U fokusu

povijesna pobjeda

Italija zakonski priznala istospolne parove!

Italija zakonski priznala istospolne parove!

twitter Atittude magazina

Nakon nekoliko desetljeća borbe i mjeseci pregovora, talijanski parlament je jučer prihvatio zakon o civilnim zajednicama čime su zakonski priznati istospolni parovi. Tako  će 11. svibanj biti zapisan kao iznimno važan dan za LGBTI pokret u Italiji.

Za zakon je glasalo 372 zastupnika/ica, protiv je bio/la 51 zastupnik/ica, a 99 ih je bilo suzdržano.  Donošenjem takvog zakona Italija je postala 27. europska zemlja koja je zakonski priznala istospolne parove što je i povijesna pobjeda u zemlji u kojoj je utjecaj katoličke crkve izuzetno snažan. 

“Zid koji je uglavnom bio podignut od strane Vatikana protiv građanskih prava u ovoj zemlji je pao. Ovo je važan trenutak, i povijesno i politički”, rekao je Franco Grillini, aktivist za LBGTI prava.

Zakon o civilnom partnerstvu osoba istog spola omogućuje ostvarivanje prava na nasljeđivanje, stanovanje, mirovinu, pravo na posjete u bolnicama, moralnu i materijalnu recipročnu obvezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin i mogućnost uzimanja prezimena partnera.

Ipak, zakon ne garantira potpunu jednakost istospolnim parovima. On ne dopušta istospolne brakove i ne dopušta posvajanje djece. Čak ni u slučaju da jedan od partnera/ica želi posvojiti biološko dijete svog partnera/ice. Iz tog razloga mnogi ipak osjećaju gorčinu. Jedna od njih je i Michela Marzana iz Demokratske stranke koja je istaknula nedostatke novog zakona.

“Ovaj je zakon trebao biti izglasan još prije 20 godina, kada su druge zemlje počele priznavati istospolne parove. Ovako je Italija ostala nazadna zemlja u kojoj je još uvijek jedina moguća obitelj – tradicionalna obitelj” ,rekla je Marzana.

Zakonsko priznanje istospolnih parova sjajan je korak naprijed za talijansko društvo, no on ne može biti i posljednji, ističe se u priopćenju ILGA-EuropeTalijanska LGBTI zajednica, njihove obitelji i prijatelji zaslužuju da im vlada omogući puno priznanje i zaštitu. Također, ističu kako je izuzetno bitno da zakon ne ostane samo mrtvo slovo na papiru već da se provodi i poboljša svakodnevni život LGBTI osoba. Po tome će se ocijeniti i prava vrijednost ove odluke, smatraju iz ILGA – Europe.

Zakon će stupiti na snagu za najviše mjesec dana, koliko ima vremena predsjednik Italije Sergio Mattarella da ga potpiše.