U fokusu

Anketa 550 stručnjaka/kinja za ženska prava

Reuters: Indija na prvom mjestu najopasnijih zemalja za žene

Reuters: Indija na prvom mjestu najopasnijih zemalja za žene

Anketom provedenom među 550 globalnih stručnjaka i stručnjakinja za prava žena između 26. ožujka i 4. svibnja ove godine, Reuters je sastavio listu najopasnijih zemalja u svijetu za žene. Stavke relevantne za rangiranje uključuju stopu nasilja nad ženama, nedostatak ekonomskih resursa, nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite te tradicije koje perpetuiraju stroge rodne uloge.

Na prvom mjestu se trenutno nalazi Indija. U Indiji je zabilježen porast seksualnog nasilja nad ženama u posljednjih 10 godina, uključujući i slučaj grupnog silovanja i brutalnog ubojstva osmogodišnje djevojčice u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kashmir. Prema rezultatima ankete, Indija je prvo mjesto “zaslužila” zbog tri razloga: stopa rizika od seksualnog nasilja i zlostavljanja, rizik od tradicijskih i kulturalnih praksi te rizik od trgovine ljudima, što uključuje i prisilni rad, seksualno ropstvo i služenje u domaćinstvu.

Drugo, treće, četvrto i peto mjesto pripadaju Afganistanu, Siriji, Somaliji i Saudijskoj Arabiji. Istraživači/ce napominju da se neke zemlje na popisu, poput Sirije, Afganistana, Nigerije (koja je na 9. mjestu) i Demokratske Republike Kongo (na 7. mjesto), oporavljaju od građanskih ratova, što stavlja žene u veći rizik. Na 6. mjestu se nalazi Pakistan.

Jedina zapadna zemlja koja se našla u top 10 najopasnijih mjesta za žene jest SAD na 10. mjestu, koja je na popisu završila zahvaljujući “seksualnog nasilja nad ženama i nepravda u slučajevima silovanja”. U SAD-u, svakih 98 sekundi netko je seksualno napadnut, a 90 posto žrtava čine žene.