Prozor u svijet

28.07.2016. 14:49:09 - Hina/Libela

HRW: Tisu鎒 djece zato鑕no u zonama sukoba

(Foto: HRW)

Tisu鎒 djece zato鑕no je i dr緀 ih bez optu綽e mjesecima, 鑑k i godinama u zonama sukoba, gdje vlade 鑕sto djecu tretiraju kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, navodi se u izvje规u me饀narodne organizacije za za箃itu ljudskih prava Human Rights Watch, objavljenom u 鑕tvrtak.

Organizacija je pozvala zemlje da odmah prestanu djecu dr綼ti zato鑕nom bez optu綽i te pozvala na odgovornost u slu鑑jevima lo筫g postupanja s maloljetnicima, njihova mu鑕nja ili 鑑k ubijanja dok su u zato鑕ni箃vu.  

U izvje规u se navodi da djeca dospijevaju u zatvor nakon sveobuhvatnih sigurnosnih akcija, na osnovi neutemeljenih sumnji ili zbog sumnji u povezanost nekog od 鑜anova njihove obitelji s terorizmom.

Njihovo uhi鎒nje 鑕sto se zbiva u kontekstu antiteroristi鑛ih mjera u podru鑚ima gdje je nasilni ekstremizam u porastu, ka緀 Jo Becker, voditeljica odjela za dje鑚a prava u Human Rights Watchu.  

"Ova praksa ne samo da je ilegalna, ona je i kontraproduktivna", kazao je Becker.

Djeca izlo緀na torturi diljem svijeta

"Ako su vlade zabrinute mogu鎛o规u da se djeca pridru緀 ekstremisti鑛im skupinama pa ih zatvaraju i podvrgavaju torturi i zlostavljanju, to samo mo緀 pove鎍ti osje鎍j otu餰nosti kod djece", tvrdi ona.
 U Siriji je najmanje 1.400 djece u zato鑕ni箃vu otkako je po鑕o sukob 2011., uklju鑥ju鎖 dje鑑ke stare osam godina. Sirijske vlasti dokumentirale su pu箃anje njih 436, dok je status ostale djece ostao nepoznat, navodi se u izvje规u.

U Izraelu 500 do 700 palestinske djece svake godine bude dovedeno pred vojne sudove pod optu綽ama poput bacanja kamenja na izraelske vojnike. Godine 2015. prosje鑞o je 220 palestinske djece dr綼no u zato鑕ni箃vu svakog mjeseca.

Sjedinjene Dr綼ve su, tijekom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku, tako餰r dr綼le zato鑕nima tisu鎒 djece, uklju鑥ju鎖 2.400 maloljetnika samo u Iraku, navodi se u izvje规u. najmanje je 15-ero djece bilo dr綼no u zatvoru Guantanamo Bay u razdobljima od nekoliko mjeseci do 10 godina.

Tagovi: djeca, ljudska prava, ratne zone, svijet, zato鑕ni箃vo

Vezani 鑜anci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM