Sa stavom

"Loši momci" svuda oko nas

Nevolje po Toddu Akinu i desničarskoj opciji i zašto je opasno smijati im se?

Nevolje po Toddu Akinu i desničarskoj opciji  i zašto je opasno smijati im se?

Kao što sam spomenula u jednom od članaka, gospoda iz “obećane zemlje” Amerike, gotovo da nas više ne mogu iznenaditi svojim učestalim javnim ekscesima i “provalama”. Nova “žrtva” na repertoaru republikanski je kandidat za senatora, Todd Akin.

Naime, nije nepoznato da je Akin (zajedno sa svojim stranački vodstvom!) izrazito radikalnih stajališta o ženskim reproduktivnim i inim pravima, da se protivi ikakvom obliku pobačaja, čak i u slučaju silovanja, da je za potpunu zabranu pilule za “dan poslije”, obrazlažući takav stav riječima kako je i to jedan od načina pobačaja. No, najnoviju je prašinu podigao sljedećom izjavom u intervjuu za lokalne vijesti:

 “Čini mi se, kako sam razumio liječnike, kako je trudnoća uslijed silovanja veoma rijetka. Ako se radi o legitimnom silovanju, žensko tijelo nađe način da obustavi proces zatrudnjivanja. Ali pretpostavimo da to nije uspjelo, ili nešto tako.. Mislim da bi trebala postojati kazna, ali za silovatelja, a ne da se napada dijete.”

 Njegova je izjava naišla na more optužbi od strane političkih protivnika, organizacija za zaštitu ženskih prava, pa čak i republikanskog kandidata za predsjednika, Mitta Romneya, ali i aktualnog američkog predsjednika, Baracka Obame. No velik dio javnosti se i otvoreno ismijavao iz Akina kao još jednog republikanskog redikula.

 Upravo tim ismijavanjem pozabavila se Ilyse Hogu u svom izvrsnom članku za The Nation “Zašto se opasno smijati Toddu Akinu?”.

 

Stoga, zašto je pobogu opasno smijati se Toddu Akinu?

 “U multidimenzionalnoj igri šaha koja oblikuje javno mnijenje, manje se radi o izborima pojedinih kandidata, a više o uloženom trudu da se radikalne ideje učine normalnima. U slučaju uskraćivanja ženama kontrole nad njihovim životima, postoje izvjesni dokazi da bi “loši momci” mogli dugoročno dobiti ovu igru”, kaže Hogue.  Postavlja se pitanje, koliko je “loših momaka” uokolo nas? Nije nepoznanica da Akinove radikalne ideje podupire i Republikanska stranka, u svrhu svojevrsnog “rata” protiv žena te da je Kongres prošle godine zabranio korištenje saveznih fondova za pobačaj, a u prvom nacrtu je jedina iznimka tome bila PRISILNO SILOVANJE. Na prvi mah smijurija, kakvo je silovanje nego prisilno? No mnogi loši momci i u Americi u nas u svojim pametnim glavicama silovanje označavaju “stupnjevima” intenziteta i okolnostima. Prema Akinu i nekim njegovim republikanskim kolegama, ako žena zatrudni, to znači da je njezin spolni organ pristao na trudnoću, stoga to automatski podrazumijeva suglasnost na seks. Tako logično, zaista, ne znam kako mi to samo prije nije palo na pamet. Autorica spomenutog teksta na ovaj majstorski argument logike daje komentar: “Ovaj bizarni standard nevinosti podsjeća na srednjovjekovnu Europu, gdje su muškarci na vlasti imali sličan znanstveni pogled prema kojem će se nevine žene optužene za čarobnjaštvo utopiti, dok će one “krive” plutati po vodi. To što su bile “očišćene” od čarobnjaštva, dakako, nije bila neka utjeha  utopljenim ženama, iako su one barem dobile priliku da preskoče spaljivanje na lomači.”

 {slika}

Prema autoričinom mišljenju, Akinovi komentari samo su prvi korak u republikanskoj taktici redefiniranja i promijene svijeta. Ta taktika se sastoji od dva koraka. Prvo republikanski desničarski ekstremisti izjave potpuno sulude i ekstremne stavove kao što su ovi. Njih preuzmu mediji i učine dijelom rasprave o problemu, a zatim se jave “umjereniji” republikanci koji i kada govore užasne stvari čine se kao super umjereni i prihvatljivi javnosti zgroženoj prvotnim ekstremnim stavovima. “Dok Ryan omogućuje da manje važni kandidati poput Akina nose ekstremni desničarski patrijarhat na svojim leđima, njegovi jednako radikalni pogledi postaju prihvaćeni kao umjereni. Ako se ne prestanemo smijati i ne počnemo crtati tvrde linije oko znanstvene stvarnosti, koliko Akina će proći prije nego vidimo predsjednika Romneyja kako naručuje da se žrtve silovanja bace u vodu da se vidi plutaju li?” pita se Hogue

 

U Americi su to Mitt Romney, Todd Akin, Paul Ryan i drugi, u Hrvatskoj su to neki drugi svima nam dobro znani, negdje drugdje to su neki drugi ljudi. Ali poanta je u tome da su “loši momci” oko nas i stavljaju pečate zakona na naše sudbine. Loši momci koji se vrte u krug i zamjenjuju jedni druge. Prođu jedni, dođu drugi. Dokad?