Razgovor

Razgovor

Žalosno je kad vlasti ne vide problem nasilja

Žalosno je kad vlasti ne vide problem nasilja

Verica Rupčić treći je mandat članica županijske skupstine Koprivničko-križevačke županije ispred Hrvatske demokratske zajednice, a od ovog mandata je i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Po zanimanju je ekonomistica i radi u INI u Sektoru proizvodnje nafte i plina u Đurđevcu kao viša referentica za ekonomske poslove.

 

Kakvi su trenutno planovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-Križevačke županije?

Mi smo evo nastavili kontinuirano raditi na tragu onoga što je Povjerenstvo započelo u prethodnom mandatu. Tada sam u Povjerenstvu bila kao članica tako da mi je dobro poznato što je Povjerenstvo radilo. Trenutno nam je jedna od najvažnijih aktivnosti edukacija mladih o HPV virusu, a naglasak je prije svega na prevenciji te cjepivu protiv virusa za djevojčice. Organizirali smo predavanja u svim osnovnim školama, a u županiji je njih 27, i radimo ih u suradnji s Ligom protiv raka Koprivničko-križevačke županije, ginekolozima i školskom medicinom. Predavanja se provode u sedmim i osmim razredima osnovne škole. Taj smo projekt pokrenule ovo proljeće i sad smo ponovno u ovom mandatu poslale svim gradovima i općinama apel da osiguraju sredstva za cijepljenje za sve djevojčice budući da to cjepivo još uvijek nije u kalendaru cijepljenja, dakle ne plaća ga Ministarstvo zdravstva.

Jedan od prioriteta u našem radu je i projekt sigurne kuće u koju bi se smještale žrtve obiteljskog nasilja, a to su u pravilu žene i djeca. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj jedina smo županija koja nažalost nema takav objekt, a potrebe su velike. Podaci govore da je u prvih 9 mjeseci na području županije prijavljeno 788 slučajeva obiteljskog nasilja. Naglašavam da je to prijavljeno, a to znači da u stvarnosti ima puno, puno više slučajeva. Znamo da tek manji dio žena smogne hrabrosti i prijavi zlostavljača, dok velik broj zauvijek ostane neprijavljen i ostaje unutar obiteljska četriri zida.

 

Kako ste zadovoljni s odnosom izvršne županijske vlasti prema Povjerenstvu?

Moram reći da je to tako, nismo osobito zadovoljni. Sredstva su takva kakva jesu, naravno da bi bilo daleko bolje da ih je više jer ovakva nisu niti približno dovoljna da ostvarimo sve ono što smo si u planu rada zacrtale za iduću godinu. Sam odnos bi trebao biti drugačiji. Često sam u situaciji i prije bila, a i sada sam kao predsjednica Povjerenstva, da nailazim na to da su stvari koje su evidentne i trebalo bi na njih promptno odreagirati, neprepoznate, odnosno prešutno se prelazi preko njih. Ako čelni ljudi županije kažu da u našoj županiji nasilja nema, iako im mi lijepo podastremo sve podatke onda je to žalosno, to je sve što mogu reći.

 

Obzirom da ste već treći mandat u skupštini, što Vam se čini kako je novi zakon utjecao na položaj županijske skupštine?

Mislim da smo mi zapravo prilično marginalizirani. I prije smo bili kada smo imali Poglavarstvo, a i sada smo. Nisam osobito zadovoljna i uz svoje višegodišnje iskustvo mislim da bi to sve skupa trebalo daleko drugačije funkcionirati. Znam da ima sasvim drugačijih situacija u drugim županijama i zato nisam zadovoljna sa situacijom kod nas. No nadam se da će biti bolje. Kroz svoje vijećničko djelovanje nastojim tome pridonijeti. No jako teško ide, pomaci su slabi i teško vidljivi.

 

Intervju je izrađen u sklopu projekta Osnaživanje žena i muškaraca za provođenje rodno osviještene politike na lokalnoj razini kojeg je financijski podržao ured za ravnopravnost spolova Vlade RH