U fokusu

Obrazovanje djevojčica

Najsiromašnije djevojčice u Africi i dalje isključene iz sustava obrazovanja

Najsiromašnije djevojčice u Africi i dalje isključene iz sustava obrazovanja

Sve više djevojčica završava srednju školu u subsaharskim dijelovima Afrike, zahvaljujući pomaku u stavovima i povećanju potrošnje, no neke od najviše marginaliziranih skupa – poput onih koje su udane rano ili prisiljene na rad – i dalje nemaju pristup obrazovanju, navodi se u izvještaju Afričke banke za razvoj, Organizacije za ekonomsku suradnju i UN-ovog razvojnog programa.

Gotovo je dvostruko više djevojčica u istočnoj Africi i trostruko više u centralnoj Africi završilo sekundarno obrazovanje u 2014. godini, kada se brojke uspoređuju sa stanjem 2005. godine. Međutim, još se puno toga mora napraviti kako bi se poduprlo djevojke koje ne pohađaju školu – poput onih koje su prerano udane ili prisiljene raditi – ako želimo postići UN-ov globalni cilj da sva djeca imaju pristup sekundarnom obrazovanju do 2030. godine.

Ovaj je rok za postizanje univerzalnog obrazovanja prihvaćen kao dio programa Sustainable Development Goals (SDG) – globalnog plana za zaustavljanje siromaštva, gladi, postizanje jednakosti i zaštite okoliša.

“Mnoge djevojčice iz marginaliziranih skupina iz najsiromašnijih kućanstava nikada ne prijeđu iz osnovnog u sekundarno obrazovanje, ili uopće ne krenu u školu”, rekla je Paola Babos iz UNICEF-a.

Stavovi prema obrazovanju za djevojčice mijenjaju se diljem Afrike, kako sve više i više roditelja potiče svoje kćeri na obrazovanje, ne samo kako bi imale bolju budućnost, već i da poboljšaju obiteljsku financijsku situaciju. Ipak, problemi poput dječjih brakova i tinejdžerskih trudnoća i dalje predstavljaju veliku prepreku u zatvaranju obrazovnog rodnog jaza u subsaharskoj Africi, navodi Vernor Munoz iz organizacije Plan International.

Iako se obrazovni rodni jaz smanjuje na području Afrike, od 19 zemalja u svijetu koje imaju manje od 90 djevojčica na 100 dječaka u srednjim školama, dvije se trećine nalaze u subsaharskoj Africi, navodi se u podacima UNESCO-a.