Sa stavom

mizogini humor

Koliko je točno URNEBESNO nasilje prema ženama?

Koliko je točno URNEBESNO nasilje prema ženama?

Malo me što istinski naljuti i uznemiri kao ženomrzački humor. Kad popularni šaljivdžije u nedostatku ikakve kreativnosti krenu s promoviranjem kulture silovanja i opravdavanjem svih vrsta nasilja prema ženama i kad mediji objeručke 7 minuta verbalnog proljeva tog šaljivdžije proglase URNEBESNIM videom – želudac mi se okrene, srce mi počne jače udarati i sljedeće sam dvije minute sposobna isključivo psovati sama sa sobom.  

{slika}

Ovaj video nisam uspjela pogledati do kraja kad sam ga gledala prvi put. Mislim da sam kliknula STOP negdje oko 3. minute kad vrli ‘komičar’ objašnjava da žene određenog stila odijevanja ne mogu biti dobre supruge i majke (a to nam je, ofkors, jedina svrha) te da će ih vjerojatno na kraju muževi tući jer nisu dobre supruge i majke, a sve to nisu jer se odijevaju na način koji prema ovom YouTube šaljivdžiji šalje poruku: ‘Dođi, uzmi me i radi sa mnom što hoćeš’.

Da, tip bez maskiranja kroz (i inače) loš smisao za humor direktno govori da su žene same krive za silovanja, premlaćivanja i ostalo nasilje koje proživljavaju. ‘Kaže, desilo se silovanje. Pa gdje se neće desit, sama provociraš momčiće, pubertetlije…’, kaže dotični na 5.39 minuti videa. 

U ovom trenutku video naslova ‘Današnje djevojke’, podnaslova ‘Šta’š ženit’ (hvala na dehumanizaciji) ima nešto više od milijun i 100.000 pogleda, preko 16 tisuća lajkova i cijelih 1000 dislajkova. Objavljen je 30. listopada 2016. godine, meni se pojavio na Facebook zidu jutros kao vijest od 28. lipnja na portalu Večernji.hr naslova: “Urnebesnim videom Bosanac opisao ‘današnje djevojke’ i nasmijao cijelu regiju”.

Znam da su ovakvi videi koji govore o užasnim djevojkama današnjice najčešće prepuni svakakvog smeća i znala sam što mogu očekivati, ali me ne prestaju ljutiti jednakom žestinom. Prije svega zato što ih mediji u svom očajničkom kopipejst novinarstvu dijele ne samo bez ikakve kritike, nego najčešće s puno podrške i proglašavanja ovakvih sranja URNEBESNO smiješnima i zabavnima. 

{slika}

Večernji je, naravno, vijest vidio drugdje, pričekao jedan dan da prestane biti hit na tom portalu i objavio kod sebe. Brzinska gugl pretraga, naime, pokazuje da je članak prije dva dana prvi objavio Index.hr (a dakoće), a nekoliko sati poslije slobodnadalmacija.hr. Čini se da net.hr ovu gadost nije objavio, što me prosto ušokiralo. Ali zato jest Večernji nakon što je osoba s Indexa dan prije oživjela video star preko šest mjeseci. Tad kad je objavljen, u listopadu 2016., od hrvatskih medija prenio ga je samo cijenjeni portal dnevno.hr, koji čak u nadnaslovu pita: ‘Slažete li se s njim?’. 

{slika}

{slika}

Na svim ćemo ovim, a i većini ostalih portala, ako ne skrenu u okrivljavanje žrtve, nailaziti na izraze kao što su ‘monstrum’ i ‘zvijer’ za počinitelje konkretnih slučajeva nasilja prema ženama, sve u svrhu klikanosti. To je ono što me najviše ljuti: to učestalo medijsko distanciranje od nasilnika (koji nisu nikakvi monstrumi, već proizvod patrijarhalnog društva) dok se paralelno u lifestyle rubrikama događa čista normalizacija nasilja. Tko su, dragi izvršni urednici_e, te zvijeri i ti monstrumi? Tko ih stvara? Tko im daje do znanja da je nasilje SMIJEŠNO, da je nasilje dopušteno, da je OK javno zagovarati nasilje pod ha-ha krinkom? 

Zato opet kažem: Sramite se! Sramite se zato što potencirate nasilje prema ženama i zato što zagađujete medijski prostor nasilnicima, povećavate im vidljivost i dajete podršku te time potičete i mizogine komentare. Sramite se zato što nam srozavate ionako srozanu struku, sramite se što vas je toliko prestalo biti briga i što ste toliko cinični da vas nikakva kritika uopće ne dodiruje. Sramite se zato što mislite da samo slijedite svjetske trendove i što vam ne pada na pamet preuzeti odgovornost ni za što. Sramite se zato što ste malo i ponosni jer ste pronašli još jedan ‘predobar’ video i dosjetili se još jednog ‘genijalnog’ naslova i zato što ste sretni što za ovakve stvari budete pohvaljeni_e.