U fokusu

Hoće li ih stići kazna?

Iran: Svjetska odbojkaška organizacija treba kazniti diskriminaciju žena

Iran: Svjetska odbojkaška organizacija treba kazniti diskriminaciju žena

Svjetska odbojkaška organizacija (FIVB) bi trebala kazniti iranske vlasti zbog zabrane pristupa ženama na tribine. Zabrana je nastavljena tijekom svjetskog odbojkaškog turnira za muškarce koji se održava u Teheranu. Muška reprezentacija Irana posljednje dvije utakmice igrala je 3. i 4. srpnja.

Iran je domaćin utakmica protiv Rusije u sklopu ovogodišnje Svjetske lige. Utakmice se održavaju u Azadi Sports Complexu u Teheranu. U prethodne četiri održane utakmice (19., 21., 26. i 28. lipnja), službenici su spriječili Iranke u ulasku na stadion koji prima dvanaest tisuća ljudi. Samo je manji broj žena iz inozemstva mogao prisustvovati utakmicama. FIVB je do sada zakazao u kažnjavanju Irana i u javnom istupanju protiv ove zabrane, iako je ona suprotna načelu rodne nediskriminacije u sportu. Idući veliki međunarodni turnir muškaraca koji će se održati u Iranu biti će Azijsko odbojkaško prvenstvo koje će se održati od 31. srpnja do 8. kolovoza ove godine.

“Unatoč obećanjima da će biti drugačije, iranske vlasti su se u više navrata podsmjehivale pravilima koja ženama, jednako kao i muškarcima, omogućavaju navijanje za njihovu nacionalnu odbojkašku momčad” rekla je Minky Worden, direktorica Globalnih inicijativa Humans Rights Watch-a (HRW). “FIVB bi sada trebao kazniti Iran na način da odgodi preostale utakmice i održi ih na drugoj lokaciji ili da zatraži njihovo odigravanje bez prisustva gledatelja- i muških i ženskih”.

Poluslužbena Iranian Students’ News Agency  (ISNA) je 17. lipnja 2015. izvijestila da je izvor iz Odbojkaškog saveza Irana potvrdio kako je “svim ženama zabranjen ulazak u Azadi Sports Complex tijekom utakmica Svjetske lige”. Izvještaj je naznačio da je odluka o zabrani donesena unatoč ranijim izvještajima koji su tvrdili kako će, nakon što je najavljeno da se ženama u cjelini neće prodavati ulaznice, Odbojkaški savez Irana izdati posebne propusnice odabranom broju žena.

ISNA je u izvještaju istaknula i kako je odluka o dopuštanju ženama da prisustvuju utakmicama potaknula javne prosvjede i “oštre reakcije određenih grupa” koje se protive prisutnosti žena na muškim sportskim natjecanjima. Taj argument je u suprotnosti s ranijim najavama vlasti kako će se oštro ponijeti prema ikakvim demonstracijama, bile one za ili protiv žena na utakmicama. Savjetnica predsjednika Hassana Rouhanija za pitanja o ženama i obitelji, Shahinkdokht Molaverdi, je 1. lipnja izjavila kako je vlada odlučila odustati od takvog stava zbog poštivanja državnih religijskih vlasti od kojih su neke izrazile svoje neslaganje s prisutnošću žena na odbojkaškim utakmicama.

Zabrana je prošle godine dovela do uhićenja nekoliko muškaraca i žena koji su joj se suprotstavili. Uz to, uzrokovala je oštre kritike HRW-a i drugih organizacija koje su pozvale iranske vlasti da puste Ghoncheh Ghavami, ženu s britanskim i iranskim državljanstvom.  Vlasti su je uhitile 30. lipnja jer je namjeravala ući u stadion u znak protivljenja zabrani. Uhićenja su potaknula FIVB da afirmira svoju privrženost “uključivanju i pravu žena da participiraju u sportu na jednak način kao i muškarci”. Od tad, iranski službenici su davali različite izjave o tome hoće li restrikcije ukinuti djelomično ili u potpunosti. FIVB je u travnju 2015. najavio kako “Iranu neće dodijeliti prava za organiziranje bilo kojeg događaja pod ovlašću FIVB-a sve dok su ženama u zemlji zabranjeni sportski događaji”.

Vlasti su Ghavami oslobodile u studenom, a slučaj je završen tako da joj je dodijeljena dvogodišnja zabrana za napuštanje Irana.

Mjera o samo muškim gledateljima na odbojkaškim utakmicama datira iz 2012. kad je Ministarstvo sporta i mladih zabranu s nogometa proširilo i na odbojku. Iranske vlasti tvrde da zajedničko prisustvovanje muškaraca i žena sportskim događajima nije u skladu s islamom, ometa javni red i izlaže žene sirovom ponašanju muških navijača.

Human Rights Watch je u prosincu 2014. poslala pismo Dr. Salehu Bin Nasseru, predsjedniku Azijske odbojkaške konfederacije (AVC), požurujući ih da “opozovu odluku da Iran bude domaćin Azijskog odbojkaškog prvenstva 2015. godine jer njegove vlasti nastavljaju s diskriminacijom žena i djevojčica ne dopuštajući im pristup odbojkaškim utakmicama”. Do danas, HRW nije primila odgovor te nema nikakvih pokazatelja da AVC Iranu, ako se zabrana za žene nastavi, misli oduzeti domaćinstvo prvenstva ili da ga misli kazniti za njegovu diskriminaciju.

“Svi organizatori međunarodnih sportskih događaja, uključujući FIVB i AVC trebali bi učiniti pravu stvar i aktivno podržati pravo žena i djevojčica da sudjeluju u sportu” rekla je Worden. “Iranske vlasti ne mogu imati i jedno i drugo – dok nastavljaju s kršenjem pravila, trebali bi izgubiti mogućnost organiziranja međunarodnih sportskih događaja”.

Human Rights Watch je pozvala organizatore međunarodnih sportskih događaja da, prema odluci Međunarodnog olimpijskog odbora iz studenog, gradovi domaćini uključe odredbe protiv diskriminacije u ugovor o domaćinstvu prvenstva. Međunarodni olimpijski odbor je od tad obavijestio kandidate za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. godine o potrebi za zadovoljenjem ovih uvjeta.

Preveo i prilagodio Tomislav Mikulin