U fokusu

Apel Savjeta za ljudska prava UN-a

UN: Saudijska Arabija mora pustiti aktivistkinje za ženska prava

UN: Saudijska Arabija mora pustiti aktivistkinje za ženska prava

Screenshot: Saudijska Arabija

Saudijska Arabija mora trenutno i bezuvjetno pustiti sve žene koje drži zatvorene zbog zagovaranja ljudskih prava, poručili su službenici Ujedinjenih naroda prošlog tjedna.

Saudijske su vlasti zatvorile više od deset aktivistkinja za ženska prava od svibnja ove godine. Većina je njih prosvjedovala za pravo žene da vozi – što je omogućeno u lipnju – te ukidanje sistema muškog skrbništva, prema kojem žena mora dobiti pristanak muškog skrbnika za bilo kakvu veću odluku.

Među ženama koje su trenutno zatvorene jest i Israa Al-Ghomgham, koja se suočava s mogućom smrtnom kaznom. Al-Ghomgham, koja pripada manjinskoj skupini Shia u Saudijskoj Arabiji, sudilo se temeljem optužbi za koje nije postojala pravna osnova na sudu zaduženom na slučajeve povezane uz terorizam te nije imala nikakvu pravnu obranu.

“Nedopustivo je da gospođa Al-Ghomgham suočava s smrtnom kaznom samo zato što je iskoristila temeljno ljudsko pravo na mirno okupljanje. Nitko nikada ne bi trebao biti kažnjen za ostvarivanje svojih osnovnih ljudskih prava, a ponajmanje se zbog njih suočavati sa smrtnom kaznom”, poručili su iz UN-a.

Osim toga, Saudijska Arabija se suočava s rastućim međunarodnim pritiskom da objasni gdje se nalazi novinar Jamal Khashoggi, istaknuti kritičar saudijske vlade, koji je prošlog tjedna nestao nakon posjeta saudijskom konzulatu u Istanbulu kako bi dobio dokumente o braku. Saudijske vlasti odbacile su kao neutemeljene tvrdnje da je ubijen unutar zgrade i uklonjen.

“Želimo podsjetiti saudijsku vladu na svoju obvezu zaštite i promicanja prava svih branitelja ljudskih prava”, poručili su iz UN-a. Žene su osobito suočene s posebnim rizicima zbog izazivanja stereotipa o svom mjestu u društvu, dodali su stručnjaci.