U fokusu

#PropertyforHer

Kampanjom za vlasnička prava žena protiv nasilja nad ženama u Južnoj Aziji

Kampanjom za vlasnička prava žena protiv nasilja nad ženama u Južnoj Aziji

Aktivisti/kinje su pokrenuli/e kampanju u Južnoj Aziji kako bi potaknuli/e muškarce da se zauzmu za vlasnička prava svojih kćeri, supruga i sestara te potaknuli/e žene da zahtijevaju svoj dio, kombinacijom čega se nadaju smanjiti nasilje nad ženama u ovoj regiji.

Kampanja Property for Her pokrenuta je prošlog tjedna na društvenim mrežama, s porukama na Facebooku i Twitteru, kao i peticijom na change.org. Peticijom se od roditelja traži obećanje da će ostaviti svojim kćerima jednak dio posjeda, a od braće da podupru svoje sestre u osiguravanju njihovih prava.

“Puno je nasilja nad ženama povezano s vlasničkim pravima”, rekla je aktivistkinja Kamla Bhasin, koja je sudjelovala u pokretanju kampanje. “Imamo puno zakonske legislative koja jamči jednaka prava, no koja ujedno nije implementirana jer zakonodavci, policija, sudstvo i građani/ke nisu rodno osviješteni. Ovom kampanjom želimo promijeniti stavove građana/ki o problematici posjedovanja za žene”, dodala je.

Diljem Indije, samo je 13 posto poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu žena, prema službenim podacima. Bez svog imena u vlasničkoj dokumentaciji, žene su u opasnosti od izbacivanja s posjeda kada im suprug umre, budući da svo vlasništvo odlazi u ruke sinovima ili suprugovoj braći.

Unatoč donošenju zakona kojim su ženama zajamčena jednaka prava nasljeđivanja prije više od desetljeća, običajni zakon često prevagne, a žene su prisiljene od strane svoje braće ili očeva predati svoje pravo na posjed svih predaka/kinja.

“Unatoč zakonima, naša prava nisu zajamčena, zbog čega se žene osjećaju loše kada traže svoj dio vlasništva”, rekla je Arti Pandey, suosnivačica skupine za ženska prava Bitiya, koja je pokrenula peticiju. “Ovisimo o milostinji svoje braće i muževa. Vlasnička prava nam mogu dati ekonomsku neovisnost, pa da ne moramo ovisiti ni o kome”, dodala je.

Kampanja #PropertyforHer promovira se sloganima poput “Beti dill mein, beti will mein”, što u prijevodu znači “Tvoja kćer u tvom srcu i tvojoj oporuci”.

Nekoliko zemalja nudi niže kamatne stope i jeftiniju registraciju posjeda ako je posjed registriran pod imenom žene, potičući na taj način ovu praksu. Zemlja ili posjed koje distribuira država također imaju zajednički vlasnički status.

“Ova kampanja neće uspjeti zajamčiti vlasnička prava ženama odmah, no može potaknuti veću promjenu u patrijarhalnom sustavu vrijednosti koji onemogućava da takve akcije zažive”, istaknula je Sandeep Chachra, izvršna direktorica aktivističke skupine ActionAid India, koja podupire kampanju.