Prozor u svijet

18.07.2018. 06:29:00 - Libela

Nakon uhićenja časne sestre

Indija naručila inspekciju dječjih domova koje vode misionarke ljubavi Majke Tereze

Indija je dala uputu državnim vlastima da odmah pokrenu inspekcije u svim dječjim domovima koje vode misionarke ljubavi, rimokatolički vjerski red kojeg je osnovala Majka Tereza 1950. godine u Kalkuti, zbog sumnje na trgovinu djecom. Ranije ovog mjeseca, vlasti su zatvorile dom kojeg vodi ovaj vjerski red u istočnoj državi Jharkhand nakon što su časna sestra i tamošnji radnik uhićeni zbog trgovanja djecom.

Ministrica za ženska pitanja, Maneka Gandhi, poručila i kako je dala uputu svim državama da osiguraju da sve institucije koje se bave djecom moraju biti registrirane i povezane s federalnim sistemom za posvajanje unutar narednih mjesec dana. Glasnogovornica vjerskog reda, Sunita Kumar, nije dala komentar na nedavna događanja.

Zabilježeno je više prijava trgovanja bebama i djecom kroz dječje domove i bolnice u Indiji, što se objašnjava dugim listama za čekanje za posvajanje. Misionarke ljubaci prestale su se baviti organizacijom posvajanja u Indiji još 2015. godine, navodeći kao razlog neslaganje s politikom Vlade koja je omogućila lakše posvajanje za ljude koji nemaju partnera/icu te za razvedene i rastavljene osobe.

Zakon o maloljetnicima koji je na snagu stupio prije nešto više od dvije godine propisao je obaveznim da svi domovi koji se bave djecom i njihovim posvojenje moraju biti registrirani i povezani s organizacijom Central Adoption Resource Authority (CARA). Međutim, oko četiri tisuće institucija još uvijek to nije učinilo.

Direktorica državne komisije za zaštitu dječjih prava u Jharkhandu, Arti Kujur, navodi da je država organizirala timove koji će provjeriti sve dječje domove, a izvješću se nadaju u kolovozu. "Ako pronađemo dom koji ilegalno radi, poduzet će se potrebne mjere i kazne", dodaje.

Tagovi: dječji domovi, indija, majka tereza, trgovanje djecom, trgovanje ljudima

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM