Sa stavom

Festival tradicije i konzervativnih ideja

Iz rubrike ‘vjerovali ili ne’: u Zagreb stiže još jedan festival konzervativizma – TradFest!

Iz rubrike ‘vjerovali ili ne’:  u Zagreb stiže još jedan festival konzervativizma – TradFest!

Facebook događaja

Nakon određivanja što je to brak, marširanja za zabranu abortusa, tko smije dobiti novac i sličnih ‘određivanja’ dobro znana ekipa će se sastati na TradFestu

Naime, radi se o manifestaciji koja će se održati između 24. i 27. listopada u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Sigurno se pitate tko će se biti govornici/e tog festivala? I bez ovih podatka biste barem pet, šest imena odmah pogodili.

Radi se o kardinalu Raymond Leo Burkeu, kardinalu zaštitniku Suverenog vojnog malteškog reda, dr. sc. Viceu Johnu Batarelu, predsjedniku zaklade Vigilare, zamjeniku iste zaklade dr. sc. Luki Popovu te članu uprave mr. sc. Hrvoju SerdarušićuKrešimiru Planiniću iz udruge/stranke U ime obitelji, sestri Ladislava Ilčića Kristini Pavlović iz udruge GROZD, don Damiru StojićuKarolini Vidović Krišto,  dr.sc. Stjepi BartulicaJohn-Henry Westenu, osnivaču portala Life site news i mnogim drugim hrvatskim i inozemnim gostima/čama. 

Glavni govornik, onaj kojim se, sudeći po veličini fotografije u Vigilareu najviše ponose, Raymond Leo Burke poznat je po u potpunosti zastrašujućim izjavama poput one u kojoj je za pedofiliju u Katoličkoj crkvi okrivio “radikalni feminizam”. U intervjuu za ‘The New Emangelization’, portalu čiji moto kaže da su posvećeni privlačenju muškaraca Isusu Kristu, kako je prenio Independent, najprije je objasnio kako radikalne feministkinje napadaju Crkvu  i društvo od 1960 –ih dovodeći tako muškarce u mariginalizirani položaj. U intervjuu tvrdi i kako je feministički pokret doveo do nedovoljno razvijenog identiteta muškaraca što ih dovodi do brojnih ovisnosti poput “pornografije, promiskuiteta, droge i sličnog”. Konfuzija koju je radikalni feminizam unio u živote mladih mušakaraca, tvrdi kardinal, dovela je do “perioda vremena kada su “muškarci koji su bili feminizirani i zbunjeni oko vlastitog sekuslanog identiteta postajali svećenici i nažalost neki od tih muškaraca su seksualno zlostavljali maloljetnike”.  Pedofiliju u Crkvi potom je nazvao “tragedijom koju Crkva oplakuje”.

Spomenuti intervju kardinal je dao nakon što je smijenjen s  važnog mjesta prefekta Vrhovnog sudišta Apostolske signature i nakon što je utješen bio tek simboličnom pozicijom kardinala-patrona Suverenog vojnog malteškog reda još u studenom 2014. godine. Papa Franjo ga je, naime, te godine uklonio s pozicije na koju ga je postavio Benedikt XVI. 2008. godine, koji ga je 2010. i proglasio kardinalom.

Raymond Leo Burke inače je strogi protivnik jednakopravnosti LGBT osoba, a posebno se proslavio kada je tijekom perioda između 2003. – 2008. kao nadbiskup u St. Louisu zagovarao da se “katoličkim političarima koji se ne protive pravu na abortus uskrati pričest, kao i trajnim i nepokajanim teškim grešnicima”, ali i po tome što je Demokratsku stranku nazvao “strankom smrti”, pisao je Jutarnji list.

U nedavnijim intervjuima naglašavao je kako se Europa mora “obraniti od islama” tvrdeći kako se “islam želi zavladati svijetom”, a obrana je, naravno, pomirenje i ustrajanje u kršćanskim korijenima ne samo u Europi, već i u SAD-u.

Kako stoji na stranici festivala, riječ je o “godišnjoj međunarodnoj manifestaciji tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista koji svojim djelovanjem potiču uspostavu tradicionalnih i konzervativnih vrednota u Hrvatskoj i svijetu”

Nadalje stoji da je TradFest ‘”festival tradicije i konzervativnih ideja nasuprot tzv. ‘naprednih’ i militantno-sekularnih ideja i politika koji su na nasilan i revolucionarni način pokušali zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i Zapadnom svijetu.

Cilj istoga je da potakne promišljanje i djelovanje “tj. reakciju na negativne ‘napredne’ pojave”. Povratkom na tradiciju i konzervativne vrednote, smatraju organizatori, ostvarit će se poticajno društveno okruženje za obitelj i razvoj kreposti. 

Program će se odvijati u večernjim satima, a sastojat će se od različitih predavanja i okruglih stolova, od kojih su upečatljivi: ‘Obrana obitelji i života u Suvremenoj Europi – poljsko iskustvo’, ‘Tradicionalno i konzervativno nasuprot militantnog sekularizma u Hrvatskoj i Europi’, ‘Tzv. spolni odgoj i rodna ideologija u Hrvatskoj, Europi i svijetu’. 

Nakon što pohod na vlast i određivanje vrijednosti nije doživio željeni uspjeh, za očekivati je će ovaj festival iznjedriti još poneku ideju što treba odrediti, ograničiti i na koje načine to postići.