Sa stavom

Stereotipi, stereotipi, stereotipi

Vrijeme je da bojkotiramo ‘dovedi muškarca kući’ blagdanske filmove

Vrijeme je da bojkotiramo ‘dovedi muškarca kući’ blagdanske filmove

Screenshot

Ponovno je to doba godine: blagdani, kojih se single osobe ponekad pribojavaju. Sezona blagdana je pred nama te se mnogi samci mentalno pripremaju na pitanja o njihovom ljubavnom životu koja im se spremaju postaviti članovi/ice obitelji. Upravo zato su blagdani savršeno vrijeme za maženje i gledanje filmova (čak i ako si sam/a), zbog čistog eskapizma. Jedini problem s tim je što mnogi božićni filmovi imaju dosadne “dovedi muškarca kući” trope i vrijeme je da ih se stavi zauvijek na ‘spavanje’.

Nemojte me krivo shvatiti, volim dobru blagdansku romantičnu komediju, ali kao i mnoge single osobe, poistovjećujem se s komedijama na vjerojatno ne baš pozitivan ili zdrav način. Filmovi koji prikazuju single ženu koja očajnički želi dovesti muškarca u kuću (obično da ugodi svojoj obitelji ili se osjeća bolje o sebi) prenose zastarjeli način razmišljanja.

Kao što je Bridget Jones (Renee Zellweger) pijano pjevala “All By Myself” u svojoj pidžami ili lik Kate Winslet u filmu The Holiday, nakratko udiše dim štednjaka u trenutku očaja, ti filmovi stavljaju previše naglaska na imanje partnera tijekom praznika i/ili blagdana te na vlastito samosažaljevanje ako ga nemamo. Da ne spominjem da to oduzima od obiteljskog vremena te osobnih ciljeva i postignuća, koje je osoba ostvarila tijekom cijele godine, a vrijedni su slavlja. Ne možete fizički dovesti teško zarađenu karijeru da ju pokažete mami i tati, što je frustrirajuće. Filmovi poput ovih tome ne pomažu.

Evo nekoliko filmova koji prikazuju ženu u agoniji zbog činjenice da mora dovesti nekoga kući ili imati nekoga, da ugodi sebi ili svojoj obitelji za Božić.

The Holiday (2006.)
Ovaj film od Nancy Meyers je omiljen među fanovima (mogu recitirati svaku riječ), ali kada dobijete nerealnu premisu i shvatite što se stvarno događa, film gubi dio svoje čarolije. Amanda (Cameron Diaz) i Iris (Kate Winslet) žive u Los Angelesu i Londonu te svaka ima užasan prekid neposredno prije praznika. Da bi se udaljile od svega i odvratile od činjenice da su single za Božić, sudjeluju u razmjeni kuće. Na putovanjima u kojima žele izbjeći stvarnost i pronaći same sebe, obje pronađu nove muškarace, što konačno dovodi do njihova obnovljenog samopouzdanja i sreće (umjesto one iz same sebe).

Bridget Jones’s Diary (2001.)
Dnevnik Bridget Jones (za koji ću priznati da je još jedan od mojih favorita) je najbolji primjer “dovedi-muškarca-kući-za-Božić” filma. Izvorni filmski trailer doslovno počinje riječima: “Postoji jedno pitanje koje donosi strah u srce svakoga tko je single”, zatim započinje prizorom single Bridget (Renee Zellweger), koju se, tijekom Božića, neprestano pita o ljubavnom životu u kući njezinih roditelja. Bridget pretjerano pije i puši kako bi se nosila s takvim pitanjima. Poput lika Kate Winslet u  The Holiday, Bridget dopušta da njezina vrijednost ovisi o muškarcu – dok se ni jednoj ni drugoj muškarci ne mogu potpuno obvezati.

Almost Christmas (2016.)
Kad se velika obitelj ponovno ujedini za prvi Božić nakon majčine smrti, nedavno razvedenoj Rachel (Gabrielle Union) je neugodno objašnjavati zašto je došla sama. Nakon uspona i padova sa svojom obitelji, Rachel se ponovno ujedinjuje s ljubavi iz djetinjstva, zbog čega se ponovno osjeća cijelom, umjesto da dobije sretan kraj za sebe i svoju kćer.

Holiday Engagement (2011.)
Možda jedan od najgorih slučajeva “dovedi-muškarca-kući-za-Božić” je onaj u Holiday Engagementu. Priča se odnosi na nedavno ostavljenu ženu u tridesetima (Bonnie Somerville), koja se srami reći svojoj obitelji da je single kad dođe kući za praznike. Ona unajmljuje glumca (Jordan Bridges) da se pretvara da je njezin zaručnik, kako bi izbjegla slušanje “propovijedi” svoje majke “o tome kako će biti usidjelica ili lezbijka”.

Marry Me For Christmas (2013.)
Drugi najstrašniji slučaj “dovedi-muškarca-kući-za-Božić” je TV film Marry Me for Christmas. Očajna da udovolji svojoj obitelji i izbjegne pitanja o tome kad će se vjenčati (ili će je nazvati “starom djevojkom”), single žena (Malinda Williams) predstavlja svog zaposlenika kao svog zaručnika pred njezinom obitelji. Zbilja nepotrebno (i ridikulozno), u najmanju ruku.

Naravno, ne uključuju svi romantični blagdanski filmovi ovu tropu. Neki slave ljubav na druge načine, kao što su Serendipity, Just Friends, While You Were Sleeping, It’s a Wonderful Life, Sleepless in Seattle, Love Actually i The Family Stone  (na svoj polarizirajući način). Postoji mnogo božićnih filmova koji uopće nisu romantični, poput klasika Home Alone, The Santa Clause, Christmas Vacation te Miracle on 34th Street. Tu su također i nedavni prikazi pobune protiv Božića kao Bad Santa i Bad Moms Christmas.

Ipak, znatan dio ‘blagdanskih filmova’ donosi stereotip o single ženama koje očajnički traće muškarca, potreba koja se javlja obično oko Božića. Praznici su vrijeme za razmišljanje o ljudima koji su nam posebni i važni u životu – što uključuje i partnere. No, imati partnera ne bi trebala biti najbitnija stvar nečijeg blagdanskog iskustva. Misao, da je imanje partnera ipak najbitnije, zasigurno ne bi trebala biti prisutna na ekranu, pogotovo zato što ne predstavlja današnje društvo. 

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija