U fokusu

Paraolimpijac osuđen na 13 godina zatvora

Kraj puta: Ustavni sud potvrdio kaznu za Pistoriusa

Kraj puta: Ustavni sud potvrdio kaznu za Pistoriusa

https://reevasteenkampfoundation.org/

Vrhovni sud Južnoafričke republike odbacio je zahtjev Oscara Pistoriusa (31) na žalbu na izrečenu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina. Tim je potezom okončana duga pravna bitku zbog Pistoriusova ubojstva djevojke 2013. godine.

Bivši paraolimpijac zatražio je od ustavnog suda da razmotri zatvorsku kaznu od 13 godina koja je izrečena u studenom prošle godine.

U sudskoj odluci, donesenoj 28. ožujka i objavljenoj u ponedjeljak, stoji da “zahtjev za žalbu odbačen” jer nema osnove za ustavnu tužbu.

14. veljače 2013., u ranim jutarnjim satima, Pistorius je ubio Reevu Steenkamp pucajući četiri puta kroz zaključana vrata kupaonice, kasnije rekavši kako je mislio da se radi o provalniku.

2014. godine Pistorius je osuđen za ubojstvo iz nehaja, ali optužba je nakon žalbe tužiteljstva promijenjena u umorstvo.

Pistorius se ustavnom sudu pokušao žaliti i na optužbu, ali je i u tom navratu odbijen.

“Ovo je kraj puta. Nema drugih dostupnih pravnih opcija”, izjavio je glasnogovornik državnog tužiteljstva Luvuyo Mfaku, pozdravljajući presudu.

Tania Koen, odvjetnica obitelji Steenkamp, rekla je da su Reevini roditelji “uvijek imali vjeru u pravosudni sustav” i da nemaju nikakvih dodatnih komentara.

“June i Barry angažirali su se oko zaklade Reeva Rebecca Steenkamp koja je osnovana u čast njihovoj kćeri”, rekla je Koen.

Godinu prije nego što je ubio Steenkamp, u Londonu 2012., Pistorius je bio prvi trkač s dvjema protezama koji je sudjelovao u utrci na Olimpijskim igrama.

Tada je bio uzor za osobe s invaliditetom diljem svijeta, a suđenje je odjeknulo svjetskim medijima.

Za televizijski intervju izjavio je da je pomislio da je u kući provalnik te da je u strahu zgrabio pištolj i bez proteza prišao kupaonici prije nego je ispalio četiri hica.

Ne zna se kada bi Pistorius, koji se nalazi u pritvoru u blizini glavnog grada Pretorie, mogao steći pravo na uvjetni otpust.