Sa stavom

jedino što preostaje je otpor

Kriza na Sveučilištu: privatni interesi se provode institucionalnim nasiljem nad akademskom zajednicom

Kriza na Sveučilištu: privatni interesi se provode institucionalnim nasiljem nad akademskom zajednicom

Facebook: Studentski sabor Hrvatskih studija

Sveučilište u Zagrebu trenutno prolazi kroz jedno od najmračnijih razdoblja od svojeg osnutka. Njime despotski vladaju ljudi koji zloupotrebljavaju svoju javnu funkciju s ciljem ostvarivanja vlastitih privatnih interesa. Nad sveučilištem se sustavno vrši otvoreno institucionalno nasilje i zastrašivanje, a donose se nelegalne i netransparentne odluke.  

Kada je 2015. godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) proglasila Hrvatske studije najboljim društveno ­ humanističkom učilištem u Hrvatskoj očekivalo se, zdravorazumski, da će zasluženo biti nagrađeni  statusom fakulteta. Međutim, to nije bilo u interesu vladajućoj oligarhiji na Sveučilištu pa su iz centra, preko noći, degradirani u odjel, što je samo jedna u nizu nezakonitih odluka. Naime, odjel obavlja znanstveno ‒ nastavne djelatnosti u jednom polju, a na Hrvatskim studijima ih postoji sedam.  Također, odjel, za razliku od centra ili fakulteta, nema autonomiju odlučivanja što je rezultiralo postavljanjem izv. prof. dr. sc. Marija Grčevića na mjesto pročelnika Hrvatskih studija i to protiv volje Znanstveno- nastavnog vijeća. Grčević je potom uzvratio uslugu i na sjednici Senata podržao ukidanje upisnih kvota na preddiplomskom studiju filozofije, opet, protivno odluci vlastitog Znanstveno- nastavnog vijeća.

Kao razlog ukidanja filozofije na Hrvatskim studijima navodi se tripliciranje studija na razini Sveučilišta, što znači da rektorat, ili nije upoznat sa stanjem na Sveučilištu ili misli da će akademska zajednica povjerovati u taj argument i jednostavno ‟popiti priču”.

Prava istina je da se filozofija na Hrvatskim studijima u potpuno razlikuje od ostala dva studija na Sveučilištu. Njeguje posebnu analitičku struju u filozofiji koju provodi jedan iznimno kvalitetan nastavni kadar, a u relativno se kratkom roku uspjela afirmirati kao  prepoznatljiv studij na kojem se ustrajava na jakom programu logike, kritičkoj analizi, argumentiranim stavovima i međunarodnoj suradnji.

Poruka je jasna: nije važno koliko radite i koliko ste kvalitetni ‒ jer ukoliko ste trn u oku rektorata onda je jasno da je cijeli trud zapravo Sizifov posao.

Izgleda da je upravo rektorat zaboravio svoju primarnu funkciju, a to je zaštita akademskih sloboda, obrazovanja i znanosti te unaprjeđenje kvalitete i uvjeta studiranja. Naime, samovoljom rektora Damira Borasa i njegovih bliskih suradnika, ugrožena su prava i interesi studenata i studentica bez kojih Sveučilište ne bi ni imalo svrhe.

Slučaj ‟plagijat” nije ovdje van konteksta. Ministru obrazovanja Pavi Barišiću, koji se ovih dana ograđuje od apokaliptičnih događaja na Sveučilištu, prijava za plagijat stigla je upravo s Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, točnije od nekoliko nastavnika s tog Odsjeka. Slučajno ili ne, ministar je bliski suradnik prorektora Ante Čovića koji zajedno s akademikom Mislavom Ježićem i rektorom Damirom Borasom odlučuje o sudbini Hrvatskih studija, a spomenuti akteri imaju povijest sukobljavanja s cijelom institucijom Hrvatskih studija.

Zbog takvih, nelegitimnih odluka, studentice i studenti odlučili su stati na kraj Borasovim oktroiranim odlukama blokadom nastave, a uskoro  im se pridružio i nastavnički kadar Hrvatskih studija. Traže vraćanje upisne kvote za filozofiju i ostavku Grčevića.

Slična situacija nedavno se odvijala i na Filozofskom fakultetu. Tamo je autokraciju provodio dekan Vlatko Previšić koji nije poštivao niti demokratske vrijednosti niti procedure. Zajedno s već spomenutim rektorom, pokušala se provesti klerikalizacija obrazovanja. No i ovdje su studenti i studentice glasno rekli: ‟Ne ‒ suradnja Filozofskog s Katoličko bogoslovnim fakultetom ne dolazi u obzir, a obrazovanje i znanost moraju ostati sekularni”. Dekan je na cijelu situaciju odgovorio izbacivanjem studentskih predstavnika iz Fakultetskog vijeća, zaključavanjem fakulteta i dovođenjem zaštitara.

Iz ovakvih scenarija jasno je da se krše zakoni te da se ne poštuju temeljna načela Statuta Sveučilišta u Zagrebu poput ono koji kaže da su uzajamnost i partnerstvo svih pripadnika akademske zajednice temeljno načelo po kojem djeluje Sveučilište.

Nažalost, čak niti vraćanjem upisne kvote za preddiplomski studij filozofije neće se riješiti stanje na Sveučilištu i akademskim krugovima. Recentna događanja na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima ocrtavaju samo površinu problema i ne mogu se promatrati izvan cjelokupnog društvenog konteksta.

Trenutno stanje na Sveučilištu direktan je odraz stanja u društvu u kojem vlada pseudodemokracija i u kojem se odluke provode da bi se zadovoljili partikularni interesi šačice ljudi.  U sustavu gdje vlada korupcija, a nema mjesta za konstruktivni dijalog i suradnju, gdje se ne poštuju jednakosti i slobode, gdje je ministar obrazovanja optužen za plagiranje, a ministar zdravstva smatra da jedan svećenik vrijedi više od 20 liječnika, preostala je jedino borba. Borba za pravednost i zaštitu svih građana i građanki.