Sa stavom

Merkel se predstavlja kao kućanica u predizbornoj kampanji

Do izborne pobjede kao idealna supruga

Do izborne pobjede kao idealna supruga

U još neobjavljenoj predizbornoj brošuri, koju je list Focus imao priliku vidjeti, predsjednica CDU-a predstavlja se kao kućanica i supruga. Kaže kako njezin suprug, Joachim Sauer, nema primjedbi na njezinu juhu od krumpira i mesne rolade. “Moj se suprug rijetko žali”, kaže kućanica Merkel, “samo mu na kolaču uvijek ima premalo mrvica. On je ipak sin slastičara”.

I o tome je Merkel progovorila u svojoj brošuri. Za ključnu riječ “brak” kaže: “Moj prvi brak u studentskim danima nažalost nije dugo trajao.” U sredini brošure od dvadeset i četiri stranice dolazi na red i politika. Tamo se navodi “Deset dobrih razloga za CDU”.

Kancelarka na turneji –brbljava

Prijašnjih mjeseci brbljala je kancelarka tokom raznih povoda o svom privatnom životu. Veliki odjek imao je njezin devedesetminutni razgovor za ženski magazin Brigitte u svibnju u berlinskom kazalištu Maksim Gorki. Šefica CDU nije ovdje samo otkrila tajnu “Merkle-romba”- kako se naziva njezina pozicija ruke na fotografijama, kada spoji pojedinačne vrške prstiju. Također je otkrila što joj se sviđa kod muškaraca.

Drugom prilikom Merkel je pogledala filmski klasik DEFA-e1 Die Legende von Paul und Paula (Legenda o Paulu i Pauli) i podijelila svoja sjećanja o njihovoj svakodnevici u DDR-u. Taj termin se poklopio s novim otkrićem o Merkeličinoj prošlosti u DDR-i koji zastupa tezu da je kancelarka imala važniju ulogu u “omladinskoj organizaciji” FDJ2 nego što se to do sada mislilo.

I što Angela Merkel želi zapravo time reći?

Možda da bez obzira koju poziciju držala, čak i onu državne kancelarke, ako si žena automatski moraš biti i kućanica? Jer nam je to genetski predodređeno? Ili ipak ima veze s kulturom u kojoj odrastaš?

Kampanja Angele Merkel, u kojoj mora izvaditi asa iz rukava- obitelj, jedino ima političkih sličnosti s muškarcima političarima upletenim u seks-skandale koji se onda fotografiraju pred kamerama i kunu se da su obiteljski ljudi i traže podršku svojih namrštenih supruga.

Je li to pravi način da se najmoćnija europska političarka tako pokaže svojim biračima i biračicama? Da je ipak nježno ljudsko biće – žena? To će pokazati novi izbori u rujnu u Njemačkoj.

Ono što možemo sami zaključiti jest da je to još jedan u nizu kompromisa koji se nameću ženama koje žele uspjeti i zadržati se na vlasti. U ovom slučaju, u svijetu muškaraca koji su “predodređeni” da se bave politikom, Angela Merkel mora dokazati da ima ženstvenu stranu kako bi odnijela pobjedu.

{slika}


1 DEFA- Deutsche Film Aktiongesellschaft – državni filmski studio DDR-a.

2 FDJ- Freie Deutsche Jugend (Slobodni mladi Njemačke)