Prozor u svijet

12.09.2017. 07:06:00 - Libela

Banoo Travel Agency

Afganistanska poduzetnica pomaže studenticama na putu do uspjeha

Foto: FB Banoo Travels

Foto: FB Banoo Travels

Afganistanska poduzetnica nada se inspirirati novu generaciju mladih žena kroz putničku agenciju koju je osnovala kako bi pomogla učenicama osigurati mjesto na sveučilištima u Turskoj, Rusiji i Europi, kako bi se nakon toga mogle probiti u zanimanja u kojima dominiraju muškarci.

Marjana Sadi pokrenula je Banoo Travels u centru Kabula prije godinu dana, u kojemu sada radi osam mladih žena ispod potreta uspješnih Afganistanki. Navodi kako je odlučila pokrenuti posao nakon što je čula velik broj žena koje su se požalile da nemaju šansu za zaposlenje jer ne mogu studirati na stranim sveučilištima. Dosada je pomogla da svoje mjesto na njima osigura više od 35 žena, i to u Turskoj, a sljedeća joj je postaja Europa.

"Radila sam kao radijska voditeljica više od tri godine i bilo mi je dosta slušanja toga da su neki poslovi isključivo za muškarce i da žene za njih nemaju potrebne vještine. Stoga, pokrenula sam vlastitu tvrtku", navodi Sadi. Dodaje da su joj otac i brat financijski pomogli da pokrene posao, a prijateljice iz ministarstva koje se bavi ženskim pitanjima povezale je sa stranim sveučilištima kako bi mogla osigurati mjesta za žene koje žele studirati.

Jedna od njenih studentica, Muazama, sprema se na studij novinarstva na istambulskom sveučilištu, pri čemu joj Banoo dogovara vizu, troškove puta i upisa po nižoj cijeni nego što bi ona sama mogla. "Oduvijek sam željela nastaviti obrazovanje, no nikada nisam imala kako. Marjana mi je pomogla da sve to dobijem po 50 posto manjoj cijeni nego inače", navodi.

Prema izvještaju Svjetske banke, oko 76 posto žena starijih od 15 godina u Afganistanu je nepismeno. Iako su Afganistanke zadržale pravo da idu u školu, glasuju i rade nakon što je 2001. godine svrgnuta ultra konzervativna talibanska vlada, ekonomska i sigurnosna kriza u zemlji otežava im pristup obrazovanju. U mnogim područjima afganistanskog društva i dalje dominiraju muškarci, a promjene koje se događaju su spore i teške.

Sadi, koja sama nikada nije studirala u inozemstvu, kaže kako se nada da će jednog dana u bliskoj budućnosti biti među studenticama nekog stranog sveučilišta, gdje će nastaviti obrazovanje i razvijati karijeru. "Kroz vlastitu putničku agenciju, planiram nastaviti svoje visoko obrazovanje u poslovnoj administraciji u naredne dvije godine u Turskoj ili Indiji", zaključuje.

Tagovi: afganistan, obrazovanje, studiranje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM