Prozor u svijet

05.10.2016. 19:14:01 - Libela/Hina

Većina Poljaka/inja ne želi restriktivniji zakon o abortusu

Pravo i pravda' ograđuje se od zakona o zabrani abortusa

(Foto: Hina)

Nakon masovnih prosvjeda više od sto tisuća žena (i muškaraca) protiv zakona kojim bi se gotovo u potpunosti zabranio abortus, vladajuća poljska stranka "Pravo i pravda (PiS)" ogradila se od prijedloga zakona. Razlog je, naravno, bojazan da će na idućim izborima izgubiti glasove, posebice žena koje su njihovo najbrojnije biračko tijelo. 

"U tom prijedlogu nema ničega što bi žene mogle podržati. PiS dolazi do ideja koje se jednostavno ne može podržati", smatra 21-godišnja Sylwia koja je sudjelovala u prosvjedu i tvrdi da više neće glasati za PiS.

Poljska već sad ima jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi po pitanju abortusa. Zasad je on dopušten samo u slučaju ako postoji ozbiljna abnormalnost fetusa, ozbiljna opasnost po zdravlje i život majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta. Novi zakon želi kriminalizirati i te slučajeve, te kazniti žene i do pet godina zatvora u slučaju prekida trudnoće. Liječnici/e koje će izvoditi zahvat, također mogu biti kažnjeno gonjeni/e te im prijeti zatvorska kazna. 

Potpredsjednik Vlade Jaroslaw Gowin rekao je da je masovni nacionalni prosvjed protiv prijedloga zakona dao Vladi "hranu za mozak" te da neće zagovarati postroženje zakona. Ipak, naglasio je da postojeće restrikcije ostaju. "Jasno je da potpuna zabrana abortusa neće proći. Zasigurno ga nećemo zabraniti u slučajevima silovanja ili opasnosti po život i zdravlje žene.", kazao je Gowin. 

"Želim izričito naglasiti da PiS ne radi na promjenama zakona o abortusu u Poljskoj", rekla je premijerka Poljske Beata Szydlo na konferenciji za medije u utorak.

Najnovije anketa pokazuju da velika većina Poljaka i Poljakinja ne želi restriktivniji zakon, samo 11% građana i građanki podržava novi nacrt. Gotovo polovica ispitanika i ispitanica naglasila je da ne treba mijenjati postojeći zakon, a trećina smatra da abortus mora biti dostupniji. 

"PiS shvaća kako je ovo važno pitanje koje bi moglo imati značajan utjecaj na njihovu vladavinu. Mogli bi izgubiti dva dijela biračkog tijela koje im je pomoglo u njihovom uspjehu", smatra Aleksander Smolar, liberalni politički analitičar iz fondacije Stefan Batory. 

Ipak, s obzirom na to da se PiS ne želi zamjeriti ni katoličkoj crkvi koja u zemlji i dalje ima značajan utjecaj, ostaje nam vidjeti što će se s prijedlogom zakona dogoditi. 

Tagovi: abortus, anketa, dostupan abortus, pobačaj, poljska, pravo i pravda, prosvjed protiv zabrane abortusa, reprodukitvna prava i zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM