Razgovor

 • 'Vidimo opasnost od toga da se nezavisna kultura marginalizira i iskorjenjuje'

  'Vidimo opasnost od toga da se nezavisna kultura marginalizira i iskorjenjuje'

  Nakon uspješno održanog još jednog Vox Feminae Festivala, i to već 14. po redu, porazgovarale smo s ekipom iz K-zone koja stoji iza festivala i Vox Feminae portala, na kojem donose aktualne vijesti i obrađuju teme vezane za rodnu ravnopravnost, feminizam, socijalnu inkluziju, LGBTIQ (...)

 • Kultura na respiratoru

  Kultura na respiratoru

  Pandemija koronavirusa pokazala se fatalnom ne samo za ljude i gospodarstvo, nego i kulturnu industriju. Suočivši ih s masovnim otkazivanjem angažmana, gurnula je većinu umjetnica/ka i radnica/ka u kulturi na sam rub egzistencije, dok ih je neprijateljski nastrojena državna administracija - (...)

 • 'Monogamni um, užas poliamorije'

  'Monogamni um, užas poliamorije'

  Libela prenosi intervju s Brigitte Vasallo , katalonsko-španjolskom spisateljicom i priznatom feminističkom aktivistkinjom koja se bori protiv normativnog sustava, islamofobije i rasizma. U 2018. godini izašla je njezina posljednja knjiga, koja nije prevedena na naše jezike, "Pensamiento (...)

 • Bugarske medicinske sestre u borbi za bolje uvjete rada

  Bugarske medicinske sestre u borbi za bolje uvjete rada

  Objavljujemo intervju Kaline Drenske s bugarskom medicinskom sestrom Ninom Georgijevom koja je sudjelovala u borbama koje su 1. ožujka pokrenule medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje. U Bugarskoj je pokrenuta nova mobilizacija kojom se zahtijeva poboljšanje radnih (...)

 • 'Nema ekonomije, niti tehnologije, niti politike, niti društva bez prirode i bez njege i skrbi'

  'Nema ekonomije, niti tehnologije, niti politike, niti društva bez prirode i bez njege i skrbi'

  Antropologinja, inženjerka, profesorica i aktivistkinja, Yayo Herrero postala je u španjolskoj državi jedna od glavnih zagovarateljica ekofeminizma, teorije i prakse koja povezuje opresije i tumači svijet kombinirajući alate socijalne ekologije i feminizma.

 • 'Žene postaju prijateljice kroz aktivizam i prijateljstvo pojačava njihov aktivizam'

  'Žene postaju prijateljice kroz aktivizam i prijateljstvo pojačava njihov aktivizam'

  Festival FEMINIZAM JE ZA SVE četverodnevni je festival koji se održava od 8. do 11. ožujka u Uraniji - prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3/3, Zagreb). U četiri dana programi festivala (šest tribina i večer poezije) ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na (...)

 • 'Snaga feminističke borbe leži u ženskoj solidarnosti'

  'Snaga feminističke borbe leži u ženskoj solidarnosti'

  Na osmi mart odajemo poštovanje svim ženama koje su svojom borbom omogućile bolju poziciju za sve nas, ali i ukazujemo na nepravdu, nejednakost i ograničenja kojima su žene još uvijek izložene. Taj je dan simbol otpora i poruka svima koji žele ograničiti teško izborena prava žena. 2016. (...)

 • Skovala je termin 'intersekcionalnost' prije 30 godina: Što joj znači danas?

  Skovala je termin 'intersekcionalnost' prije 30 godina: Što joj znači danas?

  Kimberlé Crenshaw, profesorica sa Sveučilišta Kolumbija i UCLA koja je skovala termin intersekcionalnost kako bi opisala kako se društveni identiteti ljudi preklapaju, govori za TIME o politizaciji svoje ideje, njezinoj trajnoj relevantnosti te zašt sve nejednakosti nisu stvorile (...)

 • 'Prilikom zaprimanja poziva nema mjesta predrasudama i stereotipima'

  'Prilikom zaprimanja poziva nema mjesta predrasudama i stereotipima'

  Pravosuđe u Republici Hrvatskoj na zlu je glasu zbog svoje sporosti i neučinkovitosti, a mnoge osobe nisu upoznate sa svojim pravima i zbog toga često, postanu li žrtva kaznenog djela, ne ostvare sva zakonski propisana prava. Žrtve i svjedoci_kinje u tom labirintu ipak nisu prepušteni_e sami_e (...)

 • Njemačka: od 2020. manji porez na menstrualne proizvode

  Njemačka: od 2020. manji porez na menstrualne proizvode

  Dobre vijesti - posebno za dio stanovništva koji jednom mjesečno krvari: članovi_ice njemačkog parlamenta odlučili_e su smanjiti PDV na proizvode poput tampona, uložaka, menstrualnih čašica i gaćica. Od 1. siječnja 2020. na te će se proizvode primjenjivati snižena stopa poreza od (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM