Razgovor

 • Trebamo adresirati diskriminaciju, rasizam i seksizam i pozivati ljude na odgovornost

  Trebamo adresirati diskriminaciju, rasizam i seksizam i pozivati ljude na odgovornost

  Društvene mreže koristimo više-manje svaki dan, i to kako bi podijelili gifove padajućih mačaka, nove diskurzivne promašaje vladajućih ili slike s ljetovanja – i to je posve u redu. Tijekom Befema – Letnjih feminističkih igara porazgovarale smo s dvije mlade žene koje društvene (...)

 • Postojanje prava 'na papiru' nije dovoljno!

  Postojanje prava 'na papiru' nije dovoljno!

  Posljednjih mjesec dana imale/i smo priliku sudjelovati u raznim programima, radionicama i tribinama. Mjesec ponosa bio je uvertira u sutrašnji dan, kada se, u organizaciji Zagreb Pridea , održava 16. po redu Povorka ponosa . Podržavanjem i pridruživanjem Povorci ne borimo se samo za (...)

 • 'Ja ne želim biti tiho!'

  'Ja ne želim biti tiho!'

  Cijankalij §218 Montažstroja je cross-media projekt, zvučna rekonstrukcija drame Friedricha Wolfa , njemačkog liječnika, filozofa i komunista, člana Društva socijalističkih liječnika. Premijera izvorne drame održana je 9. rujna 1929. godine u kazalištu Lessing u Berlinu , a (...)

 • Dosljednom borbom protiv patoloških pojava u društvu prema društvenoj pravdi i jednakosti

  Dosljednom borbom protiv patoloških pojava u društvu prema društvenoj pravdi i jednakosti

  Sanja Kovačević – feministkinja, aktivistkinja, novinarka, knjižničarka, a odnedavno i članica Radničke fronte. Na predstojećim lokalnim izborima možete je pronaći na kandidacijskim listama za izbor članica/ova Gradske skupštine Grada Zagreba, Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – (...)

 • Solidaran i otvoren Zagreb je temelj naše politike

  Solidaran i otvoren Zagreb je temelj naše politike

  Danijela Dolenec je docentica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U njezinom znanstveno-istraživačkom fokusu su demokratizacija post-socijalističkih država, održivi razvoj, politička ekonomija tranzicije te politike osporavanja i društveni pokreti.

 • 'Feministička poruka često je izgubljena kad performanse prisvoje društveni mediji'

  'Feministička poruka često je izgubljena kad performanse prisvoje društveni mediji'

  Intervju s makedonskom teoretičarkom i kustosicom vizualne kulture Suzanom Milevskom objavljen je u dva dijela. Ovo je drugi dio. OVDJE pronađite prvi. U vašem članku Master-Slave Dialectics in the Feminine kao dijelu knjige Performative Gestures Political Moves bavite (...)

 • Suzana Milevska: Postkolonijalna i feministička kritika i vizualizirane traume

  Suzana Milevska: Postkolonijalna i feministička kritika i vizualizirane traume

  Suzana Milevska je teoretičarka i kustosica vizualne kulture i umjetnosti podrijetlom iz Makedonije. Trenutno radi kao glavna istraživačica na projektu TRACES ( Transmitting contentious heritages with the arts: From Intervention to Co-Production , Horizon 2020) na Politehničkom sveučilištu (...)

 • Drum 'n' bijes: aktivist/kinje, studenti/ce, radnice/i, učenici/e, nezaposlene osobe sa željom za promjenom

  Drum 'n' bijes: aktivist/kinje, studenti/ce, radnice/i, učenici/e, nezaposlene osobe sa željom za promjenom

  Drum 'n' bijes bubnjarike na prosvjedima svojim udaranje podižu atmosferu i drže ritam borbi za očuvanje, obranu ili zahtijevanje određenih prava. Zahvaljujući njima protesti su bučniji i ostavljaju snažniji dojam, ali i animiraju sudionike/ice javnih okupljanja.

 • Bona je platforma na kojoj je feminizam standard

  Bona je platforma na kojoj je feminizam standard

  Nakon što smo na jesen prošle godine prenijele poziv na prijavu radova za prvi broj časopisa za feminističku teoriju i umjetnost Bona , odlučile smo popratiti i izlazak prvoga broja, koji je predstavljen u veljači ove godine. Bona je nastala iz želje urednica, Selme Asotić i Marine (...)

 • Miješanje znanosti i religije: 'Medicinske sestre neće dovoljno znati o reproduktivnoj medicini'

  Miješanje znanosti i religije: 'Medicinske sestre neće dovoljno znati o reproduktivnoj medicini'

  Sporazum o suradnji između zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS-a) potpisan je krajem prosinca 2016. godine. Njime se podrazumijeva provođenje zajedničkih aktivnosti u području znanstveno – istraživačke djelatnosti te (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM