U fokusu

Filipinke prosvjeduju

Kampanja #BabaeAko ujedinila protiv Duterteova seksizma

Kampanja #BabaeAko ujedinila protiv Duterteova seksizma

DAKILA (Facebook)

Zagovornice_i ženskih prava na Filipinima pokrenule_i su kampanju #BabaeAko (Ja sam žena), s ciljem prozivanja i raskrinkavanja mizoginih primjedbi i ponašanja predsjednika Rodriga Dutertea.

Kampanja je nedavno dobila podršku putem društvenih mreža nakon što je Duterte bio kritiziran zbog ljubljenja udane žene prilikom službenog posjeta Južnoj Koreji u lipnju ove godine.

Kao podršku kampanji, žene su snimale i slale videe upućene Duterteu, uz poruku “lalaban ako” (ja ću se oduprijeti).

Glasnogovornici Vlade opravdavali su ljubljenje kao “bezbrižni trenutak” koji je “prihvaćen u filipinskoj kulturi”, dok se sam Duterte pohvalio da su “oboje uživali” i da su kritičari “samo zavidni”.

Kritičarima_kama je pak ovaj događaj u punom svjetlu pokazao Duerteov stav o ženama kao objektima žudnje i zabave.

Kampanja #BabaeAko na društvenim je mrežama pokrenuta u svibnju 2018., nedugo nakon što je Duterte izjavio da sljedeći pravobranitelj ne bi trebao biti žena. Uvrijedio je posebnu izvjestiteljicu UN-a Agnes Callamard, strpao je u zatvor oporbenu senatoricu Leilu de Lima i svrgnuo sutkinju Lourdes Sereno.

Callamard, De Lima i Sereno glasne su kritičarke Duterteovog krvavog rata protiv droga koji je, prema nekim procjenama, odnio već preko dvjesto tisuća života.

Duterte je poznat po vicevima o silovanju u službenim govorima, po seksualnom uznemiravanju novinarki, te izdavanju zapovijedi vojnicima da pobunjenim komunistkinjama pucaju u genitalije.

Kao odgovor, dužnosnici u palači Malacañan (službenoj rezidenciji predsjednika) diskreditiraju kampanju #BabaeAko izjavama da je “politički motivirana” protiv predsjednika.

Duterte je tada obećao podnijeti ostavku ako se “dovoljan broj žena” uključi u prosvjed protiv njegova kontroverzna poljupca. Prosvjed #BabaeAko održan je 12. lipnja, na Dan filipinske neovisnosti, u nekoliko većih gradova u zemlji.