intercourse is rape because women, as a group, are not strong enough to give meaningful consent."


Da se osvrnemo na ovu posljednju izjavu uvažene profesorice, u kojoj ona žene, SVE ŽENE, definira kao niža bića koja nisu dovoljno mentalno sposobna da daju smisleni pristanak na spolni odnos!


I onda se tu neke muškarce optužuje za mizoginiju.
Nema veće mizoginije od one koju se može čuti iz usta radikalnih feministica. One ne mrze samo muškarce, nego jednako i žene.
20.03.2015. 06:31

Iz drugih medija

AEM