Razgovor

Online kampanja

Seksualno uznemiravanje #NIJEkompliment

Seksualno uznemiravanje #NIJEkompliment

Nova kampanja, pod nazivom #NIJEkompliment, pokrenuta je s ciljem osvještavanja mladih ljudi o seksualnom uznemiravanju i negativnim posljedicama koje iz njega proizlaze. Kampanju su pokrenule volonterke u suradnji sa Ženskom sobom, a provodi se u sklopu projekta “!“, kojeg financijski podržava Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Kao što same sudionice kampanje ističu, glavni je cilj osvijestiti i informirati, u prvom redu, mlade ljude o tome što je seksualno uznemiravanje i njegovi razini oblici s kojima se svakodnevno susrećemo, kao što su: zviždanje i dobacivanje vulgarnih izraza na ulici, neželjeno dodirivanje i slično. Potiču se mladi da se i same/i uključe u kampanju putem društvenih mreža dijeljenjem slike na svojim profilnim stranicama (Facebook, Instagram) uz korištenje zadanog hastag-a kampanje #NIJEkompliment. Kampanja je nedavno prešla preko tisuću lajkova na Facebooku, što pokazuje da je prepoznata kao online platforma protiv seksualnog uznemiravanja i važan dio borbe protiv istog. Također, iz kampanje upućuju poziv i drugima da se uključe u kampanju tako da uz #NIJEkompliment hashtag napišu svoje iskustvo seksualnog uznemiravanja.

Kako bismo saznale nešto više o samoj kampanji, razgovarale smo s volonterkama Mateom Belošević i Zrinkom Selestrin koje su nam pojasnile kako su došle do ideje pokretanja kampanje i što ih je potaknulo na akciju.

Kako ste došle na ideju za kampanju #NIJEkompliment?

Sama Facebook stranica je nastala u okviru projekt “Ja znam! Ja djelujem!” kojeg provodi  Ženska soba – Centar za seksualna prava. Nakon završenog jednodnevnog treninga u organizaciji Ženske sobe, a čije smo bile polaznice, dobile smo zadatak osmisliti reach-out aktivnost s ciljem prevencije seksualnog nasilja. Nakon što smo odlučile fokusirati se na seksualno uznemiravanje, sama ideja je spontano nastala. Imajući na umu koliko je popularan hashtag, te da se pomoću njega može postići veliki utjecaj na populaciju, razvile smo cijelu ideju upravo oko njega. Nakon toga, slijedilo je osmišljavanje catchy naslova i usklađivanje mnoštva ideja.

Napisale ste da je kampanja prvenstveno namijenjena mladima, možete li ukratko objasniti zašto?

Kampanja je prvenstveno namijenjena mladima iz nekoliko razloga. Prvi i glavni razlog jest uputa od strane Ženske sobe prilikom osmišljavanja reach-out aktivnosti da su prvenstveno mladi naša target populacija. Drugi razlog je što i mi same spadamo u populaciju mladih, zbog čega smo u samu kampanju najlakše uključile naše vršnjake/kinje, prijatelje/ice i kolege/ice. Krenule smo od utjecanja i osvještavanja njih o seksualnom uznemiravanju, a oni su onda lijepe riječi i dobar glas o našoj kampanji proširili svome krugu poznanika/ica.

Prema vašem mišljenju i iskustvu, u kakvim oblicima je seksualno uznemiravanje najrasprostranjenije u Hrvatskoj i prepoznaje li ga šira javnost kao takvog?

S obzirom na naše skromno iskustvo ne bismo se usudile implicirati najrasprostranjenije oblike seksualnog uznemiravanja. Ono što možemo istaknuti jest da seksualno uznemiravanje može biti verbalno, npr. pošalice, usputna dobacivanja, komentari ili nedolični prijedlozi koji imaju seksualnu konotaciju, ali i neprimjereni telefonski pozivi, SMS poruke, e-mailovi te poruke upućene preko društvenih mreža. Iz našeg trenutnog iskustva i mišljenja slobodne smo reći da javnost upravo te oblike vrlo rijetko prepoznaje kao seksualno uznemiravanje. Vrlo često se to ne doživljava ozbiljno, drži se u privatnosti doma te se poistovjećuje s koketiranjem i slično.

Možete li ukratko nabrojati neke od štetnih mitova o seksualnom uznemiravanju koje vaša kampanja želi razbiti/raskrinkati?

Neki od mitova, odnosno predrasude koje naša kampanja želi razbiti jesu da su seksualni komentari i primjedbe upućeni ženama dio koketiranja ili zavođenja, da su buljenje, stajanje suviše blizu i davanje raznih znakova (namigivanje, zviždanje) signali kojima muškarci ženama daju do znanja da im se sviđaju te žele stupiti u kontakt s njima, da je zahtijevanje seksualnih usluga u zamjenu za druge usluge sastavni dio radnog i obrazovnog okruženja, da je ozbiljnost seksualnog uznemiravanja konstantno preuveličavana te da je većina takozvanog uznemiravanja samo bezopasan flert.

Pokušavamo istaknuti glavne razlike između seksualnog uznemiravanja i ostalih oblika ponašanja, a to je da seksualno uznemiravanje je ono koje je neželjeno, uvredljivo, neprijatno, užasavajuće i jednostrano.