Sa stavom

zagovaranje feminističkih ideja

Lisa Simpson, crtana feministkinja i prvi feministički uzor

Lisa Simpson, crtana feministkinja i prvi feministički uzor

Zanemareno, podcijenjeno, neshvaćeno – neke su uobičajene karakteristike srednjeg djeteta. Ipak, istraživanja pokazuju da su upravo navedene osobine plodno tlo za uspjeh. Stoga vam upravo predstavljamo jedno srednje dijete, osmogodišnju Lisu Simpson, koja se ne da zaj***vati.

Lisa je elokventna, glazbeno nadarena, duhovita, moralna, feministički, ekološki i protukapitalistički nastrojena filantropkinja, zagovarateljica koji smo uvijek trebali i koju ćemo trebati i ubuduće. Je li, doista, ikada postojao dosljedniji ženski uzor? Unatoč tome što je već desetljećima na ekranima, Lisa je još uvijek, kroz svoj lik i ideologiju, itekako relevantna i aktualna.

Lisa progovara u ime generacija žena i djevojaka u društvenom trenutku koji obiluje praznim i površnim utjecajima. U lako probavljivim porcijama Lisa, čini se, tisućljećima drsko zagovara feminističke ideje pred publikom koja im nije sasvim naklonjena. Naglašava problema vezane uz seksistički diskurs kojima se klince davne 1992. indoktriniralo u epizodi “Lisa vs. Malibu Stacy”. U toj epizodi prve riječi Malibu Stacy, plastične lutke koja govori, glase “ne pitaj mene, ja sam samo curica”, na što Lisa, dakako, eksplodira.

Bijesna zbog seksističke konotacije, Lisa dizajnira i daje glas novoj poslovno odjevenoj feminističkoj lutki u nadi da će osnažiti i ohrabriti djevojčice. Lutka indikativnog imena Lisa Lionheart izjavljuje “Nema toga što ne možete postići vjerom u sebe!”. Ta bi lutka sa svojim ohrabrujućim stavom definitivno bila korisna i današnjim generacijama žena i djevojaka.

Lisa je ultimativni uzor, jer iako ima i želju i sposobnosti da promijeni svijet, njezine su snage i talenti dostižni. S njom se naprosto možemo poistovjetiti. Poput većine ljudi, i Lisa je puna nesigurnosti i sumnje u vlastitu inteligenciju. Sve to služi za naglašavanje pitanja koja Lisa postavlja. Većina televizijskih serija prikazuje lijepe i samopouzdane ženske likove bez ijednog tjelesnog nedostataka, dok serija Simpsoni kroz Lisin lik prkosi tom mainstreamu, tješeći i umirujući mlade djevojke diljem svijeta.

U epizodi “Lisa, kraljica ljepote”, Lisa je očajna zbog svoje groteskne karikature i neutješno plače jer se doživljava ružnom. U pokušaju da joj osnaži samopouzdanje, Homer prijavi Lisu na natjecanje ljepote kako bi joj pokazao ljepotu koju vidi u njoj. Iako se nevoljko natječe i unatoč nelagodi i užasu zbog svega na što su protukandidatkinje radi ljepote spremne, Lisa u natjecanju ipak sudjeluje i – pobjeđuje.

Umjesto da likuje nad pobjedom, Lisa novostečenu platformu koristi za promicanje svojih političkih stavova o gradonačelnik Quimbyju. Van sebe od bijesa, Quimby nastoji svrgnuti Lisu zbog navodne tehničke pogreške, kako to već obično biva kada institucije i velesile nastoje ušutkati glasne i otvorene žene.

Serija Simpsoni u svojim se kritikama nimalo ne suzdržava, a Lisa je često njihova nositeljica. Ona je tvrdoglava, oštra i nemilosrdna, što ne prolazi neopaženo ni nekažnjeno. Lisa je, kao i druge žene koje se nađu u središtu medijske pozornosti, često demonizirana, kritizirana ili je se izruguje radi njezine otvorenosti. Kroz seriju je preobraćala i obrazovala svoje roditelje, brata, prijatelja, a povremeno i cijeli Springfield. Često su je patronizirali, ismijavali i izolirali. Unatoč tome, Lisa se ne boji bijesnih reakcija  i poniženja koje joj njezino neosviješteno društvo priređuje. Ona je odvažna i hrabra, a nepopularnost njezinih stavova ne predstavlja joj problem. Besramno se suprotstavlja svojim kritičarima i bori se za svoja uvjerenja.

Ono, pak, što Lisu čini vjerodostojnom i autentičnom feministkinjom njezin je osjećaj za pravdu i istinsku jednakost. Ona nije samo feministkinja, nego se zalaže i za prava LGBT osoba, muškaraca, politički obespravljenih, životinja i cijelog planeta. Ona je utopijski simbol. U Lisa vjerujemo.

U epizodi “Bart u budućnosti”, Lisa, ostvarena i samopouzdana žena, prikazana je kao američka predsjednica. Nadamo se, stoga, da će se baš kao u slučaju epidemije ebole i Trumpove pobjede na izborima, i ovo predviđanje pokazati točnim.

Prevela i prilagodila Silvija Jakovljević