U fokusu

strane udruge pod nadzorom policije

Kina usvojila strogi zakon o stranim nevladinim udrugama

Kina usvojila strogi zakon o stranim nevladinim udrugama

CommonsWikimedia

Kineski parlament usvojio je u četvrtak kontroverzni zakon kojim se strane nevladine udruge stavljaju pod izravni nadzor sigurnosnih vlasti.

Odluka o usvajanju zakona o upravljanju stranim nevladinim udrugama donesena je na sastanku parlamentarnog odbora u Pekingu, izvijestila je Xinhua.

Ministarstvo javne sigurnosti bit će odgovorno za nadgledanje stranih nevladinih udruga u Kini, a udruge će morati redovito podnositi detaljne planove rada ministarstvu na odobrenje.

Skupine za ljudska prava kritizirale su odredbe zakona kojim se dopušta policiji da zatvori djelatnike stranih nevladinih udruga bez službene optužnice u trajanju do 15 dana te da zaplijeni opremu i materijale zbog inspekcije.

Xinhua objašnjava da se taj zakon odnosi na organizacije financirane iz inozemstva, dok će se suradnja sa stranim školama, bolnicama, istraživačkim centrima i akademskim organizacijama odvijati u skladu s postojećim zakonima.

Oko tisuću stranih nevladinih udruga djeluje u Kini, ali taj će se broj vjerojatno smanjiti sada kada je ovaj zakon usvojen, rekli su stručnjaci za njemačku agenciju dpa.

Nevladine udruge uključene u ilegalne aktivnosti kao što su “subverzija i podjela države” dobit će zabranu djelovanja u Kini, navodi Xinhua.