U fokusu

solidarnost u ženskoj borbi

Stanovnice Kobanea protiv turske okupacije Afrina

Stanovnice Kobanea protiv turske okupacije Afrina

ANF

Stanovnice Kobanea, sjevernosirijskog grada poznatog kao simbol borbe protiv okupatorskih sila Islamske države, ali također znanog i po pretrpljenom ratnom razaranju, izašle su ove nedjelje na prosvjedni marš, u znak podrške stanovnicima/ama Afrina, kojem, nakon nedavnog pada, prijeti slična sudbina koja je zadesila i Kobane.

Prosvjednice su se okupile na Trgu mučenika Egida te započele šetnju ulicama Kobanea sve do Trga slobodnih žena, noseći transparente s natpisima poput “Žene ustaju za Afrin” (inspirirane istoimenom kampanjom) kojima su izrazile osudu turske invazije na Afrin  poznate pod nazivom “Maslinova grančica”, koja je započela 20. siječnja ove godine kao, prema shvaćanjima turskih vlasti, ‘anti-teroristička obrambena operacija’. Ova operacija dosad je odnijela gotovo 300 civilnih života (od kojih 43 djece), a oko 220 000 tisuća stanovnika/ca Afrina otjerano je u izbjeglištvo. Mnogi/e od sadašnjih izbjeglica već su prije nekoliko godina izbjegli iz Kobanea kako bi sačuvali/e život pred ISIS-ovom okupacijom, a mnogi/e su utočište potražili/e upravo u Afrinu.

Na Trgu slobodnih žena, članice ženske platforme Kongreya Star prisjetile su se feminističkih temelja revolucije te su, budući da turska invazija ugrožava teritorijalni suverenitet Demokratske Federacije Sjeverne Sirije, ali i ideološke principe revolucije na kojoj je ista građena, prosvjednice ovu priliku iskoristile i kako bi osudile turski tretman ideološkog začetnika ideja koje stoje iza revolucije te kreatora Jineologije (teorije koja žensko oslobođenje smatra preduvjetom za slobodu svih društvenih skupina)Abdullaha Öcalana – koji trenutno u izolaciji odslužuje doživotnu kaznu na turskom Imraliju.

Članica Kongreya Star-a Felek Yusif poručila je: “Nitko ne može slomiti volju žena! Pod vodstvom žena, otpor u Afrinu bit će uspješan!”, potom pozvavši sve žene da, na onaj način na koji to mogu, pripomognu ženama Afrina u borbi protiv okupatora.