U fokusu

Pomak unaprijed

Filmske protagonistkinje dosegnule najveći postotak ikada, je li to dovoljno?

Filmske protagonistkinje dosegnule najveći postotak ikada,  je li to dovoljno?

Nova studija pokazuje kako je broj protagonistkinja u hit-filmovima dosegnuo u 2016. godini najveći postotak ikada. The Center for the Study of Women in Television and Film istaknuo je kako su žene odigrale glavne uloge u 29 posto “TOP 100” najprofitabilnijih filmova iz prošle godine, što je za sedam posto više u odnosu na 2015. godinu i predstavlja novi rekord.

Filmovi poput “Arrival”, “Rouge One: A Star Wars Story”, “Bad Moms” i “Ghostbusters”, u kojima su žene glavne protagonistkinje, vrijedan su primjer dobre prakse. Analiza filmova iz prošle godine ukazala je i na porast žena u mješovitim glumačkim sastavima. Prijavljeno je 37 posto filmova koji uključuju ženske likove među glavnim likovima, što je za 3 posto više u odnosu na 2016. godinu te također predstavlja rekord.

“Primjećujemo sve više i više da kada su ženske uloge dobro okarakterizirane, dobro prolaze i u kinima”, istaknula je Marta Lauzen, autorica studije. Sljedeći stope franšize “Ratova zvijezda”, prošle je godine izašao “Rouge One” s Felicity Jones u glavnoj ulozi, koji je diljem svijeta zaradio preko milijardu američkih dolara.

Prošla godina ukazala je i na veliki broj filmskih hitova “spavača”, kao što je, primjerice, film “Bad Moms” koji je diljem svijeta zaradio preko 179 milijuna dolara s budžetom od svega 20 milijuna za snimanje filma. Nastavak filma već se snima.

Iako je široka zastupljenost žena u svim žanrovima (kao uloga Amy Adams u filmu “Arrival”), žene su i dalje najviše prisutne u komedijama, dramama, hororima, animacijama i znanstvenoj fantastici. Akcijski filmovi su i dalje rijetkost sa svega 3 posto filmova u kojima je žena glavna protagonistica.

“Moguće je da je taj podatak nešto poput hira kojeg nećemo gledati u budućnosti”, dodala je Lauzen. “Moguće je da je uvođenje ženskih protagonistica u priču nekako jednostavnije i manje izazovno od zapošljavanja redateljice i autorice”.

Ovaj zaključak slijedi izvješće Equal Employment Opportunity Commissiona koje je ustvrdilo kako su filmski studiji odgovorni za diskriminaciju direktorica studija uz mogućnost pravne akcije protiv takvog djelovanja. Veća je vjerojatnost da će žene biti glavne protagonistice filma pod vodstvom redateljice (više od 57 posto slučajeva) u odnosu na svega 18 posto slučajeva kada je film pod palicom redatelja.

Istraživanje je također pokazalo kako Hollywood i dalje favorizira bjelkinje. Postotak Azijatkinja je narastao na 6 posto, crnkinja na 14 posto, dok je postotak latino protagonistica pao na svega 3 posto. 

Prošla godina demonstrirala je kako žene mogu otvoriti filmove i kao što je drama “Hidden Figures” koja je ostvarila 165 milijuna američkih dolara na svjetskom box-officeu. U 2017. godini očekuju se blockbuster filmovi sa ženskim protagonisticama poput “Wonder Woman”, “Beauty and the Beast”, “Alien: Covenant” i “Star Wars: The Last Jedi”.

Prevela i prilagodila: Martina Raos