Razgovor

 • Ljutnja i nemir su dobar prvi korak za izgradnju drugačijeg društva

  Ljutnja i nemir su dobar prvi korak za izgradnju drugačijeg društva

  Mirovni studiji su obrazovno-aktivistički program koji potiče angažman za nenasilnu društvenu promjenu. Njihovo obrazovno, istraživačko, političko i aktivističko djelovanje ove godine slavi jubilarnih, 20 godina. Tim smo povodom razgovarale s Ivom Zenzerović i Jasnom Račić iz Centra za (...)

 • Upoznajte ženu zaslužnu za ukidanje jordanskog zakona o silovanju

  Upoznajte ženu zaslužnu za ukidanje jordanskog zakona o silovanju

  Članica parlamenta Wafa Bani Mustafa razgovarala je s Al Jazeerom o borbi svoje zemlje za ženska prava. Nedavno je jordanski parlament izglasao ukidanje odredbe kaznenog zakona koja omogućuje silovateljima izbjegavanje kazne ako ožene svoje žrtve.

 • 'Važno je da se LGBT festival održava na frekventnim mjestima u gradu'

  'Važno je da se LGBT festival održava na frekventnim mjestima u gradu'

  U Poreču se od 31. kolovoza do 2. rujna održava druga po redu Homo, fešta! , festival LGBT kulture koji se sastoji od izložbe, koncerata, filmova, partija, tribina i radionice. "Kultura, zabava i aktivizam u tri dana trajanja na različitim punktovima u gradu! Festival je otvoren i (...)

 • Trebamo adresirati diskriminaciju, rasizam i seksizam i pozivati ljude na odgovornost

  Trebamo adresirati diskriminaciju, rasizam i seksizam i pozivati ljude na odgovornost

  Društvene mreže koristimo više-manje svaki dan, i to kako bi podijelili gifove padajućih mačaka, nove diskurzivne promašaje vladajućih ili slike s ljetovanja – i to je posve u redu. Tijekom Befema – Letnjih feminističkih igara porazgovarale smo s dvije mlade žene koje društvene (...)

 • Postojanje prava 'na papiru' nije dovoljno!

  Postojanje prava 'na papiru' nije dovoljno!

  Posljednjih mjesec dana imale/i smo priliku sudjelovati u raznim programima, radionicama i tribinama. Mjesec ponosa bio je uvertira u sutrašnji dan, kada se, u organizaciji Zagreb Pridea , održava 16. po redu Povorka ponosa . Podržavanjem i pridruživanjem Povorci ne borimo se samo za (...)

 • 'Ja ne želim biti tiho!'

  'Ja ne želim biti tiho!'

  Cijankalij §218 Montažstroja je cross-media projekt, zvučna rekonstrukcija drame Friedricha Wolfa , njemačkog liječnika, filozofa i komunista, člana Društva socijalističkih liječnika. Premijera izvorne drame održana je 9. rujna 1929. godine u kazalištu Lessing u Berlinu , a (...)

 • Dosljednom borbom protiv patoloških pojava u društvu prema društvenoj pravdi i jednakosti

  Dosljednom borbom protiv patoloških pojava u društvu prema društvenoj pravdi i jednakosti

  Sanja Kovačević – feministkinja, aktivistkinja, novinarka, knjižničarka, a odnedavno i članica Radničke fronte. Na predstojećim lokalnim izborima možete je pronaći na kandidacijskim listama za izbor članica/ova Gradske skupštine Grada Zagreba, Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – (...)

 • Solidaran i otvoren Zagreb je temelj naše politike

  Solidaran i otvoren Zagreb je temelj naše politike

  Danijela Dolenec je docentica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U njezinom znanstveno-istraživačkom fokusu su demokratizacija post-socijalističkih država, održivi razvoj, politička ekonomija tranzicije te politike osporavanja i društveni pokreti.

 • 'Feministička poruka često je izgubljena kad performanse prisvoje društveni mediji'

  'Feministička poruka često je izgubljena kad performanse prisvoje društveni mediji'

  Intervju s makedonskom teoretičarkom i kustosicom vizualne kulture Suzanom Milevskom objavljen je u dva dijela. Ovo je drugi dio. OVDJE pronađite prvi. U vašem članku Master-Slave Dialectics in the Feminine kao dijelu knjige Performative Gestures Political Moves bavite (...)

 • Suzana Milevska: Postkolonijalna i feministička kritika i vizualizirane traume

  Suzana Milevska: Postkolonijalna i feministička kritika i vizualizirane traume

  Suzana Milevska je teoretičarka i kustosica vizualne kulture i umjetnosti podrijetlom iz Makedonije. Trenutno radi kao glavna istraživačica na projektu TRACES ( Transmitting contentious heritages with the arts: From Intervention to Co-Production , Horizon 2020) na Politehničkom sveučilištu (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM