U fokusu

Udružena akcija

Velika Britanija i SAD zajedničkim snagama protiv genitalnog sakaćenja

Velika Britanija i SAD zajedničkim snagama protiv genitalnog sakaćenja

Britanske i američke obavještajne agencije najavile su udruživanje snaga kako bi se učinkovitije borile protiv genitalne mutilacije (FGM) koja još uvijek predstavlja velik problem diljem svijeta. Dijeljenjem informacija i zajedničkim akcijama na glavnim zračnim lukama i željezničkim kolodvorima, dvije države se nadaju povećati broj sigurnih optužbi.

Policijske, obavještajne i granične agencije za sigurnost na obje strane Atlantika složile su se razmjenjivati informacije o rutama između dviju zemalja i drugih dijelova svijeta gdje se djevojke i žene odvode kako bi se izvršila genitalna mutilacija.

Procjenjuje se da je 200 milijuna djevojaka i žena u svijetu žrtve genitalne mutilacije, što obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje ženskih genitalija. Ovaj drevni ritual može uzrokovati ozbiljne tjelesne i psihološke probleme te se pokazati smrtonosnim.

“Ovaj će sporazum pomoći i Velikoj Britaniji i SAD-u da saznaju više o genitalnoj mutilaciji, rutama kojima se kreću počinitelji te gdje se i kada izvodi”, izjavio je Ivan Balhatchet, voditelj britanskog National Police Chiefs’ Council koji vodi ovu akciju. “Želimo i da ovaj sporazum i naše zajedničke operacije daju do znanja onima koji planiraju učiniti FGM da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo zaštitili djevojke i kazneno progonili prekršitelja”.

Oko 137 tisuća žena i djevojaka u Engleskoj i Walesu doživjelo je genitalno sakaćenje. Broj žrtava u SAD-u nepoznat je zbog nedostatka pouzdanih podataka, ali vlada procjenjuje da je 2016. više od pola milijuna djevojaka i žena bilo u opasnosti. Iako je genitalna mutilacija desetljećima ilegalana i u Britaniji i SAD-u, nijedna zemlja još nije uspjela osigurati sudsku osudu.

Mnogi slučajevi prolaze nezapaženo jer se odvili u mladoj dobi i u inozemstvu, u raznim zemljama, uključujući Somaliju, Sierra Leone, Eritreju, Sudan, Nigeriju i Egipat.

U zajedničkim operacijama bit će postavljeni službenici u zračnim lukama u Londonu i New Yorku koji će pratiti letove koji dolaze iz navedenih država kako bi pronašli žene i djevojke koje su podvrgnute genitalnog sakaćenju ili izložene riziku.

“Zajednice poput naših su vrlo povezane… a FGM je zločin koji se skriva”, rekla je Sarian Karim Kamara, londonska aktivistkinja koja se bori protiv FGM-a, koja je i sama podvrgnuta toj proceduri kao dijete u Sierra Leoneu. “Morate dokazati sve iznad svake razumne sumnje kako biste dobili tužbu”, navodi.