Sa stavom

Kako to izgleda kad HTV radi emisiju o rodnoj ravnopravnosti

 

Dijana Čuljak Šelebaj uređivala je i vodila sinoćnje “Otvoreno” koje se, vjerovatno prigodom nadolazećeg 8. marta, bavilo ženama u politici. Iako je “Otvoreno” poznato po svom konceptu pro i contra, ovaj puta Čuljak Šelebaj je u studio dovela 8 istaknutih žena – političarki, dužnosnica, aktivistica koje se sve slažu u onome što je tema emisije: žena nema dovoljno u politici. Čak se slažu i oko uzroka tome: patrijahalno društvo i političke stranke. A eventualno se ne slažu oko toga jesu li baš kvote te koje bi trebale privremeno riješavati problem ili ne; ali obzirom da je urednica emisije odlučila u emisiju utrpati sve ono što tijekom godine ne obrađuje (a trebala bi!), nije bilo uopće prilike za gošće da o tome ozbiljno rasprave tako da je pitanje kvota ostalo visiti u zraku. Pa se svaki iole informiraniji gledatelj i gledateljica pitao/la: čemu ova emisija?

 

Mislim da je svrha ove emisije bila pokazati kako HTV ima nevjerojatnu sposobnost – emisiju o rodnoj ravnopravnosti začiniti neopisivom količinom seksizama te kako HTV – javna televizija – ne zna što bi zapravo s temom rodne ravnopravnosti čak ni kad joj je glavna urednica informativnog programa načelno sklona, ne zna na koji je način provući kroz svoj program te nema kompetentne novinare i novinarke koji bi se njome bavili (ili barem tim novinarima i novinarkama nisu omogućili da surađuju na ovoj emisiji, a bome ni na mnogim drugim emisijama). Nažalost, tijekom današnjeg gostovanja zamjenika urednice informativnog programa Dražena Majića na okruglom stolu Ureda za ravnopravnost spolova se sve to, usprkos pokazanoj dobroj volji, pokazalo još u jačem svijetlu.

 

Već u uvodnom prilogu novinarka Ruža Ištuk pojašnjava da “iako nježniji spol žena kao i muškarac može biti odlučna i kad treba lupiti šakom o stol”. Odmah u glavu sa stereotipom. Za slučaj da je nekome promaklo da su žene “nježniji”, lijepši”, “slabiji” i kakav sve ne spol, da odmah utvrdimo gradivo. Onda je Dijana Čuljak Šelebaj emisiju proglasila ženskom jer sudjelovanje svih građana i građanki u procesu odlučivanja očito na HTV-u nije niti politička tema niti demokratska tema pa tako niti emisija o tome ne može biti takva. Čak je smatrala svojim dobrim potezom to što je u emisiju pozvala sve žene, i to ni manje ni više njih 8 s kojima bi mogla napraviti barem tri emisije. Ali da, one su samo za “ženske” teme. Niti slučajno da bi Pravobraniteljicu Gordanu Lukač Koritnik pozvala kad se radi o tržištu rada. Ili Mirjanu Ferić Vac kad se radi o vanjskoj politici. A kamoli da bi upravo u ovu emisiju možda pozvala Antu Đapića koji jedini nije glasovao za Zakon o ravnopravnosti spolova i koji je svoju najaktivniju zastupnicu u prošlom mandatu maknuo iz stranke čim je ona pokazala ambiciju da zasjedne u njegovu fotelju.

Silvija Luks je uspijela reći da je apsurd kada su dvije žene najizglednije kandidatkinje za mjesto predsjednice jedne stranke (konkretno, radi se o Socijalističkoj stranci Francuske). Apsurd?!!? U 99% slučajeva se radi o dva ili više muškarca koji se bore za mjesto predsjednika i nitko nikada nije to nazvao apsurdom. Za tu izjavu je završila na našem stupu srama. Silvije Tomašević je u svojoj prvoj rečenici sa smiješkom rekao da je blažen među ženama, misleći pritom da je duhovit, naravno. Na kraju emisije išao je još jedan prilog u kojem je na nevjerojatan način dan prostor za produciranje Bandiću bez da ga se pitalo za njegove seksističke izjave o novinarkama ili recimo recentnoj o fakinima i šonjama te ga se nije pitalo kako on takvim izjavama doprinosi rodnoj ravnopravnosti. Ili već gore spomenutom Đapiću kojem je dano nekoliko desetaka sekundi da priča, a da ga se nije pitalo: “A zašto niste glasovali za Zakon o ravnopravnosti spolova?”.

 

Možemo se samo nadati da je gospodin Majić shvatio bar nekoliko poruka s današnjeg okruglog stola o tome da treba pozivati žene u emisije, da temama rodne ravnopravnosti treba davati prostora u medijima, ali i da je nužno uvesti rodnu perspektivu u sve teme koje se obrađuju, da je nužno educirati novinare i novinarke o rodnoj ravnopravnosti i kako je u krajnjoj liniji sve to obaveza HTV-a kao javne televizije koju plaćaju građani i građanke ove zemlje.