U fokusu

Nakon povijesnog referenduma u Irskoj

Britanska premijerka odbila podržati izmjene zakona o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

Britanska premijerka odbila podržati izmjene zakona o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

Britanska premijerka Theresa May sukobila se s ministrima/icama u svojoj Konzervativnoj stranci nakon što je odbila poduprijeti reformu izuzetno restriktivnih zakona o prekidu trudnoće u Sjevernoj Irskoj, što je uslijedilo nakon povijesnog referenduma u susjednoj Irskoj, javlja Thomson Reuters Foundation.

Premijerka se sada suočava sa zahtjevima iz vlastitog kabineta da izmijeni striktna pravila o pobačaju u Sjevernoj Irskoj i uskladi sjevernoirski zakon s onima u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva. Penny Mordaunt, britanska ministrica za žene i jednakost, istaknula je da bi ova pobjeda za legalizaciju pobačaja sada trebala donijeti promjenu i na sjever irske granice. “Ovo je povijesni dan za Irsku i nada za Sjevernu Irsku. Ona se mora ostvariti”, dodala je.

Glasnogovornica premijerke May rekla je kako se promjena može dogoditi jedino inicijativom Vlade u Sjevernoj Irskoj, koja je od siječnja prošle godine bez izvršne vlasti nakon što je dogovor o podjeli moći propao. May je u nedjelju čestitala Ircima i Irkinjama na novoj odluci, no nije spomenula što će rezultat referenduma značiti za Sjevernu Irsku.

Sjeverna Irska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, u kojemu se čak ni silovanje i fatalne abnormalnosti fetusa ne smatraju podlogom za prekid trudnoće. Uz to, za razliku od drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, pobačaj je zabranjen u svim slučajevima osim kada je život ili psihičko zdravlje majke ugroženo.

Nakon raspada podijeljene administracije u Sjevernoj Irskoj, britanski su političari donosili velike odluke u regiji, što znači da bi Vlada mogla donijeti legislativnu odluku, iako je zdravlje podijeljeno pitanje. No, bilo kakvi pokušaji promjene zakona mogli bi destabilizirati britansku vladu, točnije, sukobiti je s konzervativnom Demokratskom unionističkom strankom, o kojoj May ovisi za parlamentrnu većinu. Ian Paisley, član Parlamenta iz navedene stranke, rekao je kako Sjeverna Irska “ne može biti natjerana da prihvati pobačaj na zahtjev”..

Više od 130 članova/ica britanskog Parlamenta, uključujući zakonodavce u vladajućoj Konzervativnoj stranci, spremno je poduprijeti amandman novog zakona o nasilju u obitelji kojim bi se dopustio pobačaj u Sjevernoj Irskoj. Anne Milton, ministrica obrazovanja, pozvala je premijerku da dopusti slobodno glasovanje u parlamentu i dodala kako vjeruje da bi velika većina podržala liberalizaciju zakona o pobačaju.

Sarah Wollaston, predsjedateljica zdravstvenog odbora i zakonodavka u Mayinoj stranci, izjavila je kako će poduprijeti predloženu izmjenu i rekla kako bi se Sjevernoj Irskoj barem trebalo omogućiti da glasuje o ovom pitanju.

Izabrano predstavništvo Sjeverne Irske ima pravo uskladiti svoj zakon o pobačaju s ostatkom Velike Britanije, no glasalo je protiv toga u veljači 2016. godine. Nakon toga se više nisu sastali nakon što je podijeljena vlada srušena u siječnju 2017.