Sa stavom

Nove protagonistice

Budućnost Star Wars-a je ženska

Budućnost Star Wars-a je ženska

Twitter

Novi nastavak Star Wars-a The Last Jedi prije par tjedana je došao u kina i već nosi titulu feminističkog filma. Dok su se u prethodnim nastavcima The Force Awakens i Rogue One vidjeli neki pomaci u prikazu ženskih likova, one su i dalje bile izolirane i rijetko su imale nekakvu značajnu komunikaciju s drugim ženama. Redatelj Rian Johnson stvorio je smiješan i napet film koji nosi esencu prošlih nastavaka i uz to ima kompleksne ženske likove koje preuzimaju vodstvo i vladaju galaksijom, što je ugodno iznenađenje za sagu koja nije uvijek bila najbolji primjer odgovarajućeg prikaza svojih ženskih likova: od velikog nedostatka govornih uloga za žene pa do njihove česte seksualizacije.

Ipak, The Last Jedi je ispunjen ženama, od nepoznatih pilotkinja, časnice First Ordera pa do već znanih i nekih novih protagonistica: Rey, Leia, Amilyn Holdo i Rose.

Rey je i dalje heroina filma. Unatoč svom nesavršenom podrijetlu, ona je odlučna i svjesna da posjeduje nešto snažno u sebi. U novom nastavku prolazi kroz unutarnje dvojbe i pronalazi svoj put i identitet, što se još uvijek rijetko omogućava ženskim likovima.

Leia, koju je zadnji put prije svoje smrti utjelovila Carrie Fisher, i dalje ostaje jedna od feminističkih ikona u svijetu filma zbog svojeg odbijanja da bude definirana od strane muškaraca u svom životu. Unatoč razočaranjima koja joj donose sin Kylo, brat Luke ili Poe, ne dopušta da to utječe na njenu ulogu vođe, majčinske figure i legende u pokretu otpora. Iako je Leia bila i ostala srce i duša sage, osvježenje je da više nije jedina žena koja ima aktivnu ulogu. Treba nadodati da se u filmu pojavljuje Billie Lourd, kćer Carrie Fisher, u ulozi Kaydel Connix, samouvjerene mlade članice pokreta otpora.

Lik Admiralice Holdo bi lako mogao pasti u kategoriju hladne kuje. Ona je stroga i lijepa protagonistkinja koja preuzima vodstvo nad otporom nakon što Leia biva ranjena. Sukob između nje i zlatnog dečka otpora Poea je tipičan primjer iz stvarnog života u kojem mladi i drski zaposlenik ne želi dobivati/izvršavati zapovijedi svoje šefice. A svima je poznato kako se žene na vodećim pozicijama moraju stalno dokazivati i opravdavati svoje odluke. Laura Dern, glumica koja utjelovljuje Holdo, komentirala je svoj lik: “Ona je primjer žene na poziciji moći. Inteligentna je, hrabra i ženstvena te daje odličan primjer mladim djevojkama kako mogu biti sve to istovremeno.”

Film uvodi i novu netipičnu junakinju Rose koja s Finnom odlazi u posebnu misiju koja gledateljima/cama daje izvrsnu kritiku o ekonomskoj nejednakosti u današnjem svijetu. Glumica Kelly Marie Tran, koja je inače kćer Vijetnamskih izbjeglica, komentirala je lik Rose: “Ona je obična mehaničarka koja nema specijalnih moći i nije plave krvi. Ali ona pokazuje kako svi/e možemo prihvatiti izazov i imati važnu ulogu u priči. Ona je važan uzor jer vjeruje u jednakost, pravdu i pravo na život u miru.”

Kako feminizam nije samo za osobe koje se identificiraju kao žene, i muški likovi poput Lukea Skywalkera, Kylo Rena, Finna i Poea su ohrabreni da budu slabi i emocionalni, što se rijetko vidi u stvarnom svijetu gdje se muškarcima neprestano govori da nikada ne smiju pokazivati slabost i osjećaje.

Iako su mnogi muški obožavatelji glasno razočarani filmom, odnosno brojem ženskih likova u njemu, te se bune da je feminizam uništio sagu (kao što kritiziraju remake Ghosbustersa, Wonder Woman i nadolazeći Oceans 8), novi nastavak je dočekan s veoma pozitivnim komentarima. Film je pohvalila Annalise Ophelian, dokumentaristica i psihologinja, čiji se projekt Looking for Leia bavi djevojkama i ženama koje su obožavateljice sage. “The Last Jedi prikazuje žene različitih osobnosti, godina i rasa. Portretira žene koje su na vodećim pozicijama i one koje tek uče o Sili. Dok su ženske junakinje u filmovima tradicionalno prikazane u izolaciji, u ovom filmu žene se drže skupa.”

“Ovaj film je pionir za ženske likove koje preuzimaju vodstvo”, komentirala je Beth Webb, novinarka i organizatorica Bechdel Test festivala, koji se bavi ženama u filmskoj umjetnosti. “Uz Leiu, najdraži lik mi je Jyn u Rogue One. Nevjerojatno je vidjeti kako moja omiljena saga konačno ispunjava sva moja očekivanja za ženske likove,” nadodaje Webb.

No, kako sve ne bi bilo savršeno, još uvijek ima prostora za napredak. Iako spin-off knjiga i video igrice imaju LGBTQ protagoniste/ice, LGBTQ lik još nije osvanuo/la na filmskom platnu. Uz to, Ophelian i Webb su napomenule kako imaju želju vidjeti redateljicu kako radi na novim nastavcima Star Wars-a, što i nije tako nemogući scenarij. Naime, redatelj Johnson, koji je već objavio stvaranje nove Star Wars trilogije, je nedavno izjavio: “Ima toliko talentiranih redateljica i redatelja/ica drugih rasa za koje bih volio da sudjeluju u stvaranju novih nastavaka.”

Na kraju, iznimno je važno da nove generacije mladih gledatelja/ica odrastaju gledajući kompleksne, hrabre i snažne ženske likove s inkluzivnim pričama i da takve priče polako postaju norma u filmskoj industriji.

Prevela i prilagodila: Morana Novak