U fokusu

Girls' Life i Boys' Life

Djevojke zaslužuju bolje: stereotipi na naslovnicama časopisa

Djevojke zaslužuju bolje: stereotipi na naslovnicama časopisa

Nedavno se društvenim mrežama proširila fotografija naslovnica dvaju časopisa – Girls’ Life i Boys’ Life – koje vrlo eksplicitno pokazuju kakvim su stereotipima mladi izloženi. Dok se na djevojačkom časopisu sve vrti oko izgleda i savjeta vezanih uz isti, mladiće se potiče da istražuju svoju budućnost. Ovakvim su prikazima djevojke izložene cijelog svog života, a da može biti drugačije, odlučila je pokazati grafička dizajnerica Katherine Young.

Young je dizajnirala naslovnicu Girls’ Lifea onakvom kakva bi trebala biti, što je objasnila sljedećim riječima: “Kada sam vidjela usporedbu naslovnica, ostala sam šokirana. Može li ovo zaista biti stvarno? Je li ova fotografija lažna? Nakon što sam saznala da nije, jednostavno sam ostala bez riječi”.

{slika}

Iskoristivši svoje dizajnerske vještine, Young je na naslovnicu stavila Oliviu Hallisey, dobitnicu nagrade Google Science Fair 2015. godine i nove, inspirativne i osnažujuće poruke. Rezultat? Naslovnica koja djevojkama nudi bolju alternativu u odnosu na “kako se probuditi lijepa”. Time je drugima željela obratiti pozornost na poruke koje putem medija odašiljemo djevojkama. “Možemo bolje od toga. Nadam se da će ova naslovnica inspirirati sve da se trudimo biti bolji svakog dana i svjesniji poruka koje šaljemo svojoj djeci. Nadam se da će ovo potaknuti da više razgovaramo i djevojkama i s mladićima. Moraju znati da su djevojke više od lijepog lica”.