U fokusu

Izvješće Međunarodne organizacije rada

Plaće žena i slabije plaćene radne snage najviše pogođene u pandemiji

Plaće žena i slabije plaćene radne snage najviše pogođene u pandemiji

Mjesečne su plaće padale ili stagnirale u mnogim zemljama u prvih šest mjeseci 2020. godine, a pandemija je najviše pogodila slabije plaćene radnike i žene, priopćila je Međunarodna organizacija rada (ILO). Kriza će vjerojatno u bliskoj budućnosti nanijeti masivan pritisak na smanjenje plaća, navodi se u izvješću agencije Ujedinjenih naroda.

Iako su plaće padale ili sporije rasle u dvije trećine zemalja za koje su bili dostupni podaci, u preostaloj trećini porast plaća uvelike je bio posljedica toga što su mnogi slabije plaćeni radnici izgubili posao, što je prosjek više pokosilo.

Bez subvencija za otpuštanje zbog pandemije koronavirusa, žene bi u drugom tromjesečju izgubile 8,1 posto svojih plaća, u usporedbi s 5,4 posto u slučaju plaća muškaraca, pokazalo je izvješće izrađeno na uzorku od 28 europskih zemalja.

Oni na niže kvalificiranim poslovima izgubili su više sati rada nego oni na menadžerskim pozicijama ili poslovima s plaćama u višem rangu, navodi se u tekstu.

“Rast nejednakosti stvoren krizom COVID-19 prijeti dovesti do porasta siromaštva i socijalnoj i ekonomskoj nestabilnosti koja bi bila poražavajuća”, rekao je glavni direktor ILO-a, Guy Ryder.