U fokusu

Zagreb Pride od zagrebačke policije traži hitnu i oštru reakciju

Najstrašniji napad na hrvatsku LGBTIQ zajednicu u posljednjih 20 godina

Najstrašniji napad na hrvatsku LGBTIQ zajednicu u posljednjih 20 godina

Povodom brutalnog homofobnog napada na muškarca u Zagrebu, Zagreb Pride izdao je priopćenje koje unastavku prenosimo u cijelosti:

Užasnuti smo spoznajom da je u zagrebačkom parku Maksimir ovog božićnog vikenda brutalno napadnut 50-godišnji gej muškarac. Prema pisanju medija, dvojica homofoba na muškaraca bacila su ‘molotovljev koktel’ i zapalila ga, a sve iz čiste homofobne mržnje.

Zagreb Pride više od desetljeća radi na praćenju i suzbijanju zločina iz mržnje u Hrvatskoj. U tom vremenu doživjele smo, nagledali smo se, svjedočile i pružili pravnu ili psihološku stručnu pomoć mnogim žrtvama homofobnih zločina iz mržnje. Međutim, ovo o čemu svjedočimo u prosincu 2020. nešto je najgore do sad!

Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano, kao u slučaju homofobnog napada sličnim metodama na posjetitelje gej partija u klubu SuperSuper.  Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje. Od policije i ostalih pravosudnih službi zahtijevamo i tražimo da dosljedno primjenjuju Europsku direktivu o zaštiti žrtava kaznenih djela, kako bi smanjili sekundarnu viktimizaciju.

Nadalje, Zagreb Pride od zagrebačke policije traži hitnu i oštru reakciju kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane od strane desničarskih bandi. Desničarsko nasilje u javnom i Internet prostoru ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica u Hrvatskoj, te izbjeglice i migranti.

Zagreb Pride poziva 50-godišnjaka da je smo tu za njega ukoliko želi bilo kakav oblik direktne pomoći. Nudimo i besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Ne želimo niti da se žrtvama homofobnog nasilja imputira odgovornost za nasilje koje trpe. Svako u ovom društvu, pa i gej muškarac, ima pravo slobodno štetiti javnim parkom iz kojeg god razloga to želi: nadisati se svježeg zraka, čekati prijatelja ili dogovoriti dejt. Gejevi nisu zbog svog postojanja krivi nizašto. Desničarske bande jesu!