Sa stavom

A tek smo počeli/e

Iznevjerene žene 2019. godine

Iznevjerene žene 2019. godine

Screenshot Provjereno

Od početka ove godine hrvatsko društvo i hrvatsko pravosuđe iznevjerilo je još nekoliko žena.

Za početak, u nedjelju je najavljeno puštanje Darka Kovačevića – Daruvarca. Unatoč nepravomoćnoj presudi od pet godina zatvora, Daruvarac ima pravo na slobodu zbog toga što zakon ‘vrlo jasno precizira’ duljinu trajanja istražnog zatvora. “U konkretnom slučaju uvijek je istražni zatvor ovisan o visini zapriječene kazne zatvora. Kako je ovdje kazna zatvora pet godina, maksimalni pritvorski rok je šest mjeseci, s tim da je nakon donošenja odluke moguće bilo produžiti još svega 30 dana. To znači da on ide na slobodu 10. veljače, jer je 10. siječnja pritvoren. I tu zapravo nema nikakve mogućnosti drugačijeg odlučivanja”, kazao je Denis Klarendić, glasnogovornik zadarskog suda za večernji.hr.

Isti je dan djevojka koju je pokušao ubiti (da nazovemo stvari pravim imenom) Lorena Gurlica, primila prijetnje preko Facebooka zbog čega je priveden 17-godišnjak.

{slika}

Kao nagradu za, valjda uzorno ponašanje, Kovačeviću su ukinute mjere opreza te su mu ostavljene putne isprave. Bit će, da unatoč lupanju glavom djevojci u umivaonik, cipelarenju, prijetnjama i inim djelima on nije opasan za djevojku i društvo. Ipak, općinsko državno odvjetništvo u Zadru predložilo je mjere opreza zabrane napuštanja boravišta, obveznog javljanja državnom tijelu, zabrane približavanja i uspostavljanja veze s oštećenicom te privremeno oduzimanje putnih isprava. No, uzimajući u obzir dosadašnje djelovanje suda i brzinu, današnju prekinutu sjednicu suda, tko zna hoće li odluka doći danas. 

Nakon prijetnji i zbog opravdanog straha po vlastiti život majka djevojke je najavila odlazak iz Zadra. Komentari na taj članak na portalu večernji.hr govore dovoljno o društvu u kojem živimo. Da vam kratko sumiramo stavove: ako nisi ‘svetica’ (teško je znati tko ima legitimitet da odlučuje o tome), smije te se tući i smije te se pokušati ubiti. A i ako želiš da ti ljudi vjeruju, ne smiješ se šminkati, jer onda pokazuješ da si dobro. Ako ste ‘mazohisti/ice’ kao mi, ostale komentare pogledajte ovdje.

Nadalje, prošli je tjedan bivšu suprugu, 39-godišnji muškarac istukao usred bijela dana utezima po glavi. To se sve odvilo pred očima djece, kazala je žrtva Mihaela za emisiju ‘Provjereno’. Zlostavljana žena je u tom napadu zadobila višestruke prijelome lubanje, potpuno smrskanu šaku, ranu i podljev ispod oka te 13 rana za šivanje i zaostale komadiće metala u glavi.

“Strah me cijelog ovog našeg sustava gdje netko nekog ubije i bude za šest mjeseci vani. Evo ja sam preživjela pa se bojim da bi on već za mjesec dana mogao biti vani. Nije završio započeto. Znači živa sam, tu sam i on kad izađe ja sam milijun posto sigurna da će on mene potražiti“, kazala je Mihaela.

Muškarcu je nakon napada i pokušaja ubojstva određen pritvor, a osumnjičen je za pokušaj ubojstva i povredu djetetovih prava. S obzirom da mu ovo nije prva prijava za obiteljsko nasilje, izgledno je vjerovati da će uskoro biti pušten na slobodu. I ponoviti isto.

A tu je i ‘nesporazum’. U Zadru je vršnjak žigosao 15-godišnjakinju i 15-godišnjaka užarenim vrhom upaljača u obliku slova ‘U’. Prva reakcija ravnatelja škole je bila da se radilo ‘o dječjoj igri’. “Učenici su se ispričali jedno drugom, konstatirali da je to bila dječja igra bez ikakve namjere ozljeđivanja i krenuli na nastavu. Opomenuo sam okrivljenika da će snositi posljedice svog čina u obliku pedagoških mjera. Oštećeni učenici nisu tražili liječničku pomoć već nastavili sa radom pa iz tog razloga nije pozvana ni hitna pomoć ni policija. Istog dana pozvani su na razgovor učenici i roditelji skupa sa pedagoginjom i razrednicom. Raspravili smo o incidentu i zaključili da ćemo postupiti po pravilniku o pedagoškim mjerama”, rekao je ravnatelj Jozo Dragić. Iako je to bila ‘igra’, djevojka uredno prima prijetnje od kolega da ‘neće biti sigurna dok hoda ulicom’, prijetnje smrću i sl. Poznati obrazac, zar ne?

U istragu se uključila zadarska policija, Ministarstvo je uputilo prosvjetnu inspekciju u školu, a ministrica Divjak je osudila reakciju ravnatelja. Ipak, ne možemo se oteti dojmu da je cijeli incident mlako dočekan u školi kao nešto što se ‘uobičajeno među djecom događa’. Sve dok je tako, i dok nam je nasilje sasvim prihvatljivo jer je to tako ‘oduvijek’ ovakvi će mladići postati za 15ak godina budući nasilnici koji će u šali nekome razbiti glavu u umivaonik.

Iako je 2019. godina tek počela, nasilje nad ženama je konstanta koja se ubrzano nastavila. Silni pokušaji ubojstva, nasilje, ali i ubojstva žena nisu rezultirali promjenama zakona. Nasilnici i dalje dobivaju sramotne kazne, očiti pokušaju ubojstva deklariraju se kao teški napad, žigosanja su dječja igra i tako unedogled.

Nedavno je objavljen članak u kojem Indijac tuži roditelje jer su ga donijeli na ovaj svijet, a on to nije tražio. Nakon ovakvih informacija u nešto više od mjesec dana 2019. godine, i nama dođe da tužimo roditelje jer su nas doveli na svijet. Ako već ne na svijet, onda u ‘slobodnu, samostalnu i suverenu’ državu Hrvatsku.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija