Razgovor

Razgovor

“Mlada žena u politici još je uvijek čudo”

“Mlada žena u politici još je uvijek čudo”

 Vanja Vidiček ima 26 godina i u ovom je sazivu najmlađa članica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Članica je SDP-a i potpredsjednica Foruma mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije. Po struci je diplomirana pravnica. S Vanjom Vidiček smo razgovarale o položaju mladih žena u politici.

 

Kakva su prva iskustva iz županijske skupštine?

Prva iskustva su da je ljudima moja mladost čak vrlo simpatična. Stariji članovi kažu da bi im bilo drago da se mladi što više uključuju u politiku, što me iznenađuje jer sam naučena više na ignoriranje, nego na prihvaćanje. Bilo je, moram reći, seksističkih i patronizirajućih komentara tipa “Idem se sjesti kod tebe, ti si mi ljepša”, ali za sada je to ipak manjina.

 

Kakva je zastupljenost mladih u vijećima u županiji?

Koordinatorica sam mladih SDP-ovih vijećnika kojih u gradskim i općinskim vijećima te županijskoj skupštini imamo ukupno 12 i to je velika snaga. Ideja nam je da koordiniramo naše aktivnosti jer mislimo da bismo sa razine županije mogli ostvariti više projekata i u općinama i gradovima. Trenutno nam je primarni cilj u suradnji s Mrežom udruga Krapinsko-zagorske županije inicirati formiranje Savjeta mladih kao savjetodavnog tijela županijske skupštine, a onda pokrenuti i osnivanja Savjeta po gradovima i općinama.

 

Koliko imate kao mladi podršku stranke?

Suradnja sa strankom na razini županije je puno bolja nego lokalna suradnja, barem prema mom iskustvu. Još uvijek često prevladava stav što mladi znaju i ne shvaća nas se ozbiljno. Upravo zato su mi reakcije iz Županijske skupštine i bile ugodno iznenađenje.

 

Kako ocjenjuješ poziciju mladih žena u politici?

Malo mladih žena pokazuje inicijativu za bavljenje politikom, a one koje se i odluče na politički angažman često se susreću s tuđim čuđenjem. Nažalost, mnogima je još uvijek neobično vidjeti mladu i politički aktivnu ženu.

 

Intervju je izrađen u sklopu projekta Osnaživanje žena i muškaraca za provođenje rodno osviještene politike na lokalnoj razini kojeg je financijski podržao ured za ravnopravnost spolova Vlade RH