Prozor u svijet

18.08.2016. 09:41:11 - Libela/Hina

Seksizam naš svagdašnji

Egipatska televizija: Voditeljice moraju na dijetu

(Foto: olomoinfo.blogspot.hr)

Egipatska državna televizija je suspendirala osam TV voditeljica te im je poručila da moraju na dijetu. ERTU (Egipatska radiotelevizija) dala je ženama mjesec dana da smršave te se nakon toga mogu vratiti na posao u "primjerenijem izdanju". Takva odluka izazvala je bijes mnogih organizacija za prava žena. 

Osim bijesa organizacija, odluka je potaknula i prozvane voditeljice da istupe. Kadija Katab, voditeljica kanala 2, rekla je da želi da ljudi sami prosude po njezinim nedavnim nastupima je li uistinu "debela" i zaslužuje li da ju se sprečava da radi. Druga voditeljica rekla je da je situacija uznemirila njihove obitelji i da se trebala rješavati interno.

Egipatski ženski centar za pravnu pomoć osudio je tu mjeru ustvrdivši da se njome krši ustav i da je to oblik nasilja prema ženama. Centar je stoga pozvao ERTU da odustane od svoje odluke. Unatoč kritikama, s ERTU-a su rekli da odluka neće biti povučena, ali da ženama plaća i dodaci neće biti uskraćeni.

Na socijalnim medijima dio javnosti je podržao žene, dok ih je dio nazvao "bakabouzas". Radi se o terminu koji se u Egiptu koristi za pretile žene. Jedna je žena otišla toliko daleko da je nazvala direktoricu televizije Safaau Hegazy snažnom ženom zbog donošenja ovakve odluke. 

Tagovi: dijeta, ertu, mediji, pritisak, rad, seksizam, voditeljice, ženska prava, ženske organizacije

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM