U fokusu

Nakon uhićenja časne sestre

Indija naručila inspekciju dječjih domova koje vode misionarke ljubavi Majke Tereze

Indija naručila inspekciju dječjih domova koje vode misionarke ljubavi Majke Tereze

Indija je dala uputu državnim vlastima da odmah pokrenu inspekcije u svim dječjim domovima koje vode misionarke ljubavi, rimokatolički vjerski red kojeg je osnovala Majka Tereza 1950. godine u Kalkuti, zbog sumnje na trgovinu djecom. Ranije ovog mjeseca, vlasti su zatvorile dom kojeg vodi ovaj vjerski red u istočnoj državi Jharkhand nakon što su časna sestra i tamošnji radnik uhićeni zbog trgovanja djecom.

Ministrica za ženska pitanja, Maneka Gandhi, poručila i kako je dala uputu svim državama da osiguraju da sve institucije koje se bave djecom moraju biti registrirane i povezane s federalnim sistemom za posvajanje unutar narednih mjesec dana. Glasnogovornica vjerskog reda, Sunita Kumar, nije dala komentar na nedavna događanja.

Zabilježeno je više prijava trgovanja bebama i djecom kroz dječje domove i bolnice u Indiji, što se objašnjava dugim listama za čekanje za posvajanje. Misionarke ljubaci prestale su se baviti organizacijom posvajanja u Indiji još 2015. godine, navodeći kao razlog neslaganje s politikom Vlade koja je omogućila lakše posvajanje za ljude koji nemaju partnera/icu te za razvedene i rastavljene osobe.

Zakon o maloljetnicima koji je na snagu stupio prije nešto više od dvije godine propisao je obaveznim da svi domovi koji se bave djecom i njihovim posvojenje moraju biti registrirani i povezani s organizacijom Central Adoption Resource Authority (CARA). Međutim, oko četiri tisuće institucija još uvijek to nije učinilo.

Direktorica državne komisije za zaštitu dječjih prava u Jharkhandu, Arti Kujur, navodi da je država organizirala timove koji će provjeriti sve dječje domove, a izvješću se nadaju u kolovozu. “Ako pronađemo dom koji ilegalno radi, poduzet će se potrebne mjere i kazne”, dodaje.