U fokusu

povijesna odluka vrhovnog suda

Indija dekriminalizirala homoseksualnost

Indija dekriminalizirala homoseksualnost

Stylewhack/Facebook

Indijski Vrhovni sud ovoga je četvrtka donio povijesnu odluku konačno odbacivši zakon kojim se homoseksualni odnosi smatraju kriminalnim djelom, a koji datira još iz ere britanskog kolonijalizma.

Iako je homoseksualnost postigla određeni stupanj prihvaćanja u duboko konzervativnoj Indiji tijekom proteklog desetljeća, osobito u velikim gradovima te Indija sada čak ima otvoreno gay slavne osobe, u indijskom društvu homoseksualnost i dalje predstavlja tabu, a homofobija je i dalje uvelike prisutna – pogotovo u ruralnim dijelovima zemlje. Mnoge gay osobe još uvijek se suočavaju s izolacijom i progonom.

Prema dosadašnjem zakonu, ‘homoseksualna ponašanja’ dosada su kažnjavana zatvorskim kaznama do čak 10 godina, a sama homoseksualnost donedavno je pred zakonom smatrana ‘neprirodnim prekršajem’ iste kategorije kao i stupanje u seksualne odnose s životinjama.

Odluka vrhovnog suda donesena je na temelju peticije koju je pokrenulo pet građana/ki pripadnika/ca LGBTIQ zajednice koji/e su izrazili/e svoje neslaganje s trenutnim stanjem stoga što pripadnicima/ama LGBTIQ zajednice ne žele život u konstantnom strahu i trpljenju uličnog uznemiravanja.

Naravno, navedeno nije prvi pokušaj ukidanja ovog homofobnog zakona. Aktivisti i aktivistkinje za prava LBTIQ osoba u Indiji za dekriminalizaciju homoseksualnosti zalažu se još od već prilično davnih 1990-ih, što jučerašnji događaj čini uistinu povijesnim korakom naprijed u kontekstu unaprjeđivanja ljudskih prava i uspostave jednakosti unutar granica Indije.

Dekriminalizacija homoseksualnosti dočekana je slavljem među LGBTIQ osobama diljem zemlje.

“Ovo će očigledno otvoriti vrata za puno više stvari, više građanskih prava. I dalje ćemo se boriti za svoja prava, svakako. Ovo je prva bitka koja je osvojena i postoje još mnogo bitaka koje ćemo voditi. ” u kontekstu povijesne odluke Vrhovnog suda izjavio je aktivist za prava LGBTIQ osoba Sukhdeep Singh.