Sa stavom

Feminizam na ekranu

Call the Midwife: feministička serija koju morate gledati

Call the Midwife: feministička serija koju morate gledati

U vrijeme kada je HBO imao premijeru Obitelji Soprano – a možda i ranije – ozbiljna televizija postala je sinonimom teških i mračnih priča s muškim antijunacima. Pomisao da bi se serija koja prati grupu primalja u siromašnoj londonskoj četvrti East End kasnih 50-ih i ranih 60-ih godina dvadesetog stoljeća mogla smatrati najznačajnijom dramom 21. stoljeća, protivi se svemu što znamo o televiziji. No, dogodilo se upravo to. Prema magazinu The Independent, Britanci su seriju Call the Midwife proglasili najrelevantnijom emitiranom dramom ovoga stoljeća, a ako se mene pita, apsolutno su u pravu.

Iako televizija PBS emitira već šestu sezonu, ova se feministička povijesna drama još uvijek bori za itekako zasluženo priznanje. Je li to radi blagog pripovjedačkog tona Vanesse Redgrave kojim započinje i završava svaka epizoda, ili radi likova koji su redom primalje, časne i medicinske sestre, ali iz nekog je razloga Call the Midwife redovito zanemarena kada se govori o “ozbiljnim” TV serijama – i tome treba stati na kraj.

Vijest o prvome mjestu izvršna producentica Pippa Harris komentirala je ovako:

“Osobno sam oduševljena kako je emisija koja se bez zadrške bavi životima žena, koju je stvorilo toliko talentiranih žena, odjeknula među tako velikom publikom.”

Harris ima svako pravo biti oduševljena jer je uistinu nevjerojatno da je serija koja se tako izravno bavi ženama dotaknula živote tolikih gledatelja.

Evo što neupućeni trebaju znati o ovoj snažnoj seriji: glumačka je postava gotovo u cijelosti ženska, a glumice su u dobi od ranih dvadesetih do 80-ih godina. Lik svake junakinje pažljivo je osmišljen, a niti jedna od njih nije marginalizirana zbog svoje dobi. Call the Midwife bavi se samom srži ženskih pitanja – tjelesnih, političkih i mentalnih. Iako je serija mogla redovitije prikazivati nebijele osobe, izbjegla je sakrivanje činjenice da su u Londonu itekako živjele nebijele osobe – što je boljka mnogih povijesnih drama. Ova serija na hrabar način do detalja pripovijeda istinite i često bolne priče o ženama.

Call the Midwife umirujuća je serija. Tjedni povratci u Nonnatus House podsjeća na posjećivanje starih prijatelja. Ipak, toplina serije ni na koji način ne umanjuje njezinu važnost u televizijskom programu.

Tijekom šest sezona, ova drama pripovijeda priču o opasnostima nedostupnosti legalnog pobačaja, od samog njezina početka jedna istaknuta junakinja pati od uznapredovale Alzheimerove bolesti, serija se bavi problemom zlostavljanja u obitelji, pitanjima vjere, homofobije, alkoholizma, problemima seksualnih radnica te rasizmom, obraćajući osobitu pažnju detaljima. Kada je u pitanju društvena svijest, ova povijesna drama nadmašuje sve druge televizijske serije.

Takvo je priznanje za seriju važno kao pokazatelj da je ljudima stalo do žena i njihovih problema. Ne može se za mnogo serija reći da obuhvaćaju gotovo sve načine na koje obitelji reagiraju na novorođenčad s urođenom manom, ili da se bave brutalno napadnutom redovnicom koja traži pomoć radi posljedica koje je nemoguće zaliječiti tek vjerom. Lako bi bilo otpisati Call the Midwife kao “žensku seriju”, no upravo je zato treba slaviti.

Scenaristica serije, Heidi Thomas, iz tjedna u tjedan suptilno prikazuje različite žene i naglašava važnost njihovih glasova. Bez obzira na njihovu dob, religiju (ili ateizam), seksualnost, klasu i rasu, njihove borbe i pobjede vitalni su dio televizijske scene. Časne sestre i primalje Nonnatus Housea stvaraju neraskidive međusobne veze, stojeći jedna uz drugu u sreći i nesreći. Štoviše, one su podrška i ženama iz zajednice koje iz tjedna u tjedan na svijet donose nove živote.

Serija Call the Midwife nije mračna. Uvijek iznova, dapače, pronalazi tračak nade u životima žena East Enda. U vrijeme kada se žene još uvijek bore za reproduktivna prava i univerzalnu dostupnost zdravstvene skrbi, nada kao motiv serije najvažniji nam je dar. Gledateljima treba podsjetnik da se žene već dugo bore za ravnopravnost, te da unatoč preprekama, nikada ne odustaju.

Danas se na televiziji prikazuje mnogo sjajnih serija sa ženskim protagonisticama, a svaka je od njih važna na svoj način. Ipak, nijedna ne posjeduje takvu pripovjedačku širinu niti je tako bezvremenska kao Call the Midwife. Ako je išta obilježilo 21. stoljeće, onda je to jačanje novog vala feminizma koji nastoji biti što inkluzivniji, a malo je serija koje poput Call the Midwife sadrže poruku da su žene – njihovo zdravlje, prijateljstvo i životi – vrijedne rasprave i pažnje.

Prevela i prilagodila: Silvija Jakovljević