U fokusu

Potpisi iz peticije predani ministarstvu zdravstva

Pratnja na porodu mora biti omogućena u svim rodilištima

Pratnja na porodu mora biti omogućena u svim rodilištima

Roda/Facebook

Članice udruge Roda i Platforme za reproduktivna prava jučer su urudžbirale peticiju Ministarstvu zdravstva za ukidanje uvjeta za pratnju na porodu i omogućavanje pratnje na carskom rezu. Potpise, omotane kao božićne poklone, urudžbirale su uz poruku da je krajnje vrijeme da rodilje u Hrvatskoj imaju pratnju na porodu kao što imaju žene u drugim europskim zemljama, pozivajući ministra da naloži svim rodilištima da ukinu sve uvjete za pratnju na porodu i time “spasi” Božić za buduće roditelje. 

Zašto peticija?

Ponukana postroživanjem uvjeta za pratnju na porodu u varaždinskom rodilištu, udruga Roda pokrenula je peticiju Moj porod – Moja pratnja – Moj izbor, kojom se traži od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske da HITNO svim rodilištima naloži da:

  1. Omoguće svakoj rodilji da uza se za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru,
  2. Ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje naknade, itd.)
  3. Uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

Neujednačene prakse pratnje na porodu diljem Hrvatske

Praksa o omogućavanju pratnje na porodu u rodilištima vrlo je neujednačena diljem Hrvatske – u nekim rodilištima rodilja je slobodna odabrati pratnju po vlastitoj želji, u drugima je pratnja moguća tek uz plaćanje, dok je u trećima pratnja uvjetovana pohađanjem tečaja. To je u suprotnosti s najboljim praksama temeljenim na znanstvenim dokazima (evidence-based medicine) koje zagovaraju stručne organizacije diljem svijeta. Pratnja pri izvođenju carskog reza i dalje je gotovo nemoguća u Hrvatskoj, iako je to praksa koja u Europi postoji desetljećima. Detaljan popis uvjeta za pratnju na porodu možete pročitati ovdje. 

“Uz sva ograničenja, u mnogim je rodilištima i dalje praksa da se pratnji omogući ulazak u rađaonicu tek pred izgon djeteta, iako je rodilji najvrjednija pratnja u ranijim i dužim fazama poroda. Ovom peticijom želimo dati do znanja da bi rodilje trebale imati mogućnost pratnje kroz cijeli porod, ne samo na kraju”, poručuju iz Roda. 

Peticija je naišla na veliku podršku – skupljeno čak 6000 potpisa!

U kratkome vremenu u kojem je peticija bila dostupna na mrežnom servisu Peticija24, preko 6000 osoba iz cijele Hrvatske dalo je svoj potpis. Komentari potpisnica i potpisnika ukazuju na to da budući roditelji žele mogućnost pratnje na porodu bez ograničenja, a neke potpisnice su ukazale na probleme s kojima su se susrele kad im partneri nisu mogli iz nekog razloga ispuniti zadane uvjete.

“Vrijeme je da hrvatska rodilišta otvore vrata pratnji po izboru trudnice, odnosno rodilje. Dok na svijet donosimo novi život, imamo pravo na prisustvo bliske osobe.”

#MojPorodMojaPratnjaMojIzbor.