U fokusu

tužba bi mogla obuhvaćati i mnogo veću brojku od oko 8000 žena

Microsoft optužen za diskriminaciju, uznemiravanje i silovanje zaposlenica

Microsoft optužen za diskriminaciju, uznemiravanje i silovanje zaposlenica

Pixabay

Prema sudskim dokumentima koji su američkoj javnosti postali dostupni u ponedjeljak, Microsoftove zaposlenice u SAD-u između 2010. i 2016. godine prijavile su nemalih 238 slučajeva rodno uvjetovane diskriminacije ili uznemiravanja na radnom mjestu.

U kontekstu tužbe, podnesene još 2015. godine u Seattleu, koja bi potencijalno mogla obuhvaćati  i mnogo veću brojku od oko 8 000 oštećenica, tužitelji su okrivili Microsoft za sustavno odbijanje davanja povišica i promaknuća ženama, kao i za nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja, pa čak i silovanja zaposlenica od strane muških kolega.

Tri zaposlenice požalile su se na diskriminaciju zbog trudnoće, njih osam na neku vrstu rodno uvjetovane ‘osvete’, 119 na rodnu diskriminaciju u kontekstu promaknuća i povišica, a 108 zaposlenica prijavilo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja (od kojih su tri prijavile silovanje).

Prema The Guardianu, jedan od slučajeva silovanja uključivao je pripravnicu koja je nakon prijave silovanja od strane jednog od pripravnika voditelju/ici ljudskih resursa, ali i policiji, svejedno bila prisiljena nastaviti suradnju s vlastitim silovateljem.

Microsoft zasad niječe postojanje osnova za navedene optužbe te, prema sudskom zapisniku, samo jedan od slučajeva za koji se kompanija tereti smatra istinski utemeljenim. Predstavnici Microsofta također su izjavili/e kako smatraju da tužitelji/ce nemaju dovoljno materijala te da slučajevi o kojima je riječ u tužbi ne utječu na dovoljan broj zaposlenika/ca (kompanija trenutno broji oko 74 000 osoba samo u SAD-u) da bi tužiteljstvo moglo zahtijevati poduzimanje ikakvih mjera u ime veće skupine.

Kako prenosi CNBC, Microsoft je također naglasio da “troši 55 milijuna američkih dolara godišnje kako bi promicao rodnu i ostale vrste raznolikosti, kao i  poticao inkluzivnost kompanije.” Također, kompanija je istaknula i da smatra da je mnogo bolje da “informacije o ženskim žalbama podnesenim zbog uznemiravanja na radnom mjestu ostanu tajne kako vijesti o njima ne bi obeshrabrile zaposlenice od prijavljivanja novih slučajeva.”