Sa stavom

Reisman se poželjela Hrvatske

Cirkus je stigao u naš grad

Cirkus je stigao u naš grad

Facebook stranica inicijative Ne dirajte djecu

Ugodna mediteranska klima i gostoljubivost klerikalne fundamentalističke desnice namamila je Judith Reisman u novi desetodnevni posjet Hrvatskoj. Cirkus je počeo već njenim slijetanjem, a nastavio se pokretanjem svjetske kampanje protiv Instituta Kinsey pod nazivom Ne dirajte djecu!. Kampanja ima za cilj izbaciti Kinsey institut iz članstva u Ujedinjenim narodima,  procesuirati i zatvoriti Kinsey institut, te proglasiti cjelokupnu tzv. znanost Kinsey instituta ništavnom. Reisman kao i njeni/e hrvatski/e suborci/kinje očito se čvrsto drže onoga da sto puta ponovljena laž prije ili kasnije postane istina. Tako opet ponavljaju lažne teze o pedofiliji kao temelju kako Kinseyevih istraživanja tako i seksualne edukacije u Hrvatskoj. Stoga ne škodi još jednom utvrditi činjenice.

Judith Reisman je američka konzervativna publicistkinja i komunikologinja koja nema objavljenih radova u relevantnim znanstvenim časopisima, a njezine knjige objavljuju isključivo izdavači koji publiciraju religijsku i političku literaturu desne provenijencije. U radikalnim konzervativnim krugovima postala je popularna zbog svojih tvrdnji da su za pojavu nacizma i holokausta bili najodgovorniji njemački homoseksualci okupljeni oko Hitlera. Križarski pohod usmjeren na lik i djelo poznatog seksologa Alfreda Kinseya uključuje i tužbu gdje je 1991. Reisman tužila Kinsey Institut Sveučilišta Indiana , ali je slučaj odbačen 1994. i zabranjeno joj je ponovno podnošenje tužbe.  Ljudi na čelu Kinseyevog instituta uvijek su smatrali da je u pozadini svih tih zlobnih i nepoštenih napada na dr. Alfreda Kinseya zapravo bila politička kampanja koja ga je htjela iskoristiti kao žrtvenog jarca i kroz demonizaciju njegovog lika i dijela naizgled riješiti probleme tadašnjeg američkog društva. 

Za vrijeme posljednjeg posjeta pisale smo i o kontroverzama koje prate rad Alfreda Kinseya, kao i o Resimaničim gostovanjima u Saboru i na fakultetima. Ne treba dvojiti da će se iste metode javnog cirkusiranja koristiti i ovoga puta samo s dodatnom dozom manipulacije i laži. Letak inicijative Ne dirajte djecu!, a naravno da ne znamo tko čini tu inicijativu iako pretspostavljamo da je to još jedan spin off uobičajene Markić-Ilčić-Miletić-Batarelo-Bratulica ekipe, eklatantan je primjer dokle seže manipulativnost, zloća pa i perverznost ljudske vrste. Ova akcija, ne slučajno, korespondira sa završetkom javne rasprave o kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja koji je nova meta napada. Naime, MIMBB ekipa smatra da demokratsko građanstvo nije spojivo sa zalaganjem za toleranciju i ravnopravnost svih ljudi. Njima je to ideologija. Razina poremećenosti takvog shvaćanja demokracije i građanskog sudjelovanja već nam je demonstrirana kroz referendum o braku, a sada ide samo korak dalje.

Tijekom posljednjeg Reismaničinog posjeta naučili/e smo da dijalog s fundamentalistima nije moguć jer njih ne zanima razmjena argumenata već samo cirkusiranje. Tako su pojedini predstavnici/e organizacija civilnog društva odbili bilo kakav dijalog s još jednom Amerikankom koja je pohodila ove prostore u posljednjih mjesec dana, notornom Lilom Rose, a sigurno da više nikome ne pada na pamet izvoditi imitaciju dijaloga s Reisman. To ne znači da treba odšutjeti svu nakaznost njenih akcija. Prvi/e su reagirali/e studenti/ce Medicinskog fakulteta koji/e su oštro osudili/e njen nastup na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a moramo se nadati jednako snažnoj reakciji studenata/ica splitskog Medicinskog fakulteta. Iako će poneki ironično reći da je adekvatno i potrebno educirati buduće i aktualne svećenike o problemu pedofilije, ostaje ipak činjenica da niti jedna znanstvena institucija, pa bila ona i vjerskog predznaka, ne bi sebi smjela dopuštati gostovanja prodavača/ica magle.

Alarmantno je sve što se dešava u Hrvatskoj posljednjih osamnaest mjeseci sa snažnim buđenjem klerikalne fundamentalističke desnice, ali i fašističkih snaga u Europi, no ne treba odustati, treba nastaviti solidarnu i organiziranu borbu za ljudska prava i zdrav razum. Jer na kraju, koliko god gadno trenutno bilo, ta je borba, da citiramo Zagreb Pride, na pravoj strani povijesti.