U fokusu

Dobrobiti legalne kontracepcije

Kako je 50 godina legalne kontracepcije promijenilo američke živote

Kako je 50 godina legalne kontracepcije promijenilo američke živote

Estelle Griswold, aktivistkinja za građanska prava i feministkinja, u povijesti je ostala zapisana 1961. godine kada je u Connecticutu otvorila kliniku za planirano roditeljstvo čime je isprovocirala vlastito uhićenje. U pozadini takve odluke krila se želja da će se državni zakon iz 1879., kojim je kriminalizirano korištenje kontracepcije, suoči s novim izazovima.

Njen je slučaj tako dospio do Vrhovnog suda s obzirom da je Griswold bila optužena za raspančavanje informacija o kontroliranom rađanju parovima (koji su već bili u braku). Nakon ovakvog hrabrog čina, sud je odlučio kako je zabrana korištenja kontracepcijskih sredstava zapravo jedan od načina kršenja prava na privatnost. Riječ je o odluci koja je kasnije proširena i na nevjenčane parove. Slučaj Griswold v. Connecticut predstavlja presedan što se tiče reproduktivnih prava i privatnosti, a njegova 50. obljetnica podsjeća na koje su sve načine država i njeno pravno uređenje, odnosno dozvola korištenja kontracepcije, imali utjecaja na kvalitetu života u Americi.

Jedan od najčešće korištenih primjera koji se navode među pozitivnim učincima ovakve odluke svakako je povećanje broja obrazovanih u zemlji, posebice žena, koje su zbog mogućnosti odgađanja majčinstva imale više vremena posvetiti se sebi i završiti odabrani stupanj obrazovanja. Pristup kontracepciji, može se zaključiti, posljedično je transformirao žensko zdravlje, stupanj obrazovanja i ekonomski status brojnih žena.

Veliki broj istraživanja na temu korelacije kontracepcije i utjecaja na život pokazao je nebrojene značajne prednosti te pozitivne ishode. Zdravstveni stručnjaci/inje označili/e su dostupnost kontracepcije jednom od najvažnijih odluka u povijesti. Zapravo, riječ napredak možda je bolji izbor. Kontracepcija je smanjila broj neželjenih trudnoća, ostavila ženama mogućnost da prostorom fertilne dobi upravljaju kako misle da trebaju, što u konačnici dovodi do željene trudnoće i zdravijeg odnosa prema ideji zasnivanja obitelji. Kontrola rađanja postala je time ključnom komponentom u planiranju obitelji.

S druge su se strane počeli javljati glasovi grupa protiv pobačaja koji su ovakvu odluku nazivali pobačajem, dok je zapravo riječ o pristupu infomacijama, s obzirom da odgađanje začeća i sam pobačaj imaju nimalo veze jedan s drugim.

Pedeset godina kasnije, na američkoj se nacionalnoj pozornici vode sličini ratovi oko kontracepcijskih sredstava zahvaljujući glasnoći konzertvativnih glasova. Prošlog su se ljeta američki zakonodavci vratili nekoliko godina unatrag po pitanju ženskih reproduktivnih prava kada su, u korist dvaju poduzeća koji su dobavljači određenih kontracepcijskih sredstava, u javnost izašli sa znanstveno neutemeljenim činjenicama. Neke od najčešćih floskula koje se mogu čuti svakako je ona, već spomenuta, kako je kontracepcija jedna od abortivnih metoda, kao i stav prema kojem bi kontracepcijska sredstva trebala biti zaseban vid medicinske pomoći.

Potaknuta stanjem u državi, Sarah Brown, predsjednica Nacionalne kampanje za sprječavanje tinejdžerske i neplanirane trudnoće, izjavila je kako ne može vjerovati kako se o ovakvim stvarima još uvijek raspravlja, što je zapravo ponekad i obeshrabrujuće. Dugoročno gledano, napredak je vidljiv, ali se stječe dojam kako se na mirkorazinama ne radi dovoljno. Upravo zbog pritisaka u javnosti, 2013. godine pokrenula je nacionalnu kampanju #ThxBirthControl za prikupljanje pozitivnih priča o kontracepciji. Ovime se na površinu izvlače pozitivna iskustva koje je dostupnost kontracepcije omogućila ženama i tako posvjedočiti iskustvima iz prve ruke.

S obzirom da gotovo 95 do 99 posto žena koje su seksualno aktivne koristi neki od oblika kontracepcije, dokazuje kako kontracepcija nije nimalo sporna i povećava snagu javne rasprave. S pozitivnim ishodom, naravno. Dodala je kako se u javnom diskursu čuje premalo onih koji su imali koristi od kontracepcije.

Kontrola rađanja zadire u osobno možda više nego ijedno drugo političko pitanje. Ovdje je riječ o povezanosti sa seksualnim ponašanjem i osudom, intimnim dijelom života i općenitim kulturnim stavovima o braku i obitelji.

Ususret 50. godišnjici obilježavanja Griswoldine pobjede, postoje indicije kako se u Americi ipak stvorilo javno mnijenje o osobnoj i političkoj prirodi korištenja kontracepcije. Anketa koju je provela Nacionalna asocijacija za planiranje obitelji i reproduktivno zdravlje pokazla je kako većina ispitanih uviđa važnost kontracepcije u poboljšanju zdravlja zajednice. U istoj su se anketi birači, a posebice biračice, izglasili/e kako su spremniji na izborima svoj glas dati kandidatu/kinji koji/a  pogoduje jačanju potpore za planiranje obitelji. Posljednje je zapravo vrlo dobra vijest za zagovornike reporoduktivnih prava i društvo pomiče na razinu otvorenog razgovora o planiranju obitelji. 

Prevela i prilagodila Ana Maria Filipović Grčić